Vinnaren

Bok av Sofie Borg
Saga är trött på att hennes kompis Emma alltid kommer på första plats i skolans springtävling. När Emma ber henne hämta ut bådas nummerlappar får Saga en idé. Hon ska förväxla dem och på det sättet bli årets vinnare. Men när startskottet går blir hon osäker. Kan hon verkligen göra så här mot sin bästa kompis? " ... Vinnaren är en berättelse om jobbiga känslor som avundssjuka och missunsamhet, men även ämnen som vänskap, sammanhållning och kämparanda tas upp. Författaren Sofie Borg skriver med ett enkelt och lättläst språk, och man har inte långtråkig en sekund. Boken kan med fördel användas i svenskundervisningen redan från år två eller tre och passar även för elever med svenska som andraspråk." Lektör Mia Mårtensson, BTJ-häfte nr 14, 2020
Jag läste den här som högläsningsbok för femåringen och det fungerade bra. Det var illustrationer att titta på med jämna mellanrum men samtidigt lagom mycket text och lagom djupt innehåll för att han skulle förstå och att det skulle gå att diskutera det med honom. Kapitlen var lagom långa för att det skulle vara tillräckligt att läsa några per kväll och ändå var det lätt att komma ihåg vad som hade hänt innan.

Det finns en hel del att prata om i den här boken. Vänskap, tävlingar, hur man är en bra kompis, om Saga verkligen beter sig på rätt sätt eller om hon skulle kunna göra på något annat sätt istället. Femåringen konstaterar glatt att han minsann är snabbast av alla och skulle vinna allt, så jag tror kanske att andemeningen gick honom lite förbi, men vi hade några väldigt mysiga kvällar när vi läste boken.

Den här boken kan passa både som högläsningsbok och som egenläsning för den som knäckt läskoden och kommit lite längre i sin läsning. Jag skulle säga att målgruppen är spot on för att läsa den här boken.

Illustrationerna av Jenny Lindqvist är lagom detaljerade och tar inte över i berättandet utan förstärker det.
10åringen läste ut boken i ett nafs. Hon tyckte att boken var väldigt bra men kunde också konstatera att den var lite för enkel för henne. 8åringen, som däremot tillhör målgruppen tyckte att boken hade lagom mycket text. Hon tyckte också att boken var bra. Man kunde diskutera kring vad de själva hade gjort och hur man kan göra när man gjort fel. Och vi kom fram till det viktigaste av allt, att den bästa glädjen är delad glädje.