Den nionde graven

The Ninth Grave: A Fabian Risk Novel
Bok av Stefan Ahnhem
Skulle du döda för den du älskar? Många kommer att förfasas över mina handlingar. Några kommer att se dem som en hämnd för alla de oförrätter som har begåtts, andra som en makaber lek för att gäcka systemet och visa hur långt man kan gå. Men det stora flertalet kommer att vara rörande överens om att det är en ytterst sjuk människas gärningar. Alla kommer att ha fel ... Justitieministern lämnar riksdagen efter en hård debatt. Han använder den bakre utgången för att undgå det väntande pressuppbådet, men kommer aldrig fram till bilen som står och väntar på honom en bit bort. Han tycks ha gått upp i rök, mitt i maktens centrum. Det är ett halvår innan händelserna i Offer utan ansikte och veckorna före jul. Snön och kylan håller både Stockholm och Köpenhamn i ett järngrepp när Fabian Risk kallas in för att i hemlighet utreda justitieministerns försvinnande. Officiellt är fallet fortfarande Säpos ansvar, men de liksom Fabian och hans höggravida kollega Malin Rehnberg famlar i blindo. Snart visar det sig att inget är som det tycks vara och att mäktiga intressen verkar för att sanningen inte ska komma fram. Samtidigt hittas hustrun till en dansk tv-profil brutalt mördad i hemmet i Köpenhamn. Dunja Hougaard leder utredningen som för henne över sundet till Sverige. Den nionde graven är en intrikat konstruerad thriller där Stefan Ahnhem berättar vad som drev Fabian Risk att lämna Stockholm och flytta tillbaka till Helsingborg. Fabian och Dunja korsar som främlingar varandras spår i ett vinterkallt Skandinavien och dras allt djupare in i konspirationen som visar sig vara värre än vad de någonsin kunnat föreställa sig. Stefan Ahnhem tilldelades priset Crimetime Specsavers Award 2015, för sin debut Offer utan ansikte. "Det finns gott om riktigt spännande scener, som den fruktansvärt läskiga inledningsscenen med den danska kvinnan som går hemma och är mörkrädd." DN "Stefan Ahnhem har återigen skrivit en riktig bladvändare. Att bygga upp spännande scener i en bok är något som författaren behärskar till fulländning. Boken är väl genomtänkt och trots att det är många karaktärer som figurerar i boken knyts alla trådar samman på ett självklart sätt i slutändan." Johannas deckarhörna, bokblogg"Tänk dig en blandning av "När lammen tystnar" och filmen "Seven" och lägg till lite svensk familjeångest." Helsingborgs Dagblad"Jag är fullkomligt övertygad om att Den nionde graven också blir en succé för såväl författaren som förlaget." HallandsPosten"Han kan konsten att skriva en slipad kriminalthriller och håller spänningen uppe genom hela verket. Den nionde graven är en driven fortsättning på debuten." BTJ Formgivare:Nils Olsson
Jag tyckte jättemycket om Ahnhems första bok och hade väldigt höga förväntningar på den andra delen i serien om Fabian Risk. Jag blev verkligen inte besviken! Så spännande, välskrivet och med en annorlunda upplösning!
I början var det en aning förvirrande att handlingen utspelade sig före den första boken, men det tog inte lång stund innan man slukade sida efter sida och det är tur att man har nästkommande bok ståendes i bokhyllan!
Efter att ha läst den första delen i Stefan Ahnhems Fabian Risk-serie, Offer utan ansikte, kastade jag mig genast över del två, Den nionde graven. Med andra ord var det ett lyckat möte med en ny författarbekantskap. Och eftersom kriminalromaner, eller deckare som en sa förr, är min favoritgenre uppskattar jag ännu mer att finna för mig nya förmågor och böcker.

I den här boken är Fabian Risk och hans familj fortfarande i Stockholm. Boken utspelar sig nämligen ett halvår före Offer utan ansikte. Det är vinter och kallt när Fabian Risk kallas in för att jobba med en utredning i hemlighet. Justitieministern har försvunnit spårlöst och även om fallet ligger på Säpos bord vill Fabians chef att han ska titta på det. I Danmark jobbar Fabians kollega Dunja Hougaard med mordet på hustrun till en känd TV-profil. Utredningen leder Dunja till Sverige. Riktigt otäcka mord sker och Dunja är nära att bli ett av offren.

Jag tycker att uppföljaren till prisbelönta Offer utan ansikte, som ju är en prequel, inte riktigt når upp till samma klass. Farten är inte på topp helt och hållet. Men… berättelsen tar ny fart mot slutet och upplösningen blir givetvis inte som en tror att den ska bli. Jag tycker också att karaktärsteckningen är suverän. Fabian Risk är en duktig kriminalare som är på rätt plats i livet yrkesmässigt. Som make och pappa är han däremot mycket mänsklig och har sina svaga punkter. Riktigt bra skildrat tycker jag som i vanliga fall inte uppskattar alltför mycket inblickar i de fiktiva polisernas privatliv – relationerna vid sidan av jobbet får inte ta över handlingen, om jag får bestämma.

Mitt omdöme blir det högsta.
En thriller som verkligen håller läsaren i spänning från blad 1.Tidvis ryslig så att håret reser sig på armarna.Slutet är oväntat och när man äntligen tror att man vet vem förövaren är så kommer en ny tvist.Ruggigt bra karaktärer och miljöer.En bladvändare av Sveriges bästa deckarförfattare