Den vita staden

White City : Shortlisted petrona award 2018
Bok av Karolina Ramqvist
Karin som förut levt ett bra liv med kriminelle John, där ett liv med mycket pengar och lyx var vardagsmat, lever nu ensam med sin bebis. Hon har inte längre några pengar och hon är skuldsatt över öronen. Kronofogden vill sälja huset och när Karin ber sina gamla vänner om hjälp är de inte intresserade av henne.
Den vita staden är en fristående fortsättning på ”Flickvännen” och här fortsätter berättelsen om Karin, som förut levt tillsammans med en kriminell man, John. Hon levde då ett bra liv med honom och de hade ett trevligt och stort hus. John lät Karin köpa det hon ville; nya lyxbilar, märkeskläder och hon fick resa vart som helst. Alla Karins väninnor var även de tillsammans med kriminella män.

När berättelsen börjar lever Karin ensam och har en liten bebis, Dream. Hon bor fortfarande kvar i det hus hon hade tillsammans med John. Hon gör allt för att sälja sina dyra märkeskläder för hon behöver pengar. Eftersom hon äger lyxbil, hus och andra dyra saker, har Skatteverket skönstaxerat henne. Alla dyra saker hon köpt, betalade hon med pengar som John tjänat på sin kriminalitet.

När Kronofogdemyndigheten kontaktar henne och vill sätta ut huset till försäljning för att betala till fordringsägare, söker hon hjälp hos väninnan Therese. Men hon vill inte hjälpa Karin, för hon lever fortfarande tillsammans med en av Johns gamla vänner. När inte Karin längre är tillsammans med John betyder hon ingenting.

Jag är väldigt förtjust i Karolina Ramqvist böcker. Hon har både ett bra språk och upplägg. Berättelsen var inte förutsägbart, utan det gällde att läsa mellan raderna för att hänga med. Romanen var också intressant, för jag fick en inblick hur det kan vara att leva med en kriminell.