Björnstad

Beartown : From The New York Times Bestselling Author of A Man Called Ove
Bok av Fredrik Backman
Björnstad är en mindre stad som allt fler flyttar ifrån på grund av bristen på jobb. Allt hopp står till det lovande juniorlaget i ishockey vars framgångar skulle kunna sätta staden på kartan igen. När ett allvarligt brott begås sätts allting på sin spets. Hur långt är människor villiga att gå?
I den lilla staden Björnstad är hockey det som håller samman staden. Men det är också hockeyn som skapar klyftor mellan invånarna när en av dem ställs mot en annan efter ett brott. Det är en allvarlig bok som lyfter många olika samhällsproblem. Fredrik Backman har ett så fantastiskt sätt att beskriva olika personers synvinklar. Jag kan inte annat än att älska hans böcker och sättet han skriver på, han får fram känslor på ett så fint sätt. Det är väldigt mycket idrott, och man får försöka se det som en symbol för något större om man inte själv är så idrottsintresserad. Den har många bottnar och skulle gå att analysera länge och väl. Tonåringarna har huvudrollen i denna historia, men som förälder kan man känna igen sig i många av de känslor som tas upp. Man kan inte skydda sina barn.
Bokrean 2017 hade många relativt nya titlar. En av dessa nätshoppade jag, Fredrik Backmans roman Björnstad. Jag har läst tre av författarens tidigare böcker. Kändast av dessa är förstås En man som heter Ove, som också har blivit film. Men mest tycker jag om boken Min mormor hälsar och säger förlåt. Jag gillar när böcker är både roliga och allvarliga och dessutom har ett överraskande slut. Då gäller förstås att boken måste behålla min uppmärksamhet genom hela läsningen.

En kan säga att mina förväntningar var tämligen uppskruvade inför författarens nyaste roman Björnstad. Boken kom ut i september förra året och en uppföljare är aviserad till i år.

Björnstad är en fiktiv småstad där ishockey har en stor plats. Det framgångsrika laget liksom bygger orten och skapar ekonomiska möjligheter i form av etableringar, arbetstillfällen, berömmelse och kanske till och med ett idrottsgymnasium. De tonåriga spelarna har en särställning i samhället och betraktas och behandlas som små gudar. När katastrofen sen slår ner i form av ett fruktansvärt brott slås många(s) drömmar i kras. Och frågan är om småstaden blundar eller om nån eller några vågar stå upp för sanningen.

Ja det är väldigt mycket hockey i den här boken och sport och idrott är verkligen inte min grej. Jag försöker se det som en allegori och tänka mig ishockeyn som nåt annat. Men det går fan inte. Tyvärr. Kanske tänker jag alltför mycket på min barndomsstad, en småstad där idrott alltid har haft en viktig plats i samhället och hos invånarna. Dessutom förutsäger jag katastrofen med tanke på att det är tonåringar i stjärnrollerna.

Kanske är jag den enda som är aningen besviken över den här boken. Den är visserligen bra och har vettiga budskap, men för mig är allt i boken som handlar om hockey mest en utdragen plåga tråkigt att läsa. Jag vill hoppa över vissa sidor – men jag gör det inte.

Däremot lyckas författaren, som alltid, i sin karaktärsteckning. Människorna han skildrar är väldigt levande framför mina ögon. Språk, dialog, tankar – allt flyter på bra och gör boken snabbläst. Men, som sagt, den är nog en bok för den som gillar idrott, inte för en sån som mig.

MItt omdöme blir medel.
En fantastisk bok om en liten stad där hockey är det viktigaste av allt. Det är en historia om att älska en sport så mycket att det riskerar vänskaper. En fin och stark bok om familj, vänskap och relationer. Fredrik Backman skriver otroligt bra i denna ungdomsdrama.
Fantastisk berättelse som kanske är menad för ungdomar, vet ej. Men jag som 45åring älskar alla livsöden och positiva och jobbiga saker som de får vara med om I denna lilla stad. Hockey kan få folk att reagera :)
Denna bok kan beskrivas med ett ord WOW😍
🏒
I boken får man följa olika invånare från Björnstad. En stad vars gemensamma brinnande intresse är hockey. I boken får man följa juniorlagets väg till att försök nå toppen. Efter ca. 100 sidor in sker något som senare kommer att splittra hela staden i två delar.
🏒
Alltså denna bok var så bra och innehöll allt en bra bok ska innehålla. Även om en stor del av boken handlar om sport och hockey krävs det inte att du som läsare behöver vara insatt i sporten (det blir du sen när du läser den!). Jag tyckte verkligen om sättet han skriver på och handlingen är verkligen så bra. Det tog ett litet tag innan man kom in i boken men när man välgjorde det vart man fast. En riktig bladvändare.
🏒
Denna bok är den perfekta julklappen (jag ska själv ge den till min kompis i present 🎁). Att boken dessutom har blivit filmatiserad och finns att se som serie på @hbonordic 😍önskar verkligen att jag hade HBO så jag hade kunnat titta på den. Någon som sett serien eller läst boken? (PS du som läst boken vet du att det är en bokserie och finns flera delar boken efter Björnstad heter vi mot er)
🏒
Betyg: 🏒🏒🏒🏒🏒 (5 av 5)
Eftersom jag började läsa Fredrik Backmans Björnstad lite sporadiskt (mest i samband med nattningarna av tösen och då blev det bara lite i taget) tog det ett litet tag för mig att komma in i berättelsen och få ordning på alla karaktärer som presenterades. När jag väl hade fått det, kunde jag inte sluta läsa.

Det skär och gör ont i mig när jag läser Fredrik Backmans träffsäkra beskrivningar och redogörelser över hur en stad kan älska en sport så mycket att människorna är beredda till att göra vad som helst för att tysta ett eventuellt hot mot denna sport. Och hur man lägger skulden på offret.

Det är något speciellt med Fredrik Backmans sätt att skriva. Trots att berättelsen senare kretsar kring en hemsk händelse, använder han en lugn och stillsam ton. Om du själv har läst boken, förstår du nog vad jag menar. Jag upplevde det som att han behåller samma lugna tempo boken igenom.

Fredrik Backman lyckas få ett djup i sina karaktärer och gör dem trovärdiga. Inget är vitt eller svart, vilket jag - som du nog vet vid det här laget - uppskattar mycket, eftersom ingen är fullständigt vit eller svart.

Jag ser mycket fram emot att läsa nästa del - Vi mot er.
Vilken bok. Den träffa rätt in i själen. En av dem bästa böckerna som jag läst. Sättet Backman beskriver karaktärerna är precis som man känner dem. Alla situationer, känslor och händelser är nog som varje person känt sig någon gång i livet. En bok man inte kan sluta läsa och som man aldrig vill ta slut.
Inte bara hockey - dynamiken mellan olika personligheter i ett lag. Hur viktig tillhörighet och gemenskap är, vad händer om det tas ifrå en. Hur påverkas man av att alltid sätta andra före ens egna behov och önskningar. Förlusten av ett barn, en våldtäkt, alkoholmissbruk, samhällets klyftor fattig - rik. Att kärlek övervinner allt. Boken har ett djup och bredd som gör att jag blev helt betagen. Ett helt samhälle som ställer sig enade bakom ett hockeylag men hur mycket kan man acceptera och förlåta? Vem tar man parti för? Vems liv är viktigast? Läs den!
Utspelar sig i ett litet samhälle där allt handlar om ortens hockeyklubb. En våldtäckt delar samhället i två läger. Vissa vägrar att tro att det har hänt och vill inte se sanningen medan några vågar stå upp för sanningen.
Första boken om en småstad någonstans där de flesta känner alla och hockeykulturen är stark. I boken får man följa hockeylaget och deras resa för att avancera och de olika personligheterna i laget, allt från den tuffaste till den som är mer i skymundan. Men man får även följa de som inte tillhör hockeyn och kampen om uppmärksamhet - eller att inte vilja ha den. Det är intriger, svett, svek och tårar och har man någon gång tillhört eller fått insyn i hur det kan gå till när dörren är stängd till ett omklädningsrum kan man i den här boken känna känslan, dofter.. min rekommendation är - läs den eller de den på film nu när den snart har premiär!
En av mina absoluta favoritböcker. Jag tycker Fredrik Backman är en briljant författare och den här boken (samt uppföljaren "Vi mot er") är enligt mig hans bästa. Man fullkomligt älskar/hatar karaktärerna i den här boken, man gråter och skrattar och blir så arg, som om allt utspelar sig på riktigt. Språket är fantastiskt, miljöbeskrivningarna läskigt målande och man kan inte lägga den ifrån sig. WOW.
Fredrik Backman är en fantastisk författare och har i Björnstad skapat en riktig bladvändare. Kan varmt rekommendera den här boken.
En fantastisk bok. Språket och storyn är i toppklass. Vad händer i en liten by när människor tvingas inse att det som alltid varit inte kan fortsätta? En bok som alla som arbetar med ungdomar på något sätt borde läsa!
Jag tror alla uppväxta i en Småstad kan känna igen sig i boken, tystnadskulturen och skammen som ofta får styra våra liv i en stad där "alla känner alla".
Backman är en författare jag blir positivt överraskad av, hans story och karaktärer är väl gjorda även om språket ibland har för mycket döord, så tycker jag verkligen han är värd att läsas.
Jag har dubbla åsikter om denne författare. Ove gillade jag verkligen. Sen läste jag Britt-Marie och Mormor – dem gillade jag inte alls. Sen lade jag ner ända fram till Folk med ångest. Den gillade jag. Nu har jag på senare tid sett folk läsa Backmans gamla böcker så jag tänkte att jag ska ge dem en chans. Började med denna, Björnstad. Han har ett underfundigt språk, Backman. Boken läses av Marie Richardsson och hennes röst passar verkligen riktigt bra för boken. Det är lite mycket hockey i boken, det är det men historien om människors samverkan och missförstånd och ställningstagande i moraliska dilemman är riktigt bra. Jag måste nog läsa den fristående fortsättningen också. Jag får nog säga att ja, jag gillar Fredrik Backman.
Jag har precis läst Björnstad, som handlar om hockey och jag fullkomligt älskar den!
Språket är helt fantastiskt!
Det där lilla, lilla extra som ger scenerna liv eller snarare gör hela scenen. En blick som möter en annan, en liten rörelse. Små, små detaljer i texten på exakt rätt ställe!
Jag älskar storyn! Jag älskar boken!
Full pott från mig!
Helt uppslukad av denna bok trots att jag inte gillar hockey. Handlar om ett hockeylag i en liten ort och ett övergrepp. Bara älskar hur Fredrik Backman behandlar det svåra och smärtsamma, att inte bli trodd, utanförskap, fördomar och inskränktheten som ofta finns bland människor som växt upp i småsamhällen där idrottsföreningen och dess utövare hyllas som gudar och man väljer att blunda för det om inte får hända
För en som inte gillar hockey och inte hade så stora förväntningar, så blev jag verkligen blown away av den här boken. Det var som att leva sida vid sida med boken karaktärer. Backman gjorde en så otroligt målande bild av människorna och omgivningen. Man kände alla känslorna en människa kan känna när jag läste boken.

Backman har verkligen lyckats fånga läsaren under hela bokens gång.
Alltså jag tycker verkligen om den här boken! Den är så bra! Jag gillar verkligen allt. Den är spännande, sorglig och allt annat en bra bok behöver. Jag tycker att boken är bra skriven och den har ett väldigt fint språk. Jag gillar även att det är flera personers synvinklar i boken. Det gör att läsaren får veta mer om samma situation fast ur olika synvinklar. Det ger mer djup till berättelsen. Jag tror inte att boken har några negativa saker. Den är verkligen läsvärd om man gillar böcker om saker som kan hända på riktigt.
Oj, vilken bok!

Detta var något av det mest engagerande som jag har läst/lyssnat på på länge.

Jag drogs med i handlingen och karaktärerna kändes levande. Jag kom på mig själv flera gånger med att prata rätt ut i ett försök att få karaktärerna att förstå att de tänkte knasigt.

Detta är en bok som jag definitivt kommer att rekommendera till andra.
Björnstad handlar om en liten stad där hockeyn är allt. Men vill bara poängtera att hockeyn tar aldrig över allt det andra som händer, vilket jag var rädd att den skulle göra. Hockeyn blir som en naturlig grej under hela berättelsen.
Björnstad är allvarligare än de två andra böckerna jag läst av Backman (En man som heter Ove och Britt-Marie var här). Boken bjuder på skratt, tårar, uppgivenhet, igenkänning, ilska och en hel del hockey.
Måste bara berömma Backman i sitt sätt att skapa liv i sina karaktärer, så bra skildringar på både tonåringar och vuxna.
Läs den om du inte gjort det!!
Jag trodde aldrig att en bok med hockey i centrum skulle kunna fängsla mig men Björnstad är så mycket mer. Man får lära känna människor som gör sitt bästa för att överleva i avfolkningens skugga. Många fängslande personskildringar vävs ihop med hjälp av både vemod och glädje. Det är en bok att både skratta och gråta med. Handlingen är svår att få ihop, Fredrik Backman säger det nog bäst själv i inledningen:

"Sent en kväll i slutet av mars tog en tonåring ett dubbelpipigt hagelgevär i handen, gick rakt ut i skogen, satte vapnet mot en människas panna och tryckte av. Det här är historierna om hur vi hamnade där."
En fenomenal berättelse om ett litet samhälle som styrs av ishockey. Hockeyklubben driver den döende bygden och symboliserar såväl gemenskap som solidaritet. Å andra sidan lyckas Backman fånga småstadsmentaliteten där skamkänslor och ånger går hand i hand, samtidigt som civilkuragen lyser genom.

Denna bok hänförde mig redan från första sidan och halvvägs in i berättelsen läser jag med tårar i ögonen. Däremellan skrattar jag högt, blir frustrerad och rörd. De otroligt starka personbeskrivningarna bidrar till att man förstår de olika karaktärerna på ett sätt jag sällan upplevt.

När jag stänger boken längtar jag redan efter att få läsa uppföljaren.
Det här är en berättelse som griper tag och berör. Boken är en riktig bladvändare som inte går att lägga ifrån sig. Björnstad är en mindre stad där antalet jobb försvinner, invånarna flyttar och där juniorlaget i ishockey betyder allt. Invånarna sätter sitt hopp till att hockeylaget ska sätta staden på kartan igen. I boken sätts relationer och sanningar på prov när ett allvarligt brott begås. Hur många människor är beredda att se mellan fingrarna för att nå framgång?

Backman har fått fram karaktärerna oerhört bra. Hur är det till exempel att vara en 17-årig pojke med en hel stads förväntningar på dina axlar?