Vild

Wild
Bok av Cheryl Strayed
När Cheryl Strayed är tjugotvå år rasar hennes liv samman. Hennes mamma, som bara är drygt fyrtio år gammal, insjuknar oväntat i en agressiv cancer och avlider hastigt. Hennes ursprungsfamilj, brodern, styvfadern, splittras och tappar sakta men säkert kontakten. Cheryl flyr vardagen och sin man, inleder affärer med en rad olika män varav en är narkoman och snart går också hon på heroin. Hennes äktenskap kraschar naturligtvis. På några få år har hon förlorat allt. Framför allt tron på sig själv. Men någonstans i en spiral som bara pekar neråt föds idéen om att under tre månader lämna allt och ge sig ut på en vandring från Mexiko till den kanadensiska gränsen. Leden heter Pacific Crest Trail, är knappast mer än ett streck på kartan och verkligen ingenting för amatörer. Vild handlar om denna livsavgörande färd. Cheryl går ensam genom snö och öknar, i för små kängor och med för tung ryggsäck, och möter skallerormar, björn och andra vandrare - de som blir vänner för livet, och de som vill utnyttja att hon är en ensam kvinna. Hon begår alla fel man kan tänka sig, men lär sig av misstagen och långsamt mognar insikten om att hon nog kan börja tycka om sig själv igen. Mot alla odds kämpar Strayed på under den hundra dagar långa vandringen som först bryter ned henne, men gör henne starkare och slutligen hel igen. Vild är en drabbande skildring av en ung kvinnas kamp med sig själv.
Vild är en självbiografisk bok om Cheryl Strayed som bestämmer sig för att vandra en del av Pacific crest trail, vilket är en vandring i USA som går från den mexikanska gränsen till den kanadensiska gränsen via bland annat Kalifornien och Oregon.

När boken börjar så har det gått ungefär 4 år sedan Strayeds mamma hastigt gick bort i cancer. Hon befinner sig dessutom mitt i en skilsmässa och i någon slags heroinmissbruk. Kort sagt; hennes liv är komplicerat. Boken följer Strayed under hennes 180 mil långa vandring genom USA och man får även en inblick i hur hennes liv såg ut innan hon började vandra.

Jag tyckte väldigt mycket om denna boken och tror att den kommer stanna hos mig länge. Strayed är ingen erfaren vandrare och det är ganska kul att läsa om alla misstag hon gjorde under resans gång. Samtidigt så blir man helt otroligt imponerad av henne och allt hon klarar av.