Yuser

Användarprofil

Pesten

Bok av Albert Camus
Pesten - en bok som är minst sagt aktuell med tanke på dagens speciella omständigheter med Covid-19.
Pesten utspelar sig i den algeriska staden Oran då en epidemi plötsligt bryter ut. Det börjar med råttorna men allteftersom börjar människorna insjukna. Läsaren får följa med i panikens och rädslans spår och se hur människorna svarar på detta på olika sätt. Vissa ger upp, andra försöker hitta syndabockar medan några få tar på sig ansvaret att bekämpa den dödliga sjukdomen.

Detta är en väldigt intressant bok som blir extra speciell (och lite kusligt) att läsa just nu då flera paralleller kan dras till dagens samhälle. Exempelvis hur de sjuka hanteras, hur restriktioner införs och vilka reaktioner de får och så mycket mer. Av den anledningen rekommenderar jag er att läsa den nu för att få ett annorlunda perspektiv på saker och ting.
I denna bok får vi följa med Nora, en dotter till en överklassfamilj i Somalia och hennes flykt från krig och förödelse till Sverige. Till en början lever hon ett fridfullt liv, fritt från hot och konflikter men sakta men säkert kryper faran närmare och krigets konsekvenser går inte längre att förneka.

En riktig pärla till bok som tar en med på en resa och man följer med Nora genom vått och torrt. Man känner med karaktärerna och vissa saker träffar en rakt in i hjärtat.

En oerhört viktig bok om vad krigets och migrationens konsekvenser gör med kvinnor. Det är en berättelse som betonar det faktum att bakom varje siffra och statistik om flyktingar och migration, finns människor som går igenom helveten. Rekommenderar starkt!

Det var vi

Bok av Golnaz Hashemzadeh Bonde
Nahid får beskedet om att hon har fått cancer. Den har spridit sig och det är oklart hur länge hon har kvar. Den här Nahid är arg, hon är frustrerad och trött på livet. Det är inte samma Nahid som vi får lära känna genom hennes tillbakablickar från livet i Iran. Den gamla Nahid var livfull, hon var glad och rebellisk. Den gamla Nahid var kär i den vackra killen Masood som vid den tiden aldrig hade tänkt tanken att någonsin lyfta ett finger för att skada Nahid. Men saker och ting förändras och detsamma gäller läget i Iran. Det blir alltmer oroligt och farligt att stanna kvar och därmed bestämmer de sig att fly till Sverige med lånade pengar.

Det är en känslomässig roman som översvämmas av sorg, ånger men även livsglädje och kärlek. Det är på samma gång en flyktingshistoria och en kärlekshistoria.

En helt otrolig roman som tar läsaren in i en känslomässig berg och dalbana. Ett litterärt mästerverk. En sån otrolig berättelse som får en att gråta floder.

Unga kvinnor

Bok av Louisa May Alcott
I denna klassiker som riktar sig främst mot unga vuxna får vi följa 4 systrar som bor med sin mamma under 1800-talets New England, USA. Deras pappa har blivit kallad till inbördeskriget mellan syd och nordstaterna. I boken får vi följa med deras fantastiska äventyr och vänskapen som växer mellan systrarna, framförallt Jo och deras charmiga granne Laurie. Det är en bok som utforskar teman som personlig utveckling, kvinnors förhållanden under den perioden och systerskap.

Det är en väldigt fin klassiker som känns silkeslen och varm om hjärtat. Väldigt lättsam och äventyrlig.

Snöstorm

Bok av Augustin Erba
Tomas sitter på ett tåg mitt i Sverige när en snöstorm bryter ut och stoppar all tågtrafik. På väg mot restaurangvagnen träffar han på Livli, hans stora ungdomskärlek. Hon som en gång krossade hans hjärta.

"Snöstorm" handlar om kärlek och sorg, om minnen och lycka, om hur livet blev och hur det kunde ha blivit. Om de val vi gör som unga, och de val vi fortfarande har framför oss.

Den här boken är nog en av de bästa som jag någonsin har läst. Så hjärtskärande men så oerhört vackert. Det är en bok som går rakt in hjärtat och stannar länge.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.