Nu jävlar är det min tur

Bok av Senada Amors Lauronen
Elsa Beskov förlorar under en enda dag såväl arbete som make och bostad och står fri och obunden men också utan mål och mening i livet. Det blir början till en förunderlig och överraskande resa genom samhället. På vägen möter hon en mängd olika människor, inte minst Oprah Winfrey. Resan gör henne klokare, men blir man någonsin riktigt klok på de knasbollar man möter?.
2,5/5

Elsa Beskovs liv går inte alls som hon tänker sig. Hon hittar sin sambo på garageuppfarten, där han ”leker” med hennes bästa vän och hon ger sig iväg på en resa, både mentalt och fysiskt. Av otroliga slumpar träffar hon Oprah Winfrey, en sultan och kvinnor i utsatta situationer. Men blir det verkligen som hon tänker sig?

Jag ville verkligen, verkligen tycka om den här boken för baksidan låter så fantastiskt rolig. Och den har absolut sina stunder. Specifikt förtjust är jag i huvudpersonen som är en väldigt frispråkig kvinna som använder ganska grova ord, har åsikter och är inte rädd för att uttrycka dem. Hon har aldrig dåliga intentioner i vad hon tar för sig men hennes impulsivitet och frispråkighet sätter henne ofta i klistret.

Det som gör att jag inte fastnar helt är trovärdigheten och att det är mycket mer fokus på dialog och tankar, vilket gör att det blir väldigt lite paus från Elsa och hennes personlighet. Visst behöver det inte vara helt trovärdigt det som händer, men hela den här historien är så tokig att det blir för icke-trovärdigt. Visserligen är jag väldigt förtjust i att Elsa enahanda börjar ändra på lagar i ett annat land och att hon har ett sätt att få andra att lyssna på henne men samtidigt blir det så mycket ifrågasättande i mitt eget huvud under läsningen att det är svårt att njuta av den. Det är ganska många tvära kast och vändningar som ibland kan vara svåra att hänga med i men som alla får sin förklaring i slutet. Det finns inga lösa trådar kvar i slutändan.

Persongalleriet är relativt stort men jag tycker om att de alla har sina egna speciella röster och personligheter. Som skrivet innan är det väldigt lite paus från Elsa och hennes tankar och personlighet, så om man är en sådan som vill ha mindre av miljöbeskrivningar och mer tankar är det här en väldigt bra bok. Man ska inte vara rädd för svordomar och kraftuttryck och för mig är det en frisk fläkt och får mig att skratta rakt ut många gånger under läsningen.