Bara David

Bok av Lina Stoltz
11-åriga Ida och hennes föräldrar ska ta emot ett fosterbarn och bli familjehem. Ida som är ensambarn hade fantiserat om att någon yngre skulle komma, helst en tjej. Istället flyttar David in: en strulig, tillknäppt 15-åring. Vad kan de ha gemensamt? För det mesta pratar han knappt med henne. Men mamma och pappa gullar orimligt mycket med David. Om kvällarna, när de tror att Ida sover, sitter de och dricker te och pratar med David. De ser mellan fingrarna med att han smygröker och alltid kommer för sent. Irritationen jäser inom Ida och hon känner sig utanför. Kompisarna däremot tycker att David är spännande och snygg, och i skolan får hon frågor om hur det känns att ha fått en bonusbror eller fosterbror. David känns inte som nån bror överhuvudtaget. Så dyker en chans upp att bli av med honom. Ska hon ta den?
Familjen ska ta emot ett fosterbarn och elvaåriga Ida som är ensambarn ser fram emot att få en syster. Men det är David som flyttar in, en besvärlig tonåring som skolkar, röker, hänger ute på kvällarna och knappt säger någonting. Inget blir som Ida tänkt men hennes tjejkompisar är imponerade, de tycker att David är snygg och cool. Men hur ska Ida stå ut med honom boendes hemma hos henne!?

Bara David är en välskriven berättelse som går rakt in i hjärtat. Författaren förmedlar så mycket känslor och tankar och skildrar en elvaårings liv otroligt bra. Jag skulle bara läsa lite i början för att se hur den var, men det slutade med att jag läste hela boken i en smäll. Jag tror det här är en bok som många barn kan känna igen sig i, de kanske inte har fått ett fosterbarn i familjen men många barn som har skilda föräldrar får bonussyskon de ska komma överens med och bo under samma tak med. Det går att dra många paralleller från boken där. Bara David dök upp här som en trevlig överraskning från förlaget och det är jag väldigt glad för, annars hade jag garanterat missat den här lilla pärlan. Lina Stoltz är en författare jag kommer hålla utkik efter i fortsättningen! Boken passar barn från ca 10 år och uppåt.