438 dagar

438 Days
Film från 2019 regisserad av Jesper Ganslandt
En spännande och grym film som handlar om journalisterna Martin och Johan som blir tillfångatagna, svårt skadade och fängslade. Filmen är jättebra
Filmatiseringen av boken 438 dagar är just det en film som är baserad på boken med samma titel, den sanna historien om journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson under ett uppdrag i Etiopien. De skulle skildra och skriva om Lundin Oils något tvivelaktiga framfart i landet. De blir tillfångatagna och dömda för terrorism och hamnar i etiopiskt fängelse.
Filmen är riktigt bra och riktigt spännande och trots att jag följde detta i pressen och visste utgången så är det ändå såå spännande, nagelbitning på sina ställen som tex. när de utsätts för skenavrättning och tortyr. Skildringen av fängelsemiljön och all press de utsätts för inte minst från diplomaterna känns verkligen äkta. Även vänskapen mellan Schibbye och Persson skildras fint!
Skådespeleriet är fantastiskt och Gustav Skarsgård som spelar Martin Schibby gör det verkligen toppen även Mattias Varela är riktigt bra som Johan Persson. Måste också nämna Philip Zanden som spelar Carl Bildt, gör en bra rollprestation, Carl Bildt satt i styrelsen för Lundin Oil vid detta tillfälle.
Summa summarum se filmen, den får full pott av mig!