Offer utan ansikte

Victim Without a Face
Bok av Stefan Ahnhem
Den första boken i serien om Fabian Risk. En träslöjdslärare hittas brutalt mördad i sin slöjdsal. Bredvid kroppen har mördaren placerat ett klassfoto från början av 1980-talet, med mordoffrets ansikte överkryssat. Fabian Risk återvänder med sin familj till hemstaden Helsingborg efter att i många år ha varit verksam vid Stockholmspolisen. Knappt hinner de anlända till det nya huset förrän han blir inkallad att bistå i utredningen av mordfallet. Offret är en av hans gamla klasskamrater och snart står det klart att mördaren följer en minutiöst utarbetad plan, som långt ifrån är slutförd. Fabian dras djupare och djupare ned i utredningen, som väcker minnen av förträngda tonårsförälskelser och brutal mobbning under skoltiden. Minnen han är allt annat än stolt över. Snart är han insnärjd i ett fall där inget riktigt är vad det tycks vara. Där jakten på en undanglidande mördare driver Fabian att ta allt större risker för att komma framåt i utredningen. Risker som får ödesdigra konsekvenser för både honom själv och hans omgivning. I Offer utan ansikte tar den erfarne manusförfattaren Stefan Ahnhem den svenska spänningsromanen till nya höjder med ett intelligent kollage av psykologisk thriller, amerikansk seriemördaraction och skånsk deckartradition. En tät skildring av vad mobbning och utsatthet i barndomen kan göra med människor. Stefan Ahnhem tilldelades debutantpriset Crimetime Specsavers Award 2015, för Offer utan ansikte.
WOW! Det här är en Helt Fantastisk bok! Är sen på bollen; med fördelen att det finns ett antal böcker om Fabian Risk att läsa! Rekommenderas varmt!

Detta var nog något av det bästa jag läst! Spännande, obehaglig och Helt Omöjlig att lägga ifrån sig. "Offer utan ansikte" är den första boken i serien om polisen Fabian Risk (måste bara det Perfekta polisnamnet!).

Fabian Risk har fått jobb nere på polisen i Helsingborg och återvänder därmed till sin hemstad med sin familj (fru och två barn). Men tanken är att han inte ska börja arbeta direkt utan det är dags för familjens gemensamma semester. Problemet är att det kommer ett fall i vägen som visar sig mer personligt för Fabian är någon kunnat ana.

Efter en serie med brutala mord som gäckar polisen som i sin tur gör allt för att hitta den gemensamma nämnaren som visar sig vara närmare än vad de kunnat tro. Morden är utstuderat grova men med ett budskap som är svårt att missa även för oss läsare...

Trots bokens tjocklek så går det fort att läsa då spänningen är på hög nivå genom hela boken. Bitvis ger den mig rysningar och vid flertalet tillfällen vill jag inte pausa men måste då det är mycket att ta in (men på ett positivt sätt).

Det kommer inte ta långt tid innan jag läser bok nummer två!
Otroligt spännande och välskrivna deckare, gillar alla böckerna i serien. Lite obehagligt beskrivna dock
Så himla spännande bok. Från första till sista sidan. Ser fram emot att läsa de andra böckerna i denna serie. LÄS!
Nog har jag sett dem i en av våra bokhyllor, böckerna av Stefan Ahnhem. I pocket är Offer utan ansikte en riktig tegelsten på nästan 600 sidor. Såna böcker funkar för mig – om de är bra…

Fabian Risk flyttar från Stockholm tillbaka till sin hemstad Helsingborg tillsammans med sin fru och två barn. Det antyds att han på nåt sätt blivit av med sitt jobb som kriminalare i Stockholm, men fått nytt jobb i hemstaden. Fast först ska han ha semester med familjen, uppenbarligen för att reparera sitt äktenskap, bland annat. Men Fabian och familjen hinner knappt komma fram till sitt nya hus när han dras in i en utredning som börjar med en mördad slöjdlärare, faktiskt Fabians gamla lärare. Den blir inte det enda mordet. Fabians klasskamrater mördas också en efter en. Fabian ger sig in i jakten på seriemördaren, nåt som får konsekvenser för honom på flera plan.

Stefan Ahnhem inledde sin karriär med att skriva manus till TV-serier, men 2014 debuterade han som deckarförfattare. Det gick uppenbarligen väldigt bra och nu har böckerna om Fabian Risk blivit fyra. Jag dras in i handlingen direkt. Kapitlen är av föredömlig längd, de är lagom blandade i perspektiv och handlingen formligen rusar framåt. Det är så en bra kriminalroman skrivs. Det sker ganska blodiga mord, så jag förstår Annas utrop (se ovan!). Jag gör liknande utrop mot slutet av boken. Huvudtemat är emellertid mobbning och vad det kan göra med människor.

Mitt omdöme blir det högsta. Det här är en riktigt bra debutdeckare. Stefan Ahnhem blev för övrigt prisad för boken – 2015 fick han Crimetime Specsavers Award för Offer utan ansikte.
Läsaren följer Fabian Risk som just flyttat tillbaka till sin hemstad och sätts på att lösa en mordgåta. Spåren kretsar kring Fabians gamla skolklass och spänningen är genomgående hög. Förutom att ständigt presentera nya pusselbitar byggs på ett skickligt vis en oro upp, kommer det bli fler offer? Hur farligt lever Fabian själv?

Jag uppskattar att boken inte är särskilt förutsägbar men betyget blir inte full pott av två anledningar. Dels är den lite lång, dels saknar jag lite puls. Pulsen upplever jag ofta saknas i böcker som primärt inte utspelas i storstäder, det är förstås en smaksak.
Den första delen i serien om Fabian Risk. När Fabian med familj flyttar till Skåne börjar en rad mord kopplade till Fabians gamla högstadieklass att ske. Vem är mördaren, varför mördar hen och på vilket sätt är Fabian inblandad. Boken är mycket välskriven och det märks att Stefan även är manusförfattare till flera stora Tv-serier. Offer utan ansikte är en spännande bok som är väl värd att läsa. Dock kände jag ibland att det är lite lång. Över 500 sidor är en tung debut. Boken blir aldrig tråkig men kanske hade den kunnat kortas ner något. Kommer snart ge mig på att läsa del 2 i serien.
Offer utan ansikte 4/5
Av Stefan Ahnhem

Fabian Risk har precis flyttat med sin familj från Stockholm, tillbaka till sin hemstad Helsingborg.
När ett mord sker, och kopplas ihop med ett gammalt klassfoto är semestern slut för Fabian.
Han blir inkallad i fallet och frågan är nu vem är mördaren? Tänker mördaren angripa fler från klassfotot? Är Fabian själv i fara?

Det är högt tempo och kryddat med viss råhet. Flera olika personer skildras vilket blir lite förvirrande och frsr ner betygen från en fullpoängare. Men en riktig spännande välskriven bok med små återblickar i Fabians förflutna.

#spännande #Välskriven. #Bladvändare #kattochråtta #fabianrisk #offerutanansikte #serie #lästips #boktips
Blev intresserad av Stefan Ahnhems böcker efter att ha hört honom berätta om dem flera gånger på sociala medier. Jag tycker det märks attStefan har en bakgrund som manusförfattare till olika kända serier i hans sätt att skriva. Upplägget på boken, de tighta dialogerna och framåtdrivet i boken.
Boken är inte bara spännande utan stundtals lite läskig. Mot slutet av boken får jag ta små mikropauser och hämta andan. Det blir aldrig långtråkigt. Alltid något som hänger i luften och får mig att vända blad igen.