Kärleken till livet

Bok av Helena von Zweigbergk och Marie Fredriksson
Marie Fredriksson är en av Sveriges största musikartister. Kärleken till livet av författaren Helena von Zweigbergk är en gripande biografi om sångerskans makalösa karriär med världsturnéer och listettor. Den beskriver även Maries svåra sjukdom på ett mycket vackert och respektfullt sätt. Rädsla och sorg blandas med gränslös kärlek och livsglädje i denna bok.
Kärleken till livet berättar en gripande historia om en av de största svenska artisterna genom tiderna. Författaren Helena von Zweigbergk intervjuar Marie Fredriksson om hennes artistliv med bandet Roxette med turnéer över hela världen samt om den svåra sjukdomen som präglade en stor del av hennes vuxna liv.

Kärleken till livet är en mycket vacker biografi som känns mycket aktuell nu eftersom Marie nyligen gick bort i sviterna av en hjärntumör. Det är en mycket balanserad biografi som dels bjuder på insikter från ett av Sveriges främsta band genom tiderna såväl som svårigheterna som följde efter sjukdomsdiagnosen. Marie var sångerska i gruppen Roxette. Tillsammans med bandmedlemmen Per Gessle turnerade de världen runt och toppade världslistor. Många av Roxettes ikoniska låtar lever vidare än idag. Marie hade även en framgångsrik solokarriär med många låtar på svenska.

Hennes karriär är otroligt intressant, men det som gör denna biografi så fulländad är Maries öppenhet om sjukdomen. Hon drabbades av en hjärntumör vilket ställde in turnélivet. Hjärntumören skulle senare ta hennes liv, men hon levde med sjukdomen i många år, vilket gav henne djupa insikter om livet. Det är en stundtals mycket sorglig bok som även innehåller gränslös kärlek. Det gör ont i hjärtat att höra om familjens smärta, rädslan för döden och dödsdomens påverkan på livet. Det är dock ingen nedstämd biografi, utan den är tvärtom fylld med livsglädje och inspiration. Den som gillar biografier, musik eller filosofiska böcker bör läsa denna insiktsfulla bok om en av Sveriges största artister.