Eldens sommar

Bok av Karin Stigsdotter Gustafsson
Då plötsligt... flög locket upp med en smäll!  Vi skrek till alla tre och tog ett kliv bakåt. I dunklet steg ett svagt sken ur lådan. Försiktigt smög vi fram och kikade ner i den. Ljuset kom från en stor, oval sten som lyste med sitt blåvita sken på botten av kistan. Det glänste och gnistrade. Det brinner i skogarna runt Påskallavik. På väg hem från badet hittar Kakan, Mante och Mogge en mystisk låda i det uttorkade stenbrottet. I lådan finns en isblå ädelsten och ett brev. Natten innan har Kakan dröm en mardröm där ädelstenen fanns med. Barnen anar först inte att onda krafter är lösa - men elden äter sig snabbt närmare och tecknen blir allt flera. Var det meningen att just de skulle hitta lådan? Motvilligt tvingas de inse att de har ett uppdrag. Och det är bråttom, väldigt bråttom...
Jag är så kluven! Jag tycker om handlingen väldigt mycket och den är spännande. Men jag tycker språket är ganska svårt. Det känns som det är mycket lokala uttryck och att författaren flyttat om orden i meningarna. Det störde min läsning ganska mycket på tyvärr.
Jag tycker om de delar där språket funkar. Men det var många gånger jag fick fundera på vad författaren menade. Jättetråkigt!
Handlingen är väldigt intressant och jag gillar verkligen att den är så spännande. Jag tyckte om att boken är ganska långsam. Det passade denna bok väldigt bra!
Jag gillar att boken är ganska kort. Det kändes som en alldeles lagom lång bok!
Jag tycker som sagt att handlingen är väldigt bra, men inte språket. Jättesynd, för det kunde varit en så bra bok.
Jag har ändå valt att ge boken 3/5 i betyg. Men det är nästan enbart på grund av att handlingen är så bra.

Tre sammanfattande ord:
Spännande, varierande språk och lagom lång.