Glöd eller levebröd

Bok av Linus Jonkman
Känner du ett starkt engagemang för ditt jobb eller gör du det endast för lönen? Boken handlar om människans inneboende drivkrafter samt behovet av ett syfte. Kraften sitter inte i väggarna utan i medarbetarnas huvuden. Boken förklarar varför det är viktigt med en stark företagskultur och medmänsklighet hos en organisation. Vetenskaplig fakta varvas med humor i denna insiktsfulla bok.
Vad är det som gör att vissa människor går till samma jobb dag ut och dag in utan att ifrågasätta varken ledarskap eller nya arbetsuppgifter och vad är det som gör att andra får nog- tar sitt pick och pack och går vidare. Vi är nog många som ibland funderar över meningen med jobbet och den här boken gör intressanta observationer och nedslag i bl.a. vad som skapar ett välmående medarbetarskap, ett grönskande ledarskap och inte minst ett arbete värt att gå till. Aktuell vetenskap blandas med humor och färgstarka illustrationer gjorda av författaren själv i egen hög person. Om du någon gång funderat på ditt arbete och vad som egentligen skapar förutsättningarna för ett meningsfullt arbete- läs Glöd eller levebröd!
Boken passar alla som har ett intresse av att fortsätta känna eller vill utveckla sitt engagemang för jobbet. Det är inte en bok bara för chefer, den är för alla som jobbar.
Den är vetenskapligt baserad, informativ och rådgivande - rakt igenom hög kvalitet. Något som skiljer den från andra management-/självhjälpsböcker jag läst är hur den presenteras, med talrika exempel från verkligheten och med mycket humor. Jag blev oerhört inspirerad och fick nya insikter, samtidigt som det var en litterär upplevelse - jag har inte läst något liknande tidigare i genren.

I boken får vi vägledning både kring att skapa en stark företagskultur - så att man inte längre behöver beskriva den utan så att alla känner och upplever den. Syftet med ett syfte och värdet av en värdegrund är några rubriker. Vi får också inspiration till att hitta sitt eget sammanhang bl a genom ett självskattningstest som beskriver personlighetsdrag enligt modellen Big Five. Aha-upplevelserna duggade tätt i det kapitlet! Olika aspekter av motivation och engagemang behandlas - favoritcitat; "Att vara engagerad är att bry sig."

Varje kapitel avslutas med TL;DR (too long didn´t read) vilket summerar de centrala budskapen och underlättar både för att sätta de olika delarna i ett sammanhang och när man vill ta lärdomarna med sig - vad var det jag precis läste.

Att på det här sättet presentera fakta och pedagogiskt underlätta för lärande och insikter samtidigt som jag som läsare skrattar högt och slukar sidorna för att det är så underhållande, det är enastående skickligt!
De otroligt charmiga, coola och färggranna robotillustrationerna har Jonkman skapat själv och de bidrar till en varm läsupplevelse.

Nästan tre sidor av #anteckningar har jag fått ihop av denna fina #faktabok om #företagskultur och #värdegrund och allas #ansvar att skapa den. Jonkman belyser en bredd av ämnen i ”Glöd” och den vänder sig till både verksamhetsledare och medarbetare. Läsningen fick ta tid då den väckte reflektioner hos mig löpande om min roll på tidigare och nuvarande arbetsplatser. Och ju mer jag läste den, desto mer tacksam blev jag att jag har så #fantastiska #arbetsgivare och #kollegor idag på KLARA.

Jag gapade av beundran över Jonkmans karta ”Sagan om kulturen” och det finns mycket kraft och potential att bygga på. Jag bara väntar på en kommande grafisk novell eller serietidning, typ The Office fastän i rustning. 🙌 Den skulle jag förhandsbeställa redan idag.

Jag är ett stort fan av hans tidigare verk ”Introvert: den tysta revolutionen” och ”Själv: kraften i egentid” där han insiktsfullt, humoristiskt och tankeväckande tar upp #livsviktiga ämnen. Jag hade #höga #förväntningar på den här #boken och jag känner mig lyckligt skattad att få ta del av Jonkmans #tankar om #meningen med #jobbet . Jonkman #levererar med #humor , en rik variation av #metaforer , och en fyndig #tonalitet . Han leker mästerligt med det svenska språket i sina beskrivningar.

Här är ett urval av punkter som #författaren tar upp:
* vikten av ramar
* kontakten mellan kunder och medarbetare
* att våga vara sårbar på arbetsplatsen
* engagemang och flow
* att vara sitt genuina och äkta jag på arbetet
* ledningens roll
* gränsen mellan arbetsliv och privatliv
* sociala medier
* risken med talanger
* nyckelfaktorer bakom en stark företagskultur
* rekryteringsprocess
* medarbetarnas personligheter och personlighetstester
* förväntningar
* autoteli
* ikigai
* extraversion (ja med ”a”), ambiversion, introversion
* motivation

De som har (haft) Jonkman som #personalchef kan skatta sig #lyckliga .

Jag rekommenderar den här boken varmt. Jag är så #tacksam för detta #recensionsexemplar . 🙏🏼🤗