Alaska

Bok av Anna Woltz
Nominerad till Deutscher Jugendliteraturpreis 2019! "en helt underbar roman -- spännande och underhållande" - Ingalill Mosander, Aftonbladet "Alaska har alla förutsättningar att bli en succé i Sverige, med sin begåvade blandning av igenkänning och överraskande perspektiv." - Peter Grönborg, Smålandsposten "Alaska är en mycket välskriven, hjärtevärmande historia som i vartannat kapitel skildrar två barn, som är arga, rädda och inte vet hur de ska gå vidare. Den holländska författaren Anna Woltz tecknar i en lätt ton, men inte lättsam, en ovanlig vänskap som sakta växer fram där komplicerade händelser och känslor skildras respektfullt." - BTJ, häfte 8 2020 Det är första dagen på nya skolan, och Sven vet att han måste göra något. Något lysande, något överraskande, något som alla kommer prata om. Något som märks mer, än det som han vet kommer hända sedan. Parker vill vara osynlig. Hon har haft den värsta sommaren i sitt liv, och litar inte på någon. Dessutom har hon blivit tvungen att lämna ifrån sig sin älskade hund, Alaska. Och efter skolan upptäcker hon att den som har tagit över Alaska är Sven, den nya, taskiga killen. Som någon sorts assistanshund! För vadå? Parker bara måste få träffa Alaska igen, så hon cyklar till Svens hus, mitt i natten. Anna Woltz är en av Hollands mest uppskattade författare, med ett stort författarskap bakom sig. Alaska är den första av hennes böcker som översätts till svenska. Det är en varm, humoristisk och viktig bok om att leva med epilepsi -- och om hur fantastisk en assistanshund kan vara!
Vilken läsupplevelse det här är!
🐕
Intrigen är såhär: Parker har för några månader sedan tvingats lämna bort sin älskade hund Alaska, då ett syskon blivit allergisk. Första dagen i klass 7 gör Parker bort sig totalt och en av killarna i klassen, Sven, ger henne fort ett öknamn.
Som om det inte skulle vara nog, så ser Parker plötsligt "sin" älskade hund Alaska på skolgården. Den som håller i kopplet är Sven, den där störiga killen i klassen. Han har alltså tagit över hennes hund! Och dessutom visar det sig att Alaska blivit någon sorts assistenthund. Men Sven verkar väl inte sjuk? Eller?
🐕
Parker och Sven berättar sina historier i vartannat kapitel och det funkar väldigt bra. Som läsare kommer man nära dem båda och man blir nästan ett med deras känslor, då det är så starkt berättat. Det här är en vacker och tankfull bok om livet och döden. Om sorg, smärta och acceptans. Och om vänskap, lojalitet och kärlek. Och om hundar! Den som inte ens blir det minsta sugen på hundgos under läsningen är inte mänsklig. Den är en katt!
🐕
Missa för allt i världen inte den här även om du är vuxen. Jag skulle säga att den passar från ca 11 år men helt saknar övre åldersgräns.
Alaska är en riktig liten pärla till bok! I boken får vi följa Parker och Sven som båda börjar sjuan i samma klass. Sven har epilepsi och är rädd för att få ett anfall i skolan så att alla ska se honom och tycka att han är den där konstiga killen. Parker sörjer sin hund Alaska som lämnats vidare till en annan familj på grund av allergi i familjen och när första skoldagen är slut ser hon Alaska med Sven i sin klass. Sven, den taskiga killen i klassen som retas, han förtjänar inte alls en sån fin hund som Alaska. Parker bestämmer sig för att stjäla tillbaka henne och bryter sig in hos Sven på på natten. I vartannat kapitel får sedan vi följa Parker och Sven.

Det är en fin berättelse om att vara rädd för att vara annorlunda och sticka ut, men också om vänskap som kan dyka upp där man minst anar det. Med träffsäker röst tar författaren oss med in i Parker och Svens liv och det känns som en ynnest att få hänga med dem. Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag läser boken, den är helt underbar. Hunden Alaska spelar en stor roll i boken i sitt jobb som assistanthund men också som en vän som aldrig sviker. Jag gillar att Alaska får ta plats och att författaren visar vilka fantastiska djur som hundar är. Boken är nominerad till Deutscher Jugendliteraturpreis 2019 och det är lätt att första varför!
Läs!