Filmkonst, 20

Grace
Bok av Linn Ullmann
Johan Sletten har just fått ett ödesdigert besked: han är döende. Johan, som är en medelmåttig förtidspensionerad kulturjournalist på sextio år, är gift för andra gången med sin stora kärlek, läkaren Mai. Men nu måste han alltså lämna allt detta. Hans liv har inte varit någon uppvisning i värdighet och därför vill han åtminstone dö en värdig död. Han ber sin fru att hjälpa honom med det. Men ju närmare slutet de kommer desto mer börjar Johan tvivla på att han verkligen vill ha det så.
Jag hade rätt höga förväntningar på Linn Ullmans bok "Nåd". Ända sedan gymnasiet har frågan om dödshjälp intresserat mig. Dock blev jag tyvärr lite besviken på den här berättelsen.

Utifrån baksidestexten hade jag förväntat mig att det skulle bli en konflikt mellan karaktärerna kring det här med dödshjälp, men det uteblev. Linn Ullman gör ett bra försök, fast jag tycker inte att hon lyckas gå särskilt djupt i det här ämnet. Jag upplevde det som att hon mest skrapade lite på ytan. Jag hade gärna sett en fördjupning i ämnet.

I övrigt var det en välskriven berättelse.