Bröderna Tjej

Bok av Per Nilsson
Per arbetar som brevbärare. Han är 17 år gammal. Som av en händelse stöter han på ett par gangstrar från den ungerska maffian. De gillar att Per kan spela piano. Än bättre är det att han kan matematik, för då kan han föra deras falska bokföring. Han får också jobbet att underhålla gangsterledarens dotter.
Per går i nian och jobbar extra med att dela ut tidningar. En dag stannar han fnissande utanför en dörr där det står I Tjej. Mitt i fnissandet kommer två stora män i kostym uppför trappan och frågar:
"-Tror du att dina föräldrar tycker det är kul när dom får ett kuvert med dina avklippta fingrar i?"

Det visar sig att de två männen är bröderna Laszlo och Istvan Tjej, mäktiga och fruktade under slutet av 60-talet och början av 70-talet. I kriminella kretsar ansågs bröderna vara de grymmaste och mest hänsynslösa av alla gangstrar.

Per kommer undan tack vare sitt flinka pianospel och sina mattekunskaper. Istället för att bli av med fingrarna, får han börja arbeta åt de två bröderna genom att sköta deras bokföring, utföra små ärenden och spela piano för dem. Men med tiden blir Per alltmer indragen i den kriminella världen och då visar det sig vara väldigt svårt att ta sig ut.

Jag gillar verkligen Per Nilssons sätt att skriva och den här boken är inget undantag. Jag gillar hur spänningen byggs upp genom meningar som "Nu skulle berättelsen kunnat sluta förstås. Men det blev inte så. Det värsta återstod."
Och jag älskar hur han riktar sig direkt till läsaren och hur hans böcker har en alldeles speciell röst som är så tydligt Per Nilssonsk. Jag gillar hur han låter lugn även i de mest spännande situationer och hur det kan ligga en spänning även över de lugnaste delarna.
Man vet aldrig när det vänder och rätt som det är kan det lika väl komma en djup tanke om livet, som en tramsig ordvits.

Men relationerna mellan människorna och att alla skildras som både bra och dåliga, är nog ändå det jag gillar allra mest, precis som i de flesta av Pers böcker.

Jag tror att den här boken kommer att uppskattas av många ungdomar på högstadiet och kanske även upp på gymnasiet. Den är perfekt om man vill ha en snabbläst, medryckande och spännande historia med fina inslag om kärlek och om att vara ung då och nu.