Mer väsenologi

Ingela Korsell
Att det kommit en till bok i den här fina serien om väsen var jag riktigt glad över! Det behövs mer av den här varan om ni frågar mig - men jag älskar också monster och andra hemskheter! Illustrationerna i den här boken är lika fenomenala som i den första boken. Det är läskig bilder utan att det känns groteskt eller barnförbjudet. Berättelserna är mysrysiga och jag hoppas att det kommer en ljudboksversion framöver för berättelser som dessa förtjänar att läsas högt. Det jag tycker är lite synd är att det bara är en sägnen per väsen, det hade varit ännu bättre om det var flera olika berättelser om samma väsen - i de fall där det finns mer att hämta givetvis. I slutet av boken så finns det lite extra information som jag tyckte var riktigt bra! Rekommenderas verkligen till stor som liten!
Vilken fantastiskt rolig och spännande bok med många intressanta väsen och fantastiska illustrationer! Även om sonen stundtals blev generad av att vår folktro innehåller så mycket sex så har de gett tummen upp och önskar sig första boken i julklapp 😁

Vi har, utifrån boken, googlat och tittat på bilder och diskuterat vad vi ser. Otroligt spännande tycker både jag och barnen!

En rolig bok att sitta och läsa med barnen och perfekt att varje väsen har ett eget kapitel. 😍
Jag är så glad över ”Mer väsenologi”. Första boken var en toppenbok och både jag och mina elever längtade efter mer. Lyckan var verkligen gjord när denna kom. Första boken kunde inte ha fått en bättre uppföljare.

I boken får man möta 13 st väsen, som t ex gruvrå, lyktgubbe och nattkorp. Först är det en finfin beskrivning av väsendet och sedan en kuslig sägen och därefter fakta i berättande form, allt inramat av stämningsskapande illustrationer. Perfekt upplagt för slukaråldern. Man måste ju bara gilla den extra mycket, eftersom den lockar de som helst tycker om att läsa fakta, att läsa berättande texter också.
Förra året gjorde Korsell och Rosenberg succé med boken Väsenologi som beskrivs som ”en lättbegriplig vetenskapligt grundad faktabok om väsen i nordisk folktro”.
Vi läste, älskade och satte full pott i betyg på den. Nu har uppföljaren kommit, ”Mer Väsenologi” som är proppfull med fakta och berättelser om en rad nya väsen.
Korsell skriver även in vilken funktion olika väsen hade i dåtidens samhälle. Hur det kom sig att det berättades sägner om dessa väsen.

Varje väsen har ett eget kapitel och varje kapitel är uppdelat i tre olika delar.
I den första delen får vi en kort och översiktlig info av vad för slags väsen det handlar om. Denna info kompletteras av en fantastisk och läskig helsideillustration av berörda väsen. Jag älskar denna start på varje kapitel för den kan dels vara perfekt för att locka in läsaren till vidare läsning av kapitelet. Men för exempelvis barn med större läs & skrivsvårigheter kanske det i vissa fall räcker att bara läsa detta uppslag. Så bra upplägg vilket som tänker jag.
I början av boken så introducerar Korsell barnen till sägner och dess syfte samt uppbyggnad på ett tydligt sätt. Så andra delen i varje kapitel är just en påhittad sägen med korrekt uppbyggnad med det väsen som kapitlet berör. Här är det roligt att Korsell har ändrat upplägg från första boken då det framförallt var historiska berättelser under denna bit av kapitlet. Medans hon nu har ett mer modernt nutida upplägg. Roligt och medryckande!
Jag tänker att det upplägget också kan passa för svenskalektioner genom att läsa igenom introduktionen och några kapitel, arbeta med dessa och sen låta barnen skriva egna sägner om valfritt väsen.

Varje kapitels tredje del består av en mer faktadel som dels knyter ihop tidigare senare men också bygger vidare på. Här får vi som sagt mer fakta om berörda väsen men Korsell analyserar också. Hur kom det sig att man trodde på det väsen? Vad finns det för alternativa förklaringsmodeller? Hur spelade dåtidens förutsättningar ihop med denna del av folktron?

Tillsammans skapar alla tre delar riktigt riktigt intressanta kapitel som vi inte kan sluta läsa. Min A brukar inte vara så intresserad av illustrationer men Rosenbergs får jag hålla upp hela tiden mot sonen som ligger och lyssnar i sin loftsäng. De är bara för coola.

En riktigt bra faktabok som är en lika medryckande bladvändare som en bra skönlitterär bok. Vilket säger något om vilken kompetent författare Korsell faktiskt är. För faktaböcker brukar inte trollbinda lika mycket som en bra skönlitterär bok. Men Korsell lyckas med den bedriften.
Boken är också faktagranskad av etnologiprofessor Ulf Palmenfelt.

Stor tumme upp!