Camille Verhœven, #2

Alex

Bok av Pierre Lemaitre
Alex Prévost blir brutalt överfallen på öppen gata och inkastad i en vit skåpbil. Hennes kidnappare lämnar henne naken i en bur upphängd flera meter över marken i en övergiven fabriksbyggnad. Dagarna går och tiden börjar rinna ut. Blir det hungern, törsten eller råttorna som gör slut på Alex först? Förutom ett osäkert ögonvittne har kommissarie Camille Verhoeven inte ett enda spår att gå på. Ingen identitet på offret, ingen saknad och ingen misstänkt. Men i takt med att han långsamt lyckas nysta upp den unga kvinnans exceptionella historia, blir det allt tydligare för Camille att det inte är något vanligt offer han letar efter. Att rädda Alex liv är snart det minsta av kommissariens bekymmer ... Pierre Lemaitre är manusförfattare för TV och film. Han debuterade som romanförfattare 2006 och har sedan dess skrivit ett flertal böcker. Genombrottet kom med thrillertrilogin om kommissarie Verhoeven, där Alex ingår. Lemaitre har också mottagit Goncourtpriset 2013 för en av sina romaner. Gastkramande originell Den helt oförutsägbara historien trollbinder läsaren in i det sista. THE TIMES En uppiggande otäck bok som läses i ett svep. THE GUARDIAN Historien rör sig från att vara renodlad spänning till en intrikat historia som rusar mot den mörka sanningen. THE OBSERVER
Att låna böcker är inte fel när bokhyllorna i nya Bokrummet svämmar över. Jag hittade en hel hög med böcker som jag lånade. I den högen fanns bland andra Pierre Lemaitres bok Alex. Boken har ett antal år på nacken och först när jag skulle börja läsa den upptäckte jag att den är andra delen i en serie om fyra böcker. Men, men, jag gav den en chans ändå.

Alex Prévost blir inte bara överfallen och kidnappad. Hon lämnas naken, upphängd i en bur i en före detta fabrik. Kommissarie Camille Verhoeven har inte mycket att gå på när han tar sig an fallet. Det börjar med ett vagt ögonvittne som har sett nåt. Ingen person är dock saknad. Hur ska polisen då hitta en misstänkt?

Den här boken är som en riktigt läskig skräckfilm. Och just som sympatierna är som högst för offret inser läsaren att offret inte har särskilt rent mjöl i påsen. Författaren lotsar skickligt läsaren in i snåriga psyken. Man blir förvirrad och förvånad – inte bara en gång utan flera. För hur det än är så är alla offer i boken inte oskyldiga utan även förövare.

Detta är en mästerlig thriller av högsta kvalitet för den som gillar spänningslitteratur med flera bottnar.

Mitt omdöme blir det högsta.
Alex Prévost blir kidnappad av en okänd man, och bortförd till en tom lagerlokal där hon hängs upp i en trälåda flera meter över marken med råttorna som enda sällskap. Men, vem är Alex och har hon någon koppling till sin kidnappare? Kommissarie Verhoeven tar upp jakten på kidnapparen samtidigt som han desperat försöker lista ut var Alex hålls gömd. Under jakten dyker fler och fler ledtrådar upp som pekar mot att Alex förflutna är nyckeln till allt.

Återigen en bladvändare från Pierre Lemaitre. Precis när man tror att lösningen är nära, kastas något nytt i handlingen som ställer allt gammalt upp och ner.