Makt - Lös

Bok av Mona Sahlin
Mona Sahlin gav fyra decennier av sitt liv till politiken. Ingen politiker har hörts, synts och kommit tillbaka på samma sätt som hon. Men när hon under stort tumult avgick som Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism 2016 - efter att hon gjort sig skyldig till osant intygande - var hennes tid vid makten över. Hon jagades av medierna dygnet runt, drog sig undan och blev tyst. Fram tills nu. Tiden undan offentligenheten har gett henne utrymme att för första gången kunna summera sin livsgärning - blicka tillbaka och se dagens socialdemokrati ur ett nytt perspektiv. "Makt - Lös" utspelar sig från Mona Sahlins sista vecka som partiledare 2011 till idag, med olika nedslag i hennes och socialdemokratins historia.
Som så många andra känner jag väl till och har en sorts… relation till Mona Sahlin. I boken Makt – Lös berättar hon och Henrik Johnsson* om Mona Sahlins sista vecka som partiledare för sossarna och lite om tiden fram till idag. Genom tillbakablickar i Mona Sahlins privatliv och yrkesliv får vi äntligen hennes bild, hennes ord på det hela, inte medias.

Det är en spännande resa Mona Sahlin bjuder läsaren på. Efter 40 år i politiken, med såväl time out som come back, har hon onekligen satt sina spår. Många avskyr, kanske hatar henne, många älskar henne och många har hotat henne.

Jag ville läsa den här boken för att Mona Sahlin är en av de politiker jag så gott som alltid har sett under Prideveckorna. Hon var där även när hon hade time out. Jag blir inte besviken alls på boken, utan får en mängd aha-upplevelser samtidigt som vissa av mina gissningar bekräftas. Bland annat vet jag hur det känns att vara kvinna och ha åsikter och uttala dem, nåt som inte är särskilt populärt i vare sig manskretsar eller kvinnodito. Den största behållningen för mig är att läsa om de personer som fanns i Mona Sahlins närhet. Fanns. Ja, alla finns ju inte kvar.

Det klart att bitterheten mot Parti’t skiner igenom på sina ställen. Och även om Mona Sahlin har lämnat såväl Parti’t som politiken skriver hon ändå ”vi” om S på ett ställe i slutet av boken. Det går inte att radera 40 års engagemang.

Boken är välskriven rent språkmässigt. Språket och berättelsen är väldigt rakt på och konstaterande, men i vissa personporträtt lyser värmen igenom helt underbart. För egen del har jag bland annat vid ett tillfälle delat bord med Mona Sahlin – och hennes livvakter. Hennes utstrålning var inte av denna världen.

Mitt omdöme blir högt.

*Henrik Johnsson = en av Mona Sahlins sista chefer (!) Alice Bah Kuhnkes man eller en namne???
Rekommenderas för den som är intresserad av politik
"Makt - Lös" utspelar sig från Mona Sahlins sista vecka som partiledare 2011 och fram tills idag. Men olika nedslag bakåt i historian
En bok om en kvinna som ville förändra samhället, om att ständigt leva under hot och vara hatad med allt var det innebär.
Men alltid med en vilja att vilja förändra , vilja gå framåt. Om känslan att står helt ensam när drevet går , att ständigt vara orolig för vad tidningarna ska skriva.