Catalana

Bok av Anna Lihammer
Historisk deckare i 30-talets mörker Våren 1937 skakar en explosion centrala Stockholm. I förstörelsen hittas kroppen av en ung kvinna. Samtidigt i ett bombsargat Barcelona väntar en konstnär på livstecken från sin dotter. Genom Europa flyr en man till synes jagad av alla. När polissyster Maria Gustavsson och kommissarie Carl Hell söker sanningen dras de in i ett maktspel som leder dem till världsutställningen i Paris. Den prisbelönta Carl Hell-serien fortsätter nu med förtätad spänning i atmosfärrik historisk miljö. Författarna Anna Lihammer och Ted Hesselbom skriver den fjärde fristående boken om Carl Hell och Maria Gustavsson, som denna gång nystar upp en laddad mordhistoria i Europas mörka 30-tal. Röster om boken: »Det är en dramatisk berättelse; delvis deckare, delvis internationell spionthriller, som ger en välresearchad närhet till tidens platser, händelser och människor ... intrigidén är både lysande och originell.« Bloggen Kapprakt
På jobbet gör en ibland fynd. Det kan handla om (gamla) bibliotek som har gallrat böcker eller nån kollega som inte vill ha böcker hemma i hyllorna. Oavsett vem och varför hittade jag Anna Lihammers och Ted Hesselboms bok Catalana. I den fjärde fristående delen i Carl Hell-serien har alltså Anna Lihammer skaffat sig en medskribent.

Det är 1937. I Klarakvarteren i Stockholm exploderar det och efteråt hittas en kvinnokropp. Kommissarie Carl Hell tvingas avsluta sin semester med sin älskarinna. Tillsammans med polissyster Maria Gustavsson försöker han ta reda på vem kvinnan är. Samtidigt väntar nån på sin dotter och en man flyr genom Europa.

Genast inser jag att det här är en mer politisk del i denna historiska kriminalserie. Den här gången ligger inte fokus på sånt som att Maria Gustavsson är lesbisk. Nu är det 1930-talets Europa och det mörker som tycks hitta fram överallt. Och det är väl intressant i sig, men… för mig blir detta inte nån deckare i vanlig mening utan mer en historisk, fiktiv roman med inslag av romantik. I det här fallet känner jag att inte tilltalas lika mycket som av de tidigare delarna. Att boken har två författare är också väldigt tydligt.

Mitt omdöme blir medel.