Pesten

The Plague
Bok av Albert Camus
Den Nordafrikanska staden Oran drabbas av pesten och hamnar i karantän. Innanför stadens murar frodas skräck och ångest, men också en kamp mot den förhatliga pesten. Det är läkaren Bernard Rieux som leder motståndet, ett motstånd som symboliserar människans kamp mot meningslöshet, ondska och feghet. Camus förärades med Nobelpriset, och det här är hans absolut främsta verk.
Pesten - en bok som är minst sagt aktuell med tanke på dagens speciella omständigheter med Covid-19.
Pesten utspelar sig i den algeriska staden Oran då en epidemi plötsligt bryter ut. Det börjar med råttorna men allteftersom börjar människorna insjukna. Läsaren får följa med i panikens och rädslans spår och se hur människorna svarar på detta på olika sätt. Vissa ger upp, andra försöker hitta syndabockar medan några få tar på sig ansvaret att bekämpa den dödliga sjukdomen.

Detta är en väldigt intressant bok som blir extra speciell (och lite kusligt) att läsa just nu då flera paralleller kan dras till dagens samhälle. Exempelvis hur de sjuka hanteras, hur restriktioner införs och vilka reaktioner de får och så mycket mer. Av den anledningen rekommenderar jag er att läsa den nu för att få ett annorlunda perspektiv på saker och ting.