Häxan

Girl in the Woods (Patrik Hedstrom and Erica Falck, Book 10)
Bok av Camilla Läckberg
"Häxan" av Camilla Läckberg ingår i Fjällbackaserien och handlar om författaren Erika Falck och polisen Patrik Hedströms som löser mysteriet med en försvunnen fyraårig flicka. För 30 år sedan ägde ett liknande försvinnande rum och nu utreder de sambanden mellan de två fallen. Detta river upp sår och återigen sätts det lilla samhället i skräck.
Jag fastnade för Camilla Läckbergs böcker redan från starten. Isprinsessan var hennes debut med den nyfikna Erica Falck i centrum som en sorts Kitty Drew. Sen dess har författaren skrivit ytterligare nio böcker i Fjällbacka-serien. Den tionde boken i serien är Häxan.

Som alltid i Camilla Läckbergs böcker berättas parallella historier. Den här här gången är de tre: Nutid, för 30 år sen och på 1600-talet. Boken inleds i nutid med att den fyraåriga Linnea försvinner. Märkligt nog gör hon det samtidigt som skådespelande Marie har återvänt till Fjällbacka för en inspelning. Marie och hennes bästa vän Helen anklagades 30 år tidigare för mordet på en annan liten flicka, Stella. Tillbakablickarna till 1600-talet och dess häxprocesser får sin huvudsakliga plats förklarad i slutet. Samtidigt som Linnea försvinner skriver Erica Falck en bok om mordet på lilla Stella. Naturligtvis blir Erica inte bara inblandad som vanligt, hon blir inkallad som hjälp till polisen under utredningen av Linneas försvinnande.

Inte nog med att det är tre parallella historier, här vimlar också av teman. Det är flyktingar och främlingsfientlighet, mobbning och utanförskap och sist men inte minst HBTQ. Det är liiite mycket för min smak. Utöver detta handlar boken dessutom om Erica Falcks privatliv: mannen Patrik, som är polis, svärmor Kristina, som ska gifta sig och systern Anna, som är höggravid. Erica är dessutom småbarnsförälder. Om jag finge önska hade jag sett färre teman och mer fokus på centralberättelsen – den lilla flickan som försvinner. Eftersom det är svårt att fokusera på vad som borde vara huvudspåret kommer jag på mig med att tappa tråden ibland. Jag tycker att den spännande polisutredningen hamnar i skymundan på grund av alla bihistorier.

Men självklart levererar Camilla Läckberg. Detta är en välskriven kriminalroman. Emellertid reagerar jag på författarens misstag – och att redaktören/lektören/förlaget inte upptäckte det före tryck – på sidan 378. Inte bra!

Mitt omdöme blir rätt högt ändå, men bättre kan författaren!
Min favorit av Camilla Läckbergs böcker. Historien fängslar mig och stannar kvar. Och Camilla knyter ihop nutid och dåtid otroligt snyggt.
Längesen jag läste om Erica och Patrik, men det kändes välbekant att återkomma till deras historia.
Häxan är en mörk och sorglig berättelse som vid tillfällen fått tårarna att rinna och med en upplösning som jag sträckläste!
Camilla Läckberg levererar igen med en fantastiskt spännande deckare med verklighetstrogna personlighetsskildringar och livsöden. Kunde inte slita mig ifrån boken utan har läst så fort jag har kommit åt. Boken - en tegelsten på över 600 sidor- går väldigt fort att läsa eftersom den är så spännande!
Boken handlar om en 4-årig flicka som försvinner från den gård där hon bor och det märkliga är att exakt 30 år tidigare försvann flickan Stella från samma gård och hittades senare mördad. Två trettonåriga flickor anklagades för mordet då. Frågan är om det är en slump att Nea försvinner just när den ena av dem precis har återvänt till Fjällbacka?
Finns det något samband med de 2 fallen?
Märkligt nog jobbar Erica Falck med att skriva en bok om mordet på Stella i samband med det nya försvinnandet. Jag vill inte avslöja mer spännande detaljer här men jag råder er att läsa boken, ni kommer inte att bli besvikna!
Som alltid med författarens böcker kräver boken att man klarar av att hålla isär alla olika figurer. Historien är, som alltid, spännande och bygger fram lösningen. Lite svårt hade jag att förstå kopplingen till historiens häxjakt och blev lite besviken av lösningen, även om historien var intressant. Jag hade några sakfel i min bok men i helhet en bra, som vanligt.
Spännande bok, och välskriven som alltid av Camilla Läckberg. Bara omslaget gör att man vill läsa boken.
"Häxan" är den tionde boken av Camilla Läckberg som utspelar sig i Fjällbacka. Återigen får läsaren ta del av Erika Falck och Patrik Hedströms äventyr när de löser mysterier i det lilla samhället i Bohuslän. Denna gång handlar det om en försvunnen fyraårig flicka. Försvinnandet påminner mycket om ett försvinnande som ägde rum för 30 år sedan. Detta gör att utredningen måste blicka tillbaka i tiden för att se om det finns något samband mellan de två fallen. Detta sätter skräck i många invånare som nu återigen måste oroa sig för vad som kan ske...

Camilla Läckberg är Sveriges okrönta deckardrottning. Hon är en mästare på att leverera böcker som passar perfekt för lata dagar på stranden eller i hängmattan. Den som gillar spännande och lättlästa deckare kommer nog att gilla denna bok. Den följer samma mönster och litterära stil som de föregående böckerna i Fjällbackaserien. Böckerna har blivit en enorm succé med flera miljoner sålda böcker över hela världen. Det är lätt att förstå varför dessa böcker har blivit så populära. Läckberg har hittat ett perfekt bokrecept som tilltalar den breda massan.

Jag tycker att Häxan är en helt okej deckare, men det är inget som jag skulle läsa igen eller som jag skulle rekommendera såvida personen inte letar efter just en lättläst deckare. Jag tycker den påminner för mycket om de andra böckerna i Fjällbackaserien och det börjar bli lite tröttsamt med samma karaktärer. Det som dock är särskilt bra med Häxan är den historiska delen och att författaren gjort mer djupgående research.
En spännande bok där man hoppar mellan olika århundraden och får följa olika karaktärer.En klädhängare som var svår att släppa.