Fänrikshjärta

Bok av Malin Roca Ahlgren
Saga är 12 år, bor med sin pappa som jobbar mycket och inte förstår henne. Han tycker att hon inte ska grubbla så mycket, inte gråta så mycket och bli lite tuffare. Så som han själv är. Pappa vill bara Sagas bästa, men Saga är som hon är. Hon är högkänslig, hon tänker mycket och tycker själv att hon kan se och förstå det osagda. Hon får höra att hon är cool som kan läsa tankar men själv tycker hon mest att det är jobbigt att veta om allas problem. Mest av allt skulle hon bara vilja fokusera på Henry, men han är förmodligen inte intresserad av henne för Elsa går ju i klassen och alla killar gillar Elsa. Saga tyr sig till sin farmor, som förstår henne. Trots två generationer mellan dem, är de bästa vänner. Jag kan se saker. Höra saker. Jag kan känna de rädda och ledsna tankarna som inte är mina. Jag kan se de varma känslorna, de som ni inte vågar säga att ni har. Jag kan höra tystnaden, det som ni inte säger. Jag tänker nog för mycket och småpratar för lite. Jag gråter också för mycket. Jag gråter när jag blir arg, och när jag blir glad. Andra säger att jag är löjligt känslig, då skäms jag. Men farmor säger att det finns fler som jag. Jag tycker mycket om min farmor. Hon är min bästa vän. Farmor bor i en annan värld. En värld av dofter och färger. Varje tisdag åker jag till den. Jag älskar att kliva in i hennes värld. "Fänrikshjärta" handlar om att gå i skolan och vara en av de känsliga eleverna. Om att högkänslig inte är samma sak som överkänslig, utan bara en spegling av hur samhället ser på utåtriktade personer. Boken är tänkt som ett stöd till lugna tänkande ungar som känner mycket och till deras familjer samt till skolpersonal. Detta är en viktig bok som tydligt beskriver hur världen kan upplevas ur ett högkänsligt barns perspektiv. Författaren beskriver hur det snabbt kan vända när vi ser till att ha människor omkring oss som stöttar oss, och som vi kan prata med. Sagas relation till sin farmor är också väldigt fin speciellt hur hon beskriver känslor som som något som går över. Boken innehåller känslohantering, kunskap om känslor och hur de fungerar. När barn (och därmed föräldrar) tidigt förstår att vi alla är olika kan vi skapa en värld bortom normalitet där vi alla får vara mer av de vi verkligen är och använda våra särskilda förmågor som gåvor istället för att se dem som hinder. /Malin Sandell, www.hogkanslighet.se
Saga är 12 år, hon kan känna när andra är rädda eller ledsna. Hon bor hemma hos sin pappa, men han förstår inte Saga så bra. Hon gråter mycket, några säger att hon är löjligt känslig. Hos farmor, som är Sagas bästa vän, känner hon sig hemma. Det är som att farmor bor i en annan värld, en värld av färger och dofter.

Saga är högkänslig. Highly sensitive person, HSP. Det är inte samma sak som överkänslig. Att vara högkänslig i skolmiljö kan vara en utmaning, och Fänrikshjärta handlar om just det. Boken är tänkt som ett stöd till barn som känner mycket, och till deras familjer och förstås skolpersonal.


En välskriven, klok och lättläst bok för barn som behöver få någon att känna igen sig i, och vuxna som behöver lära sig och förstå vad HSP handlar om. Malin Roca Ahlgren skriver på ett sätt som gör det lätt för läsaren att sätta sig in i hur det är att vara Saga.

Boken innehåller finstämda, genomtänkta och till texten passande illustrationer i svartvitt. I slutet av av boken finns en kort faktadel med många bra tips, länkar och goda råd. Kan varmt rekommendera Fänrikshjärta, för igenkänning eller förståelse.