Skendöda

Bok av Louise Boije af Gennäs
Röster om Blodlokan: Ruskigt spännande historia. Lotta Olsson, DN En samtida bladvändare. Kulturnytt i P4 En tät psykologisk thriller som är helt omöjlig att lägga ifrån sig en blandning av Millennium-trilogin, Klas Östergrens Gentlemen, Kafka och Hitchcock. Damernas Värld   Vad är du villig att betala för makten över ditt eget liv? Sara har bestämt sig för att återvända till Stockholm från Örebro, trots de märkliga och traumatiska händelser som präglat hennes första höst i huvudstaden. Mer på sin vakt än någonsin byter hon till ett jobb inom konsultbranschen och flyttar till en ny stadsdel i hopp om att de ansiktslösa förföljarna ska lämna henne i fred. Men den mardrömslika utpressningen tar snart vid där den slutade. Omgiven av finansvärldens korruption och maktspel måste Sara ställa sig frågan: finns det överhuvudtaget någon hon kan lita på? I Motståndstrilogin skildrar Louise Boije af Gennäs den lilla människans kamp mot makten. Det är en nervkittlande lek mellan verklighet och fiktion, där ingenting är som det verkar och där sanningen kan komma att förändra allt. Del 1, Blodlokan, utkom i januari 2018, och del 3, Verkanseld, kommer i maj 2019.  
Del två av tre!
Riktigt spännande om Sara vars pappa inte var den man trodde.
Jag ser fram emot att läsa den avslutande delen i triologin!
Andra boken i Louise Boije af Gennäs Motståndstrilogi om Sara som fortsätter sin kamp mot det etablerade maktmaskineriet. Sara känner sig förföljd, märkliga händelser sker och Sara har svårt att lita på någon. Vänner hon litat på försvinner, visar sig vara någon annan.. Hennes kamp för att få veta vad som hänt hennes pappa fortsätter. Till sin hjälp har hon Andreas, journalist - men kan hon lita på honom!? Är han den han utger sig för? Boken är en bladvändare med verklighet och fiktion. Det handlar om stora pengar, makt och korruption. Vilken tur att jag har del tre kvar!
Böcker är det bästa jag kan få i julklapp eller present. (Ja, jag ger mig själv också ofta presenter i form av böcker. Ibland har jag till och med gett mig det i julklapp.) Men andra delen av Louise Boije af Gennäs Motståndstrilogi, Skendöda, fick jag i oväntad julklapp av min sambo. Året innan hade jag fått första delen, Blodlokan i födelsedagspresent. En trilogi… Tre böcker i genren spänningsromaner med viss samhällskritisk inriktning… Är första delen välskriven och spännande måste en ju bara fortsätta läsa.

Sara kommer tillbaka till Stockholm från Örebro efter att ha vilat upp sig hemma sedan hennes första tid i huvudstaden varit synnerligen märklig. Som av en händelse får hon ett nytt, bra, men också krävande jobb hos en konsultfirma. Hon byter även bostad. (Allt sånt praktiskt tycks gå väldigt lätt och smidigt för Sara…) Men konstigheterna fortsätter och såväl Sara i Stockholm som hennes mamma och syster i Örebro känner sig förföljda och hotade. Sara börjar rota i sin pappas bakgrund och känner att kanske inte ens han var den hon trodde att han var. Dessutom verkar så gott som alla, såväl nära som i periferin, runt Sara, underliga. Finns det ens nån som hon kan lita på? Insprängda i romanen ligger även autentiska artiklar och rapporter som rör politik, så kallade ”affärer” etc.

Det är en ganska rörig och stundtals nästan obegriplig historia som rullas upp. Och ju längre berättelsen skrider framåt, desto fler blir konstigheterna. Som läsare undrar jag inte bara en gång om karaktären Sara lider av något psykotiskt tillstånd eller om hon faktiskt är förföljd. Men den här boken är bara omöjlig att släppa. Karaktärsskildringarna liksom skildringarna av miljöerna går inte på djupet. Jag tycker att Stockholmsskildringarna, som författaren tidigare har gjort, har varit väldigt lyckade och fina och dessa kan jag sakna bitvis. Men det är själva farten och fläkten i författarens skrivande – förutom spänningen och att jag vill veta hur det går, förstås! – som gör att jag bara vill fortsätta läsa. Louise Boije af Gennäs är en av våra mest drivna och skickliga nutida skribenter, även när själva storyn stundtals känns lite… för mycket. Den tredje och avslutande delen Verkanseld kom ut i juni 2019 och i pocket i maj 2020.

Mitt omdöme blir högt.
Fortsättningen på Blodlokan och man måste ha läst första boken!
Spänningen fortsätter i hög fart när Sara bestämt sig för att flytta tillbaka till Stockholm trots sina tidigare upplevelser i huvudstaden. Med ny bostad i ny stadsdel och nytt jobb hoppas hon att hon nu ska bli lämnad i fred. Hon hade fel