Ulrica Widegren

Användarprofil
Jag har verkligen njutit av att lyssna på ”Deckartanterna springer aldrig i onödan” av Hanna Landahl.
Jag tycker om Hannas sätt att skriva.

Trots att våren håller sig på avstånd börjar flyttfåglarna återvända till den skaraborgska slätten. Då försvinner plötsligt fågelforskaren Kent Frölander.
Fallet hamnar på Britta Bengtssons skrivbord. I ett av Skaras äldsta trähus driver hon deckarfirman Missing People – och tänker definitivt inte byta namn på den, för hon var faktiskt först! Till sin hjälp har hon modern Anki. Fast kanske är Anki mest ett enerverande bihang? För att inte tala om den lilla mopsen man numera får på köpet när man har med Anki att göra. Britta skulle helst klara sig utan detta radarpar. Men en sak är tyvärr helt säker. Utan Ankis skarpa hjärna skulle Britta inte lyckas lösa ett enda ynka fall.

Detta är första boken i serien ”Deckartanterna”. Det ska bli kul att följa Anki och Brittas nästa fall och deras fortsatta strapatser.

I hjärtat av Ådala

Bok av Åsa Liabäck
I helgen har jag befunnit mig i Ådala koloniområde . ”I hjärtat av Ådalen är en
charmig feelgood om livet i och kring koloniområdet utmed Stångån i Linköping. Vi får lära känna människorna som bor och odlar i sina kolonilotter. Det pågår en hel del bakom de blomstrande odlingarna, fruktskörden och renoveringarna. Även vänskap, kärlek och intriger odlas där.

Trettiofemåriga Anna har precis kommit ut på andra sidan ett kraschat förhållande. Hon har köpt en kolonilott i Ådala och längtar efter att få göra något för sig själv, odla och hitta en ny mening.
Snart lät hon känna livsnjutaren Ragnar, som har koll på allt som händer i stugorna. Trädgårdspolisen Rigmor ser till att reglerna följs som gör livet svårare för alla. Här finns också medelålders Margareta som plötsligt blivit kär igen. Och Stephanie som behöver fly från sina föräldrar.

Vi får följa kolonilottsgrannarna under en sommar. Det blir en nystart för många av dem. Jag njuter av att få umgås med detta härliga gång och kommer på mig själv att gå runt med ett leende på läpparna många gånger.

En charmig bok berättad med stor värme och jag ser fram emot fler böcker i serien.

Selektiva Selma

Bok av Josefine Sandblom
”Selektiva Selma” av Josefine Sandblom - är en helt underbar bok! 😍

Det här är en varm feelgood med en humoristisk ton och ett fint persongalleri. Framförallt gillar jag huvudpersonen Selma med sina galna upptåg och sin starka vilja. Vi får följa hennes utveckling från en ilsken, uttråkad pensionär till en tant som lever upp och visar sitt stora hjärta. Och ilskan visar sig ha sin förklaring.

Selma är missnöjd med pensionärstillvaron i Motala. Hon är uttråkad och längtar efter att något ska hända. Hon tycker att maken Fridolf är en riktig tråkmåns och att livet går på rutin. För att behålla någon form av livslust och uppleva spänning i livet rör hon sig lite utanför lagens ramar och sätter upp sina egna regler.

I Borensberg, två mil bort, lever Eva-Lisa ensam och saknar sina närmaste vänner i Stockholm. Hon lämnade storstan för kärlekens skull, men mannen i fråga har nu lämnat henne för grannens artonåriga dotter. Kvar blev hon med deras tolvåriga son, skammen, huslånet och ett underbetalt jobb på Motala Lasarett.

När Selma tvingas åka in till sjukhuset med akuta magsmärtor möts de båda kvinnorna. Det blir starten på en trevande vänskap och efter det blir ingenting någonsin sig likt igen.

Det är fint att se Selmas utveckling och den fina relationen som byggs mellan olika generationer. I boken finns också en allvarlig ton om att lida av en ätstörning, om svek och om längtan efter något mer.

Jag lyssnade på boken som Maria Lyckow läser väldigt bra. Det här är en mysig bok som gör en glad och ännu gladare blir jag när jag fått veta att det kommer ännu en bok om Selma, Eva-Lisa, Fridolf och övriga gänget. Jag ser fram emot att läsa ”Fridlysta Fridolf”.

Utloggad

Bok av Lilly Emme
Utloggad är första delen i en serie om Skrivsystrarna Katie, Jade, Amanda och Emma. De träffades när de läste litteraturvetskap på universitetet i Hull. Nu bor de fyra vännerna i London. Tre av dem har fått sina böcker utgivna, men av dem kämpar fortfarande med att uppnå sin dröm.

I ”Utloggad” får vi lära känna Katie O’Farrell vars högsta önskan är att bli författare. Hon skriver manus efter manus, men blir refuserad gång på gång. På dagarna arbetar hon i en liten tvålbutik i London. På kvällarna hänger hon med sina Skrivsystrar som alla försörjer sig på sitt författarskap.
Efter en tuff dag med tusen motgångar skickar Katie ett mail till fel person och dagen efter ligger hennes innersta tankar på nätet, för alla att ta del av. Hon beslutar sig för att lämna London, logga ut från dem digitala världen och ge upp sitt skrivande för alltid.

Den här boken gillade jag! En riktigt härlig feelgood som är fartfylld och humoristisk, men också tänkvärd om vänskap, om sociala mediers påverkan på vårt sätt att att leva vårt liv och att vara i nuet. Vi får uppleva både storstadslivet i London och lugnet i den lilla staden Keswick i The Lake District. Det fanns så många fina karaktärer i boken, mina favoriter är Katie och kusin Daisy. Jag ser fram emot att få möta karaktärerna igen och lära känna även de andra vännerna i nästa bok om Skrivsystrarna.

Frida Hallgren förhöjde verkligen läsupplevelsen på allra bästa sätt. En suverän uppläsare!

Amerikansk jord

Bok av Jeanine Cummins
Nu har jag läst sista sidan i ”Amerikansk Jord” av Jeanine Cummins och är helt tagen. Vilken otroligt stark och drabbande berättelse om en mor och son på flykt genom ett korrupt Mexico. De lever i ständig skräck över vilka faror som väntar runt hörnet och över vem de kan lita på. Samtidigt som de lär sig uppskatta de små sakerna och möter många människor som berikar deras liv längs vägen. Det här är verkligen en läsupplevelse som både är spännande, tankeväckande och skriven med ett vackert språk. Och omslaget, så fint!

Redan från första sidan är jag fast och kan inte sluta läsa. Lydia lever med sin familj i det vackra turistparadiset Acapulco i Mexico. Hon driver en bokhandel och maken arbetar som journalist. En dag har släkten samlats till fest och Lydia och 8-åriga sonen Luca gömmer sig i badrummet när femton av deras närmaste familjemedlemmar mördas i trädgården utanför huset.
Som hämnd för ett avslöjande reportage har knarkkartellens Los Jardineros ledare Javier nu utplånat familjen. Javier som varit Lydias själsfrände är nu hennes värsta fiende... Lydia och Luca flyr, först på måfå, sedan norrut mot USA. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet. Från att ha levt ett privilegierat medelklassliv lever de nu ett liv på flykt och med allt de äger i varsin ryggsäck.

Det här är en läsupplevelse utöver det vanliga. Jag kommer på mig själv att hålla andan många gånger under läsningen. Det här är en bok som berör och måste läsas för att förstås.
Så gör det - läs!

Klubben för lyckliga slut

Bok av Caroline Säfstrand
”Klubben för lyckliga slut”’ är en helt underbar roman som innehåller hela spektrat från sorg och förtvivlan till utveckling och lycka. Vi får följa ett antal vilsna karaktärer som kommit på avvägar i livet och som nu får en chans att växa, utvecklas och hitta nya vägar framåt. Jag älskar boken, som är en helt ljuvlig pärla fylld av värme, relationer och fina detaljer som jag fastnar för.

Vi får följa fyra väldigt olika kvinnor som var och en står inför ett vägskäl i livet.
Cecilia som förlorat sin man i alldeles för tidig ålder och som försöker hantera sin stora förlust med ordning och listor. Hon har också en komplicerad relation med sin syster Michelle. Michelle ligger i skilsmässa och flyttar tillfälligt in hos sin syster. De är väldigt olika och något långt tillbaka skaver.
Lisbeth närmar sig pensionen och är van att serva alla omkring sig, men har glömt att ta hand om sig själv.
Ivy lider av oro och ångest som påverkar hela hennes tillvaron.
En dag hittar de ett flygblad med en inbjudan till en skrivkurs ”Klubben för lyckliga slut”. Ingen av den tänker gå, men hamnar där ändå. Ledda av skrivterapeuten Sam (som själv har saker att hantera), träffas de en gång i veckan och med pennan som verktyg startar de sin väg framåt mot nya livsval. Sakta och med stöd av varandra lär de sig leva, skratta och älska igen.

De är alla väldigt fina personligheter som jag fastnar för och genom boken får vi följa deras stapplande steg framåt. Hur de steg för steg prövar sig fram, vågar göra förändringar och välja nya vägar att gå. Det finns en fin stöttning mellan dem i gruppen. Det är inte enkelt, men längs med vägen får de nya insikter och ställs inför nya utmaningar.

Jag har läst fem av Caroline Säfstrands sex böcker och tycker att de alla är fantastiska! Hon är en mästare på att skriva om relationer och känslor, med allvar och djup men ändå på ett lättsamt och hoppfullt sätt. Jag rekommenderar varmt både denna och hennes tidigare böcker.

Än klämtar klockan

Bok av Susanne Fellbrink
Nu har jag slukat ”Än klämtar klockan” av Susanne Fellbrink, som är den senaste boken i serien om artisten Cilla Fallander i Sundsvall.
Ännu en fantastisk bok som är spännande, underhållande och samtidigt belyser viktiga frågor. Den här gången är det psykisk ohälsa och underhållningsbranschens sätt att behandla människor med musikdrömmar som lyfts.

Cilla Fallander har haft en tuff höst. Hon arbetar som eventansvarig för stadens galleria, roddar sin showgrupp och har börjat skriva egna låtar.
Den kände skivbolagsdirektören, Bruno Willén får höra en nyskriven låt och lovar henne en plats i Stjärnfabriken, en av landets största dokusåpor och ger henne löften om att medverka i Melodifestivalen. Men det går inte riktigt som Cilla tänkt sig...
Nu vill hon lämna det gamla året bakom sig och starta på nytt. På nyårsafton ska Cilla uppträda med sin showgrupp på Hotell Södra berget i Sundsvall. Vad hon inte vet är att produktionsteamet och de medverkande i dokusåpan Stjärnfabriken också har checkat in på hotellet.

Ett nytt år närmar sig och en snöstorm väller in över staden. Nyårsfirarna på berget är snart insnöade och samtidig försvinner hotellets gäster en efter en. Går det en mördare lös mitt i allt nyårsfirande?

Det är dramatiskt och blir en extra mystik när det är ett gäng som är instängda på ett berg och en mördare går lös bland dem. Ännu en riktigt bra bok i serien. Jag har verkligen gillat att hänga med Cilla Fallander, se hur hon utvecklas och mer och mer står upp för sig själv. Jag ser redan fram emot att följa hennes äventyr i nästa bok.

Än klappar hjärtat

Bok av Susanne Fellbrink
I andra delen av cozy crime-serien om artisten Cilla Fallander får vi möta ett Sundsvall i sommarskrud.
”Än klappar hjärtat” av Susanne Fellbrink är en väldigt bra spänningsroman med högt tempo, ett intressant persongalleri och en dramatisk inledning som gör att man fastnar direkt.

Cilla Fallander har fått ett nytt uppdrag som projektledare för nyöppningen av stadens galleria. Hon har storslagna planer och många trådar att hålla i. Men redan under invigningskvällen går saker och ting fruktansvärt fel. Är det ett olycksfall eller ett sabotage? Under den fyra dagar långa invigningen fortsätter problemen att hopa sig. Cilla förstår till slut att någon vill henne illa, vilket får till följd att oskyldigt inblandade drabbas.

I en annan del av landet smider en man planer på att hämnas den kvinna och pojke som flydde från deras gemensamma hem för många år sedan. Han har sökt efter dem länge och nu har spåret lett honom till Sundsvall...

Jag lyssnade även på denna bok och tyckte väldigt mycket om den. Cozy crime är en passade beskrivning för serien, för även om det är spännande och grova brott som begås så är det underhållande. Det är fokus på relationer och jag gillar att vi får följa tankar och handlingar både hos huvudkaraktärerna och hos förövarna. Och cliffhangern i slutet... Gah! 😬 Det är tur att jag har tredje delen som inbunden bok här hemma och genast kan läsa vidare.

Än sjunger hon inga sånger

Bok av Susanne Fellbrink
Än sjunger hon inga sånger är en riktig bladvändare till deckare, som blandar ryslig spänning med inblickar i den (inte alltid så glamourösa) artistbranschen.

Spänningen håller mig i ett fast grepp genom hela boken, som jag slukar för att få veta hur det ska gå. Vi får följa Cilla, men även förövarens tankar och handlingar. Samtidigt som boken är spännande är det också kul att få följa Cillas familjeliv och arbetet med showgruppen och den julshow som ska sättas upp. Det här är både underhållande, nervkittlande och fantastiskt bra. Berättelsen knyts ihop snyggt på slutet.

Satsa allt

Bok av Heléne Holmström
Åh, vad jag tyckte om den här boken.
”Satsa allt” är Heléne Holmströms tredje och avslutande boken i triologin om advokatbyrån Svärdh & Partners
Jag har även läst de två första i serien och tyckt mycket om dem, men den här var ännu bättre.

Johannes Lund är en framgångsrik advokat i Stockholm. En dag får han ett samtal från kvinnan han aldrig kunnat glömma. Parisa Tagavi har vigt sitt liv åt forskning kring Endometrios. Hon har blivit hyllad och lovordad men blir misstänkt för att ha lurat investerare på miljardbelopp. Allt hon byggt upp riskerar att rasa och den enda hon vågar lita på är Johannes. Nu vill hon ha honom som försvarsadvokat.
Det är tolv år sedan de skiljdes åt och då som ovänner...

Två historier löper parallellt, en i nutid och en i dåtid. I nutid får vi följa Parisas och Johannes kamp för rättvisa. Det finns många hinder att övervinna och dessutom börjar en förbjuden attraktion mellan försvarsadvokaten och hans klient att spira.
I den dåtida historien (som väldigt gripande och lyfter berättelsen) får vi förklaringar till hur allting var och hur det blev som det blev. Jag tycker verkligen om de båda karaktärerna.

Det här är riktigt bra! Jag rekommenderar hela serien och böckerna kan läsas i oordning, men läs! En romance om svek, lögner, kamp om att bli trodd, kärlek och passion.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.