Två vita dvärgar

Bok av Lo Kauppi
Detta är berättelsen om två kvinnors livsöden. Den ena kvinnan är 19-åriga Lena som åker fast med knark på Arlanda och hamnar i fängelse. Den andra kvinnan har tur och får istället behandling och byter namn till Lo. Hon påbörjar ett nytt liv på Teaterhögskolan i Stockholm samtidigt som Lena sitter i isoleringscell. Lo går vidare, men Lena blir kvar. Båda två kämpar dock med känslor från det förflutna.
En dag pressar hon ödet för långt. Lena ligger på flygplatsens hårda stengolv och inser att hon ska möta döden... I magen finns läckande kondomer fullpackade med narkotika. Hon avgrundsvrålar och ber om förlåtelse. Hon är bara 19 år och är för ung för att dö. Lena ber om att få ett liv till.

Lo Kauppis bok ”Två vita dvärgar” handlar om hennes liv som det hade kunnat bli och hur det verkligen blev. Det är en stark och gripande bok som förstärks av att Lo själv läser ljudboken. Vi får en insikt i Los levnadsöde, som iallafall jag inte tidigare visste så mycket om. Det är en skönlitterär berättelse som utgår från Los egna klassresa och hennes nya livsval. Trots att livet har förändrats genom namnbyte, terapi, behandling, utbildning och ny karriär bär hon ändå en bit av sitt forna jag som Lena inom sig.

I boken får vi följa Los förändring och klassresa. Parallellt följer Lena som blir kvar i ett liv med missbruk, brist på pengar och trassliga relationer.

En läsvärd historia om vägval och om att det går att förändra sitt liv.
Ett tema i boken är "tänk om"
Boken handlar om Lo och Lena. De är en och samma men väljer olika vägar.
Det är oerhört starka karaktärsbeskrivningar och även om berättelsen hoppar från Lena till Lo och tvärtom är det ändå lätt att följa med.
Jag blev väldigt berörd av boken och rekommenderar den varmt.