Höstglöd

Bok av Sara Dalengren och Gabriella P. Kjeilen m.fl.
En antologi fylld av varma känslor i fallna världar. Kliv ut i natten, bland rivande höstvindar och fallna världar. Där verkligheten omkring dig förvandlas till aska, och hopplösheten tar fäste. Om hela världen störtar samman i ett rasande inferno kan du finna hopp i famnen hos en älskade eller upptäcka kärleken i en själsfrände. För hat bekämpas med kärlek och när kylan sakta kryper på: tänd en glöd i höstens mörker.
Glöden på trädens blad därute har fallit nu och nu har jag även vänt sista bladet i novellsamlingen ”Höstglöd”. I fallna världar spirar ändå glöden av kärlek, mitt i gruset, ödelagda städer och värmer även i den kallaste mardröm.

Jag har börjat tycka om att läsa noveller tack vare de två novellsamlingar som Seraf förlag gett ut. Den första var ”Våreld” men den här, ”Höstglöd”, är min favorit då den är full av dystopiska berättelser som är en av mina favoritgenrer.

Jag tyckte mycket om den här boken. Alla noveller har sitt egna koncept och även om inte alla blivit favoriter har de alla glatt mig med sin berättarlust och den värld de målat ut. Mina favoriter bland novellerna i denna bok är ”Den vita ryttaren” av Caroline Hurtig, ”Leva sovande” av Tara Turcinovic och så klart den allra första som fångade mig från start ”Dagsländorna” av Frida Windelhed.

Måste också nämna att layouten, illustrationerna och omslaget är väldigt snyggt och bidrar till läsupplevelsen och att den är så fin att ha kvar i bokhyllan. Beställde den också tillsammans med en bokbox från Seraf som innehöll ett ljus, väldigt gott te, vackert bokmärke och annat smått och gott. Kan verkligen rekommendera att beställa från Seraf förlag, så där får ni er ett julklappstips dessutom!
Den bästa novellsamling jag har läst, ingen novell var dålig, en del var bättre än andra visst, men absolut ingen novell kände jag var dålig. Jag borde ge den här boken 5 stjärnor men jag är snål med mina 5 stjärnor, och jag älskade inte alla så det är enbart därför. Kan komma och ändra betyget i framtiden.

Denna novellsamling passar perfekt nu i dagens samhälle, och vem vet kanske har någon av författarna träffat in framtiden i deras dystopiska världar. (Melanie Larsons var helt klart den som kändes så himla rätt just nu, fick gåshud när jag läste hennes novell)

Jag har svårt att bestämma en favorit så jag kommer nämna några som berörde mig lite mer.

Dagsländorna av Frida Windelhed
Mareld av Beatrice Tyrenbreg
Hudnära av Melanie Larson
Leva Sovande av Tara Turcinovic
Den vita ryttaren av Caroline Hurtig

Född till hjälte av Gabriella P. Kjeilen och Känslostympad av Emelie Beijer förtjänar också att nämnas.

Efter den här boken är jag bara mer sugen på att läsa Serafs första novellsamling, Våreld men jag har bestämt mig för att försöka spara den till våren, men vi får se. Men jag kan med handen på hjärtat säga att Seraf har blivit mitt favorit förlag. Ingen bok jag har läst därifrån, och det är en hel del, har varit dålig. De håller verkligen en hög nivå på allt de ger ut och det märks. Jag hoppas nu att det blir noveller för sommaren och vintern också så min bokhylla kommer se extra fin ut, för kom igen, har ni någonsin sätt något finare omslag?