Alltid hejdå

Bok av Alma Thörn
Nominerad till Augustpriset 2020! Alma är 12 år och längtar hem redan innan hon har farit. Hemma i Umeå finns mamma Johanna och bästa vännen, i Bohuslän finns pappa och en överväldigande hemlängtan. Samtidigt, fast nästan 30 år tidigare, går Johanna runt i Malmberget. Hon vill vara överallt utom hemma hos sina bråkande frånskilda föräldrar. Alltid hejdå är en helt enastående debutroman om skilsmässobarn i två generationer, som sedd ur barnens ögon. Alma Thörn är född 1992. Som serietecknare briljerar hon i att teckna ansiktsuttryck och skapa känslig och trovärdig dialog. Hon är utbildad vid Umeå Konstskola och Serieskolan i Malmö och ägnar sig utöver tecknade serier även åt måleriskt broderi. Alma Thörn tecknar som det känns. Det gör serieromanen lika passande för vuxna som kan behöva påminnas om vådan av att vara verkligt maktlös som för en tolvåring som inte heller vill vara en fågel. Greta Thurfjell i Dagens Nyheter Med "Alltid hejdå" visar Alma Thörn vägen - det här är med stor säkerhet början på ett underbart författarskap. Nils Palmeby, Nerikes Allehanda Alma Thörns självbiografiska serieroman som bygger på hennes egna och hennes mammas gamla barndomsdagböcker där de nästan identiska upplevelserna formas till en knivskarp stridsskrift. Linda Skugge, Aftonbladet Berättelsen tar hela tiden barnens parti och låter dem själva diskutera vad som är rätt sätt att hantera den uppslitande och ständigt pågående separationen när barnen går från en förälder till en annan. Alltid hejdå är en viktig och vacker serieroman. Helhetsbetyg: 5. Siska Humlesjö, BTJ-häftet nr 9 2020
12-åriga Alma är en av alla skilsmässobarn som ständigt brottas med dåligt samvete och som längtar efter den förälder hon inte är hos. I den här serieromanen får vi komma väldigt nära henne och hennes upplevelser och känslor. Samtidigt får vi, via en gammal dagbok som Alma hittar, ta del av mamman Johannas upplevelser då hon själv var ung. Även hon ett skilsmässobarn som brottades med samma känslor som Alma. Inte mycket har förändrats under en generation trots att Johanna som ung lovade att hon inte skulle vara mot sina egna barn, så som hennes föräldrar var mot henne.
📕
Det här är en serieromanen som ständigt är på barnets sida i konflikterna och det gör ont att läsa. Känslan av att alltid behöva sakna och att ständigt vara på väg bort och tvingas till ännu ett "hejdå" är vardag för så många barn och ungdomar och det behövs verkligen berättelser som den här för att vi ska bli påminda om det. Barn ska aldrig tvingas välja mellan sina föräldrar eller tvingas ta de vuxnas beslut.
📕
Det är inte alls svårt att förstå varför den här boken blev Augustnominerad. Det som dock är väldigt svårt att förstå är att det faktiskt är en debutbok. Jag ser verkligen fram emot att läsa mer av Alma Thörn framöver!
Alma Thörn har skrivit och tecknat en serieroman för barn, unga och, icke att förglömma, vuxna! För vem behöver inte ibland bli påmind?!? 1977 funderar Johanna över sina föräldrar, varför de beter sig som de gör när de har skilt sig och låter barnen bestämma vem de ska bo hos, och lovar sig själv att aldrig behandla sina egna barn så! 2004 funderar Alma på varför mamma beter sig så dumt.. Det handlar om att ha skilda föräldrar, att alltid vara i mitten, ständigt dåligt samvete, mor- och farföräldrar som lägger sig i, saknad, kompisar, tonårsbekymmer, mammas och pappas nya, alltid lika knäppa, partners.. Den känns i hjärtat!