10 orsaker att hata dig

10 Things I Hate About You
Film från 1999 regisserad av Gil Junger
En av de bästa chickflicksen att titta på. En klassiker som är värd att upprepa. Väldigt roligt att e en så stark kvinnlig huvudperson som till en början är nästintill anti-kärlek.
En High school film med klassiskt upplägg.
Cameron kommer ny till skolan och blir visad kring skolan av en av de nördiga killarna. Han får syn på den söta, ouppnåeliga, Bianca. Hon i sin tur trånar efter skolans hunk, Joey som gärna lägrar henne, för poängens skull, om han bara kan få komma till..
Bianca och hennes äldre syster Kat är hårt hållna av deras far, som verkligen inte vill se dem tillsammans med pojkar. Bianca vill inget hellre än att gå på fest, medan Kat inte förstår vitsen.
Så Pappa kommer med den brillianta iden att Bianca får dejta, när Kat gör det.
Detta öppnar för möjligheter. Cameron övertalar Patrick, vars rykte som våghals är vida spritt på skolan, att dejta Kat. Och de får Joey att betala honom, eftersom han tror att det är för att HAN ska få Bianca..
Upplagt för tonårsdramatilk! Det är humor, fest, kvarsittning, offentlig förödmjukelse, fantastiska kärleksförklaringar och bra musik.
Framförallt är filmen grundad på William Shakespeare’s ”Så tuktas en argbigga”. I en lektionsscen så framförs en av hans sonetter på jambisk vers. Helt fantastiskt!