Ett bättre jag

Bok av Petter Lidbeck
På ett flygplan ligger en nedsövd sjuttonårig pojke i väntan på den levertransplantation som ska rädda hans liv. En operation som ska ske på Teresa Lebouchers privatsjukhus i Dhaka. På ett tåg med samma destination sitter en barnhemspojke i tron att hans drömmar om ett bättre liv snart ska gå i uppfyllelse. Amanda och Bim har haft några veckors semester i Thailand tillsammans med Rasmus och Amandas tvillingsyster Juanita. På hemvägen tvingas de nödlanda i Bangladesh och på lyxhotellet de tar in på får de syn på en fattig pojke som inte tycks passa in. Genom en härva av lögner skymtar Bim och ungdomarna en verklighet som är bra mycket värre än någon av dem kunnat ana. Ett bättre jag: Projekt Libra är den efterlängtade fortsättningen på författarduon Carin Gerhardsens och Petter Lidbecks gemensamma spänningsdebut Ett annat jag: Projekt Gemini. Ett annat jag nominerades till Crimetime Award och Barnradions bokpris 2019, och är vinnare av Barnens romanpris i Karlstad 2019.
En spännande uppföljare till Ett annat jag. Jag skulle säga att det är bra att läsa serien i ordning även om de även GÅR att läsa fristående. Det finns aspekter i handlingen som är kopplade till den första boken.

Jag är lite förvånad över att den här serien inte klassas som ungdomsbok. Språket är stundtals ganska svårt och ämnena kräver också sin läsare. En perfekt övergångsserie för de som börjar nosa på ungdomssidan.

Boken börjar med att flyget som Amanda, Rasmus, Juanita och Bim befinner sig på måste nödlanda i staden Dhaka i Bangladesh. Väl på hotellet ser Rasmus en kvinna han känner igen, någon han inte kan placera. Tillsammans med henne finns en ung 17-årig kille. De verkar vara ett omaka par. Hon rik. Han fattig. Och de pratar inte samma språk. "Delivery in perfect condition" säger kvinnan. "Det är så att säga sista måltiden vi pratar om här. Han vet inte vad som väntar, har inga som helst misstankar".

Barnen förstår att något är väldigt fel. De kommer ett sjukhus på spåret, ett ställe där ovetande människor används i internationell organhandel. De måste stoppa den planerade operationen innan det är för sent, innan den 17-åriga pojken dör.

Den här serien är så spännande och tar upp väldigt intressanta ämnen. Den första handlade om genmanipulation. Den här fokuserar på organhandel och hur rika människor utnyttjar fattiga på en marknad där man kan köpa sig till längre liv och bättre hälsa genom att andra människor far illa. Det verkar som att nästa bok, Projekt Pisces kommer knyta ihop fallen i de två första böckerna. Vi får se hur många delar som kommer i serien! Jag kan i alla fall inte vänta på del 3.
Ett bättre jag är fortsättningen på Ett annat jag och därmed andra boken i Zodiakserien. Denna boken tar vid ungefär där den första slutar. Den är minst lite spännande som den första boken är, om än inte lite mer spännande. Författarna fångar läsaren redan från start och håller mig kvar fram till sista sidan.

Dock blir det nog lite för läskigt stundvis i denna boken. Med tanke på att hela handlingen i denna boken utspelar sig på ett sjukhus, kan jag tänka mig att vissa delar av dem kan behöva diskuteras med en vuxen. Jag säger inte att man inte behöver läsa boken tillsammans med en vuxen, men det är nog bra om man har någon man kan fråga.

Det är spännande och välskrivet och boken är inte allt för tjock, vilket är bra. Jag ser redan fram emot nästa del.