Motiv X

Motive X
Bok av Stefan Ahnhem
Den fjärde boken om Fabian Risk Fabian Risk vakar vid sin skottskadade dotter Matildas sida, som ligger i koma på Helsingborgs lasarett, samtidigt som ett brutalt mord på en flyktingpojke från Syrien kastar in stadens kriminalpolis i en ny komplicerad utredning med rasistiska förtecken. Men inget är så enkelt som det först verkar och när flera nya mord äger rum befinner sig Lilja, Klippan och de andra på Helsingborgspolisen snart i en allt mer pressad jakt på flera gärningsmän. Till slut tvingas Fabian tillbaka i tjänst trots att han helst hade velat ägna sig åt sin familj, och kriminalpolisens chef Astrid Tuvesson avbryter sin tolvstegsbehandling mot alkoholism trots att den bara har börjat, för att leda arbetet med de parallella utredningarna. Samtidigt brottas Fabian med information som hans döde kollega Hugo Elvin lämnat efter sig och påbörjar en egen privat utredning som kan komma att förändra den sammansvetsade utredningsgruppen för all framtid. Motiv X är Stefan Ahnhems fjärde bok i serien om Fabian Risk vid Helsingborgspolisen. De tidigare böckerna har sålts i en miljon exemplar och är utgivna i över trettio länder.
Super spännande bok som inte går att sluta läsa, dock lite irriterande att man inte får reda på vem mördaren är förrän nästa bok i serien.
Efter den otäcka händelsen där kriminalpolis Fabian Risk fick se sin dotter Matilda bli skjuten av mördaren han jagat får vi följa med när Matilda återhämtar sig sakta men säkert. Dock är hon inte sig riktigt lik , men Fabian ser optimistiskt på framtiden och gläds åt dotterns tillfrisknande. Frun Sonjas svåra upplevelser tillsammans med mördaren har givetvis lämnat spår och frågan är hur det står till med deras äktenskap. Sonen Theodor är svår att nå, hur mår han egentligen?

En flyktingpojke försvinner och hittas mördad på ett bestialiskt sätt. Detta blir starten på riktigt sjuka övergrepp som eskalerar. Polisen kämpar för att hitta ledtrådar, men det som styr mördaren är omöjligt att gissa sig till.

Parallellt med det officiella utredningsarbetet kämpar Fabian med misstankar om vad som hänt kollegan Hugo Elvin och han leds in på vägar som fyller honom med fasa.

Stefan Ahnhem har gjort det igen, en riktig pusseldeckare där man vill sträckläsa sig fram till upplösningen. Och den upplösningen bjuder på en ny cliffhanger, såklart!
Fabian vakar hos sin skottskadade dotter på sjukhuset, ett fruktansvärt mord inträffar då om en ung pojke och mordet verka ha rasistiska motiv. En bok om En mördare där polisen har svårt att se vilka motiv som ligger bakom , om Fabian som hela tiden dras emellan familjen som behöver honom och hans jobb. Boken är allt annat en förutsägbar och jag har svårt att lägga ifrån mig den. Boken har allt jag vill att en spännande bok ska ha, och som tur är finns det en bok till i denna serien som jag måste köpa och läsa direkt . Boken får en 5/5 i betyg 📚📚📚📚📚
Fjärde boken om Fabian Risk är en kamp att ta sig igenom. Ganska tidigt blir det tydligt att jag borde läst tidigare böcker i serien först. Som fristående bok känns det som ett enda virrvarr av personer och olika brott och trådar. Dessutom är det nog den sämst korrekturlästa bok jag någonsin läst. Trist då det verkligen sänker helhetsupplevelsen.
På kort tid har jag plöjt en hel serie kriminalromaner av tegelstensomfång, det vill säga böcker på minst 500 sidors omfång. Jag har alldeles nyss slagit ihop pärmarna till den fjärde boken om Fabian Risk, Motiv X. Jag blev intresserad av att göra författarens bekantskap och började läsa hans böcker. Strax var jag fast. Jag fullkomligt slukade böckerna – och älskade dem. Men snälla Forum förlag… korrekturläs era böcker innan ni ger ut dem!!!

Motiv X inleds med ett läskigt mord där en pojke hittas i en tvättmaskin. Samtidigt vakar Fabian Risk vid sin dotters sjuksäng. Och det blir som det blir. Fabian Risk tvingas tillbaka i tjänst, trots att han behöver ägna sin familj all uppmärksamhet. Även Fabian Risks chef Astrid Tuvesson tvingas återvända från privatlivet. Fabians äktenskap med Sonja är på nån sorts stand by, sonen Theodor mår dåligt efter händelserna i förra boken och dottern Matilda är också påverkad till kropp och själ av det som hände. Fallet med den mördade pojken är emellertid märkligt. Handlar det om pedofili eller främlingsfientlighet? En av kollegorna råkar riktigt illa ut. Ovanpå detta håller Fabian på med en egen liten utredning kring en kollegas död. Självmordet har han avskrivit och gärningsmannen är nån i Fabians närområde…

Det här är riktigt spännande – precis som hela serien. Karaktärerna skildras trovärdigt och då menar jag allt från tonårsbarnen till vidriga karlar som utnyttjar sina postitioner. Berättelsen har samma snabba flyt framåt som tidigare. Men… nu börjar jag känna att det är lite för många trådar, ett par bollar för mycket i rullning. Jag får ibland svårt att hålla isär karaktärer och händelser och jag tycker att det är för mycket fokus på Fabians privatliv. Dessutom är även den här boken dåligt korrekturläst. Inte ens stavfelen är rättade. Nåja, jag hoppas att den femte delen ska knyta ihop allt...

Mitt omdöme blir högt.
Ända sedan jag läste ut Arton grader minus så har jag velat läsa fortsättningen då den boken slutade med en riktig cliffhanger! Eftersom jag verkligen gillat de tidigare delarna så hade jag höga förväntningar när jag började läsa den här. Och den gjorde mig inte besviken alls.
Stefan Ahnhem har gjort det igen!

Ahnhem vet verkligen hur man skriver riktiga bladvändare med ett högt tempo från första till sista sidan! Den är otroligt välskriven och spännande men samtidigt gripande då det är ett barn som mördats. Stora delar av boken präglas även av nazism och rasism.

Jag gillar verkligen Ahnhems sätt att skriva för det är lättläst med korta kapitel som gör det omöjligt att sluta
läsa - och detta ledde till att jag läste ut boken igår kväll! Det var omöjligt att lägga undan den.
Återigen så är det fantastiska karaktärer som jag verkligen gillar och boken har även riktigt bra miljöbeskrivningar!

Och vilket slut! Vilken cliffhanger!
Ännu en bok om Fabian Risk. Precis som de andra böckerna i serien är det spännande hela tiden, men stundtals blir det nästan lite för obehagliga beskrivningar. Ändå gör det inte att sluta läsa. Se till att ha efterföljaren ”X sätt att döda” nära till hands för att snabbt kunna läsa fortsättningen.