Arton grader minus

Eighteen Below
Bok av Stefan Ahnhem
Hur kan en förare som just kört i full fart över en kajkant med sin bil ha varit död och nedfryst i flera månader? Det och en mängd andra lika brutala som underliga frågor är något som Fabian Risk får ställa sig i jakten på en kallblodig och mycket förslagen mördare.
Tredje boken om Fabian Risk gör ingen besviken! För mig är det här den ultimata pusseldeckaren där många bitar som verkar udda ändå i slutänden passar ihop på ett fascinerande sätt.

Fabian har haft det lugnt ett tag och försökt lägga tiden på att få sin familj att trivas bättre i Helsingborg när ett olycksfall med en bil som åker över kajkanten i hamnen tilldelas hans team på kriminalavdelningen. Inget är vad det ser ut som, man upptäcker rätt snabbt att mannen i bilen är nedfryst och varit död i två månader.

Samtidigt har Dunja Hougaard degraderats till ordningspolis i Helsingör, som en följd av att ha hamnat i onåd hos förra chefen Kim Sleizner som är mer eller mindre besatt av henne och vägrar acceptera att hon inte faller för hans närmanden.

Händelserna löper parallellt på svenska och danska sidan, obehagliga överfall filmas och läggs ut på nätet. Fabians barn får nya vänner, men inget är vad det ser ut som och Fabian oroar sig över familjen samtidigt som han har fullt upp med jobbet.

Upplösningen blir extremt spännande och obehaglig, man vill bara kasta sig över seriens nästa bok! Gillar man spänning är det här en fullpott!
Ytterligare en kriminalroman med den helt fantastiske Fabian Risk. Fabians liv både på jobbet och i privatlivet vävs samman till en smått otäck historia. Berättelsen känns verklighetstrogen. Gillar du kriminalromaner så är detta boken för dig!
Jag har som bekant fortsatt min litterära resa med Fabian Risk och hans upphovsman Stefan Ahnhem. Den tredje boken i serien, Arton grader minus, är liksom de två första böckerna i serien en tegelstensdeckare på över 500 sidor.

Det här är böcker som även andra än jag prisar. För boken Offer utan ansikte fick författaren Crimetime Specsavers Award 2015 och för Den nionde graven fick han det tyska deckarpriset MIMI. Denna den tredje delen är enligt förlaget författarens stora genombrott, såväl nationellt som internationellt.

Familjen Risk är tillbaka i Helsingborg. Det har gått knappt två år sen det som hände i Offer utan ansikte. De våldsamma morden fortsätter. Just den här boken inleds med att en bil kör över kajkanten i hamnen. Det visar sig att offret i bilen har varit död i ett par månader – och har varit nedfryst. Fabian Risks kollega i Helsingör, Dunja Hougaard, har fått disciplinstraff och går som ordningspolis, men efter en hemsk misshandel av en hemlös kan hon inte låta bli att utreda fallet. Och fallet leder till Helsingborg, närmare Fabian Risk än en kan tro. Utöver detta kämpar Fabian med att hålla ihop sitt äktenskap med den i mina ögon rätt hopplösa – och ganska blekt porträtterade Sonja.

Den här tredje boken i serien är precis lika bra som de två första. Men… vem i h-e har korrekturläst den??? Här vimlar av såväl korrekturfel som rena stavfel – och sånt blir det avdrag för när jag sätter mitt omdöme. Det skämmer nåt fruktansvärt. I övrigt är det samma snabba takt i språk och händelser, en takt som jag gillar för den blinkar spänning.

Mitt omdöme blir högt.
Wow wow wow är typ det ända jag kan säga just nu efter att ha läst ut den här fantastiska boken. Den är helt klart den bästa men också min favorit i serien hittills.

Den här boken kan vara en av de bästa böckerna jag läst på länge. Den är, precis som de två tidigare delarna i den här serien, otroligt välskriven och riktigt riktigt bra.

Jag gillar verkligen hur Ahnhem skriver. Det är lättläst och så otroligt spännande från första till sista sidan. Boken har ett högt tempo och korta kapitel vilket leder till att man bara läser. Och läser. Och helt plötsligt så har man läst ut bokens ca 540 sidor väldigt fort. Det är det som hände mig, jag sträckläste sista halvan av boken för det var verkligen omöjligt att lägga undan den.

Boken har även, åter igen, fantastiska karaktärer som jag faktiskt gillar väldigt mycket och så otroligt bra miljöbeskrivningar som gör att det känns som man är på platsen han beskriver!

Och vilket slut! Vilken cliffhanger!
”Arton grader minus” den tredje fristående delen om polisen Fabian Risk. En riktigt obehaglig bok, boken inleds med en bil som kör ut över kajkanten i Helsingborgs hamn. När offret i bilen obduceras visar det sig att han redan varit död i två månader och hållits nedfryst. Detta inleder denna mycket mörka bok. Boken handlar om vad som kan ske om någon kapar ens identitet och hur enkelt det är att göra det. En bok om hämnd, maktbegär, relationer som är på väg utför. Jag tycker denna boken hittills är den bästa i denna serien och jag tror det finns två kvar att läsa i samma serie!
Men ibland tycker jag den är så mörk och obehagligt att jag få lägga den ifrån mig men samtidigt gillar jag den så jag kan inte sluta läsa. Boken har två parallella berättelser och delar av boken utspelar sig i Danmark. Vill man läsa en riktigt bra deckare som också speglar samhället så läs denna bok. En stark 4 av 5 i betyg får den av mig, ser redan framemot att läsa fortsättningen!📚📚📚📚
Stefan Ahnhem kan vara den som skriver Nordens mest spännande kriminalromaner. Genom att skickligt navigera utvecklingen framåt håller författaren oss läsare fullt sysselsatta med att vilja läsa en sida till för att veta hur allt hänger ihop. Det är mystiskt, brutalt och spännande. En bra kriminalare för sträckläsning med andra ord.
❥ Recension

Satan i gatan vilken bra bok! Lätt den bästa av de tre i serien jag läst. Tempomässigt är det plattan i mattan som gäller. Spänning från början till slut. Jag gillar att följa de olika karaktärernas sidohistorier som sen går in i varandra och pusslas ihop. Dunja är min klara favorit, hon är klockren. Relationerna är där, språket och miljön är där, dialogerna och humorn är där. Det är en hiskeligt spännande och brutal historia, en riktig bladvändare som knyts ihop makalöst bra och slutar med en sån jäkla cliffhanger att jag vill skrika rätt ut.

Lyckliga jag som har de två följande böckerna hemma! Det blir ett par andra böcker att läsa först men SOM jag längtar efter att få sätta tänderna i #motivx och #xsättattdö!

Boken får ????+ av 5.