Och sen var hon borta

Then She Was Gone
Bok av Lisa Jewell
Ena stunden var hon där. Och sen var hon borta. För tio år sedan slogs Laurels liv i spillror. Hennes femtonåriga dotter Ellie försvann spårlöst och hittades aldrig. Laurel har aldrig givit upp hoppet på att hitta Ellie, men när hon en dag träffar en karismatisk man blir hon handlöst förälskad. När hon därefter träffar mannens nioåriga dotter, hoppar Laurels hjärta över ett slag. Den lilla flickan är nämligen oroväckande lik Laurels sedan länge försvunna dotter. Vad hände egentligen med femtonåriga? Finns hon fortfarande kvar i livet? I Och sen var hon borta tar brittiska författaren Lisa Jewell ett rejält kliv från spännande relationsromaner till en fullblodad thriller. Denna pulshöjande deckare har toppat listorna i England och hyllats av recensenter. "Andlöst spännande."- Expressen Söndag "En riktig nagelbitare med allt vad man kan önska sig av en bra psykologisk thriller." - Damernas värld
Känslig som jag är för deckare, hade jag förmodligen inte plockat upp denna pärla, såvida jag inte kände till författaren och läst hennes tidigare romaner. Detta är enligt recensenterna Jewell's första fullblodsdeckare, en psykologisk thriller och jag kan givetvis bara hålla med när de också säger att de hoppas det är den första av många.

Laurels dotter försvann tio år tillbaka från berättelsens start spårlöst. Hon har aldrig kunnat lägga det bakom sig eller fått ett avslut, men ändå aldrig givit upp hoppet om att få svar på vad som för länge sedan hände hennes 15 år gamla dotter.
En dag kommer en ny man in i hennes liv, en man som har en dotter förvånansvärt lik den Laurel förlorat.

Denna spänningsroman är en riktig nagelbitare, där man håller andan till sista sidan. Historien tar många vändningar och naglar fast mig totalt.
Den är också gripande och innehåller samma starka relationsskildringar och djupa dialoger som författarens tidigare romaner vilket jag personligen inte brukar finna i deckare. Man får följa en rad karaktärer, både offer och förövare och komma innanför deras pannben, vilket gör att romanen kryper under skinnet på mig.
Ändlöst spännande till sista sidan och perfekt läsning en sen höstkväll.