Dörren

The Door
Bok av Magda Szabó
Berättaren, en framgångsrik författare, har tillsammans med sin make bott endast några veckor i den nya stora lägenheten. Då yrkeslivet och de sociala åtagandena upptar större delen av hennes tid bestämmer hon sig för att anställa en hushållerska. Valet faller på Emerentia, en outbildad, barsk och ordkarg bondkvinna, men med mycket goda referenser. Trots de stora olikheterna utvecklar sig en speciell vänskap mellan de två kvinnorna och så sakteliga under årens lopp kommer de varandra allt närmare. Emerentia ger alltid av sig själv åt andra och står upp för sina nära och kära, men det finns en hemlighet hon inte delar med någon. Ingen, någonsin, får beträda hennes hem. Vad som finns där innanför dörren är det ingen som vet.   Dörren har belönats med ett flertal litterära priser, bl.a. det prestigefyllda Prix Femina étranger. 2015 listades den i The New York Times som en av årets tio bästa böcker.   Röster om boken: "Den har förändrat synen på mitt eget liv. Ett fullkomligt uppriktigt och nyansrikt verk." Claire Messud, The New York Times Book Review "Ingen kortfattad sammanfattning kan ge rättvisa åt denna skarpsinniga och mång bottnade roman. Jag började på den utan några förväntningar. Läste den med stigande intresse och tilltagande beundran. Avslutade den och började genast om från början. Den är ovanlig, originell och ytterst fängslande" The Scotsman "Intelligent, rörande och skrämmande. Den förtjänar att bli en storsäljare." The Telegraph "Dörren är en fantastisk bok med starka kvinnliga karaktärer." The Times
En kvinna och hennes man behöver någon som hjälper dem med hushållet och annat när de inte längre hinner med. De får tips om en hushållerska med namnet Emerentia, en helt klart speciell gammal kvinna men med mycket fina referenser. Det är inte bara paret som väljer den gamla kvinnan utan hon måste också välja dem, vilket hon till slut gör. Efter flera år tillsammans utvecklar Emerentia och kvinnan en nära - men mycket speciell vänskapsrelation. Trots alla dessa år tillsammans vet kvinnan fortfarande ingenting om Emerentias stora hemlighet. En hemlighet som hon gömmer bakom sin stängda dörr till sitt hem. Dörren som inte öppnats för någon annan än för den gamla kvinnan själv och vad som döljer sig där bakom är det ingen som vet.
-
Då är frågan hur jag ska kunna beskriva den här läsupplevelsen? För det var det verkligen en riktig läsupplevelse och en bra sådan. Dörren är något helt annat än vad jag är van vid att läsa och så uppfriskande det är att få läsa något annat, något unikt och ja ibland så konstigt att jag undrade vad det egentligen var jag läste. En bok jag inte kommer att glömma bort i första taget, som jag kommer bära med mig länge. När jag väl hade börjat läsa ville jag inte sluta och när jag inte hade boken framför mig saknade jag den. Älskar det målande språket och hur författaren får mig att tycka så olika om en och samma karaktär eller om själva vänskapen som är central i boken. En vänskap som fortfarande efter att ha läst får mig att tänka och känna så mycket. Det pendlar snabbt mellan att tycka om och känna ett starkt obehag men också en sorg. Är så förvånad över att jag inte har hört mer om denna pärla. Ni som vill läsa något annat, något som är riktigt bra och fängslande – varsågoda här har ni ett mega tips för just det.