Macbeth

Bok av Jo Nesbø
Kommissarie Macbeth är stadens främsta polis. När ett tillslag mot en stor knarkleverans förvandlas till ett blodbad blir det hans uppgift att rensa upp. Macbeth tycks ha allt inom räckhåll - makt, pengar och respekt. Men han är även en före detta missbrukare, med ett trasigt förflutet. Plågad av hallucinationer och paranoia kommer han inte att kunna få det som rättmätigt är hans, om han inte dödar för det. Jo Nesbø har förvandlat Shakespeares berömda pjäs till en gastkramande thriller om makt, hämnd och skuld.
2015 lanserades ”Hogarth Shakespeare Series” där 8 författare fått i uppdrag att välja ett verk av Shakespeare och skriva en modern variant.

Det här är Jo Nesbøs tolkning av Macbeth.

Macbeth har vuxit upp på barnhem, är fd knarkare och nu framstående polis. Ett knarktillslag går fel i staden som drabbats hårt av arbetslöshet när de miljöfarliga industrierna stängts och stadens invånares huvudsakliga sysselsättning är nu att ta ”brygd”, det knark som görs i staden, och att spela på de två kasinon som finns. Det ena ägs av Macbeths kvinna Lady.

Macbeth försöker, med alla medel, tillåtna och otillåtna, att med Ladys hjälp att ta makten i staden. Kommer det att lyckas?

Det här är en ganstertriller och Nesbøs Macbeth har rätt mycket gemensamt med Harry Hole, en av Nesbos andra karatärer. Dock fångar inte den här boken mig på samma sätt som Nesbøs tidigare. Visst kan man tydligt se likheterna med Shakespeares drama, men det känns rörigt och onödigt invecklat emellanåt.
Kommissarie Macbeth får ett tillslag att lösa en knarkhärva som förvandlas till ett blodbad att rensa upp