Pippi på rymmen

Bok av Astrid Lindgren
Godis är också bra att ha när man ska rymma, sa Tommy. Ska vi köpa lite för säkerhets skull, Pippi? Nej, sa Pippi, det ska vi inte. För jag har inga gullpengar med mej. Inga gullpengar! Varför då i all sin dar? När Pippi hade en hel kappsäck full? Det märks att ni inte vet hur det går till när man rymmer, sa Pippi. Alla riktiga rymmare rymmer utan pengar vetja. Tommy och Annika längtar efter äventyr! En solig sommardag tröttnar de på att rensa jordgubbslandet och bestämmer sig för att rymma. För att lugna sin mamma tar de med sig Pippi och tur är väl det! Rymningen börjar lugnt och fridfullt, men tar en ny vändning när åskknallar dånar i skogen. Vi får följa de tre rymlingarna i mötet med Konrad och hans klister, när de klättrar i berg, går på lina och åker tunna ner för älven. Vi får läsa om mötet mellan Pisse-Nisse och tjuren och om irrfärden i kalasbilen som kan flyga. Det är härligt att rymma, men kanske ännu skönare att komma hem igen? Pippi på rymmen är ett spännande och oförglömligt äventyr med Pippi Långstrump och hennes kompisar. Astrid Lindgren skrev ursprungligen Pippi på rymmen som ett filmmanus 1970. Vi är många som har sett den älskade filmen som utspelar sig i 70-talets Sommarsverige. Under inspelningen tog stillbildsfotograf Bo-Erik Nyberg bilder som publicerades i bilderboken som kom ut 1971. Men detta är första gången som berättelsen illustreras. Vi får ta del av det spännande äventyret som bilderbok, i stort generöst format och omfångsrikt berättat. Serieskaparen Fabian Göranson har gjort bilderna. Vi känner igen Pippi, Tommy och Annika, men här gestaltade i en annan form och berättarstil. Det är fartfyllt, spännande och mycket att titta på. Fabian Göranson är serieskapare. Hans senaste bok Drömmen om Europa, väckte mycket uppmärksamhet och fick fantastiska recensioner i dagspress. Tillsammans med Josefin Svenske drev han tidigare serieförlaget Kolik, men ägnar sig nu på heltid åt att illustrera och skriva.
Boken är underbar, tycker både jag och treåringen. Illustrationerna är charmiga och varma och konkurrerar ut filmatiseringen av berättelsen med hästlängder.
1970 skrev ursprungligen Astrid Lindgren Pippi på Rymmen. Då var det ett filmmanus och vi är nog åtskilliga inkluderat mig som är uppväxta med den filmen. Nu har för första gången Pippi på Rymmen också illustrerats, det av serieskaparen Fabian Göranson.
Det är en härlig nostalgitripp att få återse Pippi, Tommy och Annika och följa med dem när de rymmer hemifrån. Det blir äventyr av alla slag, som t.e.x att åka i en tunna nerför floden, flygande bilar, kor som äter upp kläderna när de badar och åskoväder. Det händer något hela tiden och det är underhållande läsning från start till mål att hänga med på Pippis, Tommy och Annikas alla olika upptåg. Fabians illustrationer är så klockrena i sin stil och passar berättelsen otroligt bra. Boken är rolig att läsa för både barn och vuxen. Den rekommenderas varmt till barn från ca 3-4 år och uppåt!