Markus av Trolyrien

Bok av Joseph A. Davis
När Markus blir kidnappad av den vackra, men egendomliga kvinnan Diomeda ligger han på sjukhus efter en skidolycka. Hon påstår att han är Valariens försvunne prins. I nästa nu befinner han sig i en ny, märklig värld, där kläder växer på träd, gräset är blått och en riktigt artig hälsning medför några salivfläckar på tunikan. Valariens kultur är ny och främmande och Markus har ett tungt ansvar som landets motvillige prins och beskyddare. Det är ingen lätt uppgift, särskilt inte med de skräckinjagande monstren som håller på att invadera. Tillsammans med Diomeda ger sig Markus ut på jakt efter den legendariske kung Josuas talismaner, som kanske - om de gamla sagorna stämmer - är deras enda hopp. Markus av Trolyrien är en humoristisk fantasyberättelse, fylld av spänning och intressanta karaktärer. I likhet med Terry Pratchetts böcker är det omöjliga möjligt och det annorlunda det naturliga. I Valarien är det inte konstigt att gräset är blått eller att varje by har åtminstone en snigel stor som ett hus, att man springer på trädens kronor eller att man firar varandras snytdagar istället för födelsedagar. I den här världen kan allting hända. Vi får lära känna Markus, en vanlig svensk tonåring som kastas in i en minst sagt ovanlig värld. Genom en hård skola av motgångar och strider vänjer han sig vid sitt nya liv och upptäcker nya sidor hos sig själv. Men vem ska han lita på i denna nya värld - vem är vän och vem är fiende? Kan han verkligen tro på de gamla sagorna som ska visa vägen till seger över monstren? Och kommer Markus någonsin att hitta hem igen? Full av spänning och intriger, berättelsen tar ständigt nya svängar och känns aldrig förutsägbar. - Ellen, 16 år. Boken om Markus är lätt att leva sig in i. Jag längtar efter fler böcker! - Anna, 12 år Väldigt roligt och bra skrivet. - Tobias, 19 år OM FÖRFATTAREN: Som amerikansk ungdomsledare, inneboende hos en afrikansk familj i Sveriges roligaste landskap (gissa vilket) har Joseph A. Davis alltid något att skriva om. Han är en kreativ person med många strängar på sin lyra, men Markus av Trolyrien är hans första bok på svenska. Utan tvivel blir det fler.
Då har jag läst den här som har tagit lite tid men det berodde helt enkelt på att andra böcker hamnade före. Boken va inte dålig utan mycket spännande och jag älskar den gröna jättefjärilen som tar Markus och hans vän på resa för att rädda Valarien! Alltså en färgsprakande berättelse om trollet Markus som blir svärdbärare och den är så spännande!!
Fantasy för för barn i 9-12 års åldern men går även att avnjutas som vuxen. Enkel fantasifull glad berättelse ed äventyr i en nyvärld (för hjälten) med gröna jättefjärilar man kan rida på och monster som försöker invadera.
Lite lite romantik kan anas men mest ett rent äventyr.
Ljus härlig fantasy äventyr av bästa sort med mycket humor och känsla. En drömvärld som hotas att invaderas av monster och hjältarna bekämpar detta tillsammans. Detta är del 1 i en triologi som kan läsas separat och första delen är den mest underhållande.
Alla äventyr- och fantasyälskare, SE HIT! Det var ett tag sedan jag läste fantasy och fantasy kan vara en av genrerna jag läser minst av, men denna bok var något alldeles extra! En bok fylld med fart och fläkt - det hände något hela tiden och när jag väl kom in i boken kunde jag inte släppa den ur mina händer!

De fina beskrivningarna fick mig att sugas in i boken och jag ville inte lämna Valarien. Beskrivningarna av olika monstervarelser i boken var så bra att de blev otäcka! Allt i boken var väldigt genomtänkt och det fanns i princip inget som var förutsägbart för mig. Det fanns många intressanta karaktärer och jag är helt säker på att varje läsare kommer fästa sig lite särskilt vid minst en karaktär. En av mina favoritkaraktärer var jättefjärilen Lövgrön!

Varför spottar Valariens invånare på kungen och hur känns det att rida en jättefjäril? Det får du svar på om du läser boken! Jag rekommenderar ”Markus av Trolyrien” starkt till alla som tycker om Harry Potter och alla som gillar fantasy!
Boken inleds med att Markus blir kidnappad och förflyttad till Valerian, en plats där man spottar på varandra vid hälsning, där kläder växer på träd som frukter gör och man äter en super stor snigel. Det är också möjligt att flyga på en stor fjäril och kasta frukt på kungen vid rättegång.

Det är en fantasy värld som vi blir introduced men jag har ändå svårt för boken och dess innehåll. Fantastisk tänkt av författaren. Men det är väldigt oklart med fruktkastandet, att Markus ständigt tar allt med en nypa salt. Att han inte ens ifrågasätter spottandet eller blir äcklad av det, nej han tänker att det är en annan kultur - visst är det bra, vi ska ju inte kränka oss på sånt, men jag ryggade ändå till av det, särskilt när han skulle bada av sig det...

Boken är även indelad i 3 delar. Del 1 handlar om att Markus nu blivit kidnappad och han tros vara den förlorade prinsen som rymt och inte utför sina plikter. Men kungen ser igenom detta, visar sig att det var han själv som skickade iväg sin son på något uppdrag, som man inte får reda på förrän del 3, och kungen är sjuk så han skickar Markus för att hämta en dryck till honom. *spoiler*

Men kungen dog innan Markus hann tillbaka... Så jag blev fundersam... Varför finns uppdraget ens om syftet med uppdraget ändå dog?!

Upplägget, bokens innehåll och karaktärernas utveckling var inte i min smak.

Det jag dock gillade var mysterierna och att det ständigt skedde mic drops och Whuuut känsla här och där.
Markus av Trolyrien är ett fantastisk fantasy äventyr, fylld med spänning, magi, monster och vänskap. Det målande språket skapar levande miljöer och karaktärer. Karaktärerna är intressanta och annorlunda, alltifrån jättesniglar, jättefjärilar och en sfinxs som älskar gåtor, till kungar och annat ädelt folk som man inte riktigt vet om de är goda eller onda när man först får träffa dem.

Kulturkrockarna som sker skapar en hel del humor. Och jag kom på mig själv med att sitta och småle mot boken, och stundvis även skratta rakt ut. Och precis som fantasy ska vara så är boken spännande. Emellanåt var det svårt att lägga ner boken, då jag bara kände att jag behövde veta vad som skulle hända härnäst. Jag kan verkligen rekommendera Markus av Trolyrien till alla som gillar fantasy och är över 12 år.
Markus av Trolyrien är första delen i en fantasyserie med samma namn för unga vuxna, målgruppen är skriven som 12–15 år, men jag skulle säga att den här fungerar för både äldre och yngre läsare också. Det är visserligen ganska våldsamt emellanåt och en del död, men om man är yngre och van vid den sortens berättelse borde det inte vara ett hinder. För den här boken är så mycket mer än det.

Joseph A. Davis har byggt en spännande och helt egen värld dit Markus blir tagen när han är femton år. Helt plötsligt kallas han för prins Albrak och han måste lära sig ett helt nytt sätt att tänka, att vara på och en massa traditioner som han inte är van vid. Att han dessutom inte kan erkänna att han inte är prins Albrak gör att han måste lära sig på egen hand, om han inte lyckas verka nog förvirrad från sin frånvaro i Trolyrien att någon förbarmar sig över honom och talar om vad som borde hända/göras.

Det är en typisk fantasy, med både magi, sätt att hela på, portaler mellan världar, helt andra varelser och monster, och egna världar med egna traditioner och synsätt. I Valarien och de kringliggande rikena och städerna finns det dessutom en typ av religion som får dem att ligga i fejd med varandra. Vissa tror stenhårt på att kung Josua har funnits och att han har skrivit en bok, medan andra inte alls tror på honom, och vissa andra tror att han visst har funnits men har en annan bok från honom som de följer. Som upplagt för misstro och dåliga relationer.

Det är ett relativt stort persongalleri, men eftersom fokus hela tiden ligger på Markus (ibland med några avstickare) gör det inget. Markus är väldigt lätt att sympatisera med och tycka om, just för att han verkligen blir inkastad på ett helt nytt ställe men också för att han verkar vara en sådan genuint trevlig person. Sedan gillar jag också Diomeda, för hon är så häftig och stark.

Markus av Trolyrien är lättläst och det är hela tiden ett driv framåt. Det är en relativt lång bok i pocket, men det känns aldrig onödigt långt utan som att allt är där det behövs vara. Det är inte rakt igenom spännande och actionfyllt, ibland finns det avsnitt som är mer förklarande och informativa delar, och det behövs eftersom det är en helt ny värld både för Markus och för läsaren.
Vilket spännande äventyr den här boken gav. Ett par kapitel in i boken blev jag fast. En bladvändare som även innehåller magi och som tar en igenom boken med humor och vänskap. Det är boken kan jag varmt rekommendera till er som gillar fantasy
Markus är 15 år och har hamnat på sjukhuset efter en skidolycka. Han väntar på att föräldrarna ska komma på besök, men istället kommer en kvinna, Diomeda, kungens budbärare, som säger att han är Valariens prins, och måste följa med henne.

Han försöker förklara att han inte är någon prins, men Diomeda tror honom inte. Hon tar honom till Valarien, en värld som är så olik den vanliga världen.

Markus får veta att han måste rädda Valarien från hemska monster och ta reda på den mystiska sanningen. Hur ska han klara av det när han inte är den hon tror?

Ska Markus någonsin få komma "hem" igen. Få träffa sina föräldrar igen, eller är han fast här för alltid?

Detta är en fantastisk berättelse som är full av äventyr. Hela tiden händer det något, ofta något man inte förväntat sig.
Mycket spänning blandat med magi, vänskap och humor.

Boken vänder sig till unga vuxna, men passar även vuxna. Den är lättläst och har ett bra flyt.
Markus ligger på sjukhus efter en skidolycka när en kvinna besöker honom och berättar att han är prinsen av Valarien, som han aldrig har hört talas om. Markus slängs in i en värld full av konstigheter där man rider på flygande jätte-fjärilar och spottar på varandra av artighet. Hans uppdrag är att försvara Valarien mot hemska monster och ta reda på den mystiska sanningen.

Markus av Trolyrien är en fantastisk bok fylld av magi, monster och spänning men även fina relationer. När jag slog upp boken för första gången läste jag flera timmar i sträck eftersom jag var tvungen att ta reda på vad som skulle hända härnäst. Vart har Valariens riktiga kung tagit vägen? Stämmer dem gamla sagorna? Kommer Markus klara av att rädda den magiska världen?

Språket i boken är mycket vackert och målande vilket gör så att både handling och karaktärer blir mer levande. Jag älskar hur spänningen med svärd, monster och gåtor blandas med vänskap, kärlek och relationer. Humorn finns alltid nära till hands - jag kom ofta på mig själv att sitta och le mot boken. Boken innehåller allt man behöver för att bli nöjd som läsare.

Jag kan rekommendera den här boken till alla som älskar fantasy, oavsett ålder. Boken har något för alla målgrupper!