Snöstorm

Bok av Augustin Erba
En snöstorm stoppar all tågtrafik och Tomas, en av passagerarna, hör någon ropa hans namn. Det är Livli, hans ungdomskärlek som år tidigare krossade hans hjärta. När han nu stöter på henne kommer allting tillbaka, hur de träffades som två unga studenter på högskolan och de svårigheter de brottades då med.
En riktigt fin berättelse om livet, vänner, föräldrar, kärlek och sorg. Hur svårt det är att hitta sin plats och att leva fullt ut. Andra boken jag läser av Augustin Erba och tycker mycket om även denna.
Huvudpersonen i denna bok heter Tomas. I sin ungdom träffar han Livli, en tjej som är hans raka motsats. Hon är sprudlande livsbejakande och tar för sig av livet. Tomas är tvärtemot, återhållsam och betraktande och livet rinner honom i princip förbi. Med Livli blir det just inget och de går vidare ut i livet. Tomas gifter sig och skaffar barn. En dag sitter han på ett tåg som blir stillastående i en snöstorm. Å vem sitter där också, om inte Livli. Boken har lovordats och mina förväntningar var höga. Tyvärr infriades de inte. Hela historien hamnar precis som Tomas liv, lite på vänt. Jag väntar på en uppenbarelse som inte dyker upp.
Väldigt välskriven bok om att växa upp utan tryggheten hos vuxna och de trauma som då sätter sig i kroppen. Samt om hur de är att vara tonåring och inte *höra till* och hitta den stora kärleken.
Sällan har jag tyckt så bra om en bok så fort, redan efter några meningar var jag lyrisk! Kanske berodde det till viss del på att jag gillar att åka tåg, men jag gillar verkligen språket i boken också. Det är mycket fint skrivet om Tomas, som blir sviken av både föräldrar, morbror och vänner, på så hjärtskärande sätt. Jag gillade att läsa en bok som till stor del utspelade sig i universitetsvärlden och väckte minnen från studenttiden.
Tomas sitter på ett tåg mitt i Sverige när en snöstorm bryter ut och stoppar all tågtrafik. På väg mot restaurangvagnen träffar han på Livli, hans stora ungdomskärlek. Hon som en gång krossade hans hjärta.

"Snöstorm" handlar om kärlek och sorg, om minnen och lycka, om hur livet blev och hur det kunde ha blivit. Om de val vi gör som unga, och de val vi fortfarande har framför oss.

Den här boken är nog en av de bästa som jag någonsin har läst. Så hjärtskärande men så oerhört vackert. Det är en bok som går rakt in hjärtat och stannar länge.
Boken handlar om Tomas som stöter på sin ungdomskärlek Livli på ett tåg i en snöstorm. Trots titeln är det väldigt lite av bokens handling som utspelar sig där i snöstormen, istället blir mötet en katalysator för att Tomas ska minnas tillbaka, och i boken får vi följa hans uppväxt och den där första terminen på universitetet då han träffade Livli.

Boken är ganska luftig och jag läste ut den snabbt, men trots att den är lättläst är det inte en lättviktig historia. Tomas har en svår uppväxt, och det är bitvis tungt att läsa. När han kommer till universitetet för boken med sig en lagom dos av igenkänning för mig som också varit student och som började en liknande utbildning när jag var i samma ålder som huvudpersonen. Intrycken, förvirringen, och de sociala band som bara råkar uppstå känns bekanta.

Historien fångar mig och jag hade svårt att lägga ifrån mig boken. Ibland irriterar jag mig på huvudpersonen eftersom han flyter med och inte tar kontroll över sitt liv. Han har inte heller någon vidare social kompetens. Det gör honom till en trovärdig karaktär, även om det ger utrymme för frustration för en läsare. Det är en bok för dig som gillar realism, vardag, och människors mänsklighet.