Allt vi har gemensamt

Bok av Sanna Torén Björling
"Utifrån människor hon möter tecknar Sanna Torén Björling en bild av dagens USA betraktat med uppriktig vetgirighet. Försöker förstå, inte fördöma. I en flod av USA-böcker inför höstens viktiga val sticker den ut." Sydsvenskan "En läsvärd kunskapskälla inför ett presidentval av oerhörd betydelse." Norran Iakttagelserna av hur samhällsklyftorna känns och fungerar i praktiken är gripande.//Det är en bok med mycket empati och ljus. Dagens Nyheter "Det blir en både kunskapsrik och mänskligt inkännande karakterisering av en nation där polariseringen mellan de dominerande partierna ökar." Alba.nu Torén Björling ger en utomordentligt intressant nulägesbeskrivning, med historiska utblickar, som belyser de nuvarande skarpa politiska motsättningarna och polariseringen. /.../ Allt vi har gemensamt är lättläst och vänder sig till en bred samhällsintresserad allmänhet." BTJ I den lilla orten Thompson Falls i västra Montana bor Sherry och hennes familj. Sherry gav upp drömmen om att bli antropolog för familjens skull. Hennes man har varit i det militära i hela sittt liv, tonårssönerna ser en liknande karriär framför sig. Sanna Torén Björling och Sherry blev vänner som tonåriga utbytesstudenter i Australien och brevväxlade sedan i många år. När Sanna blir USA-korrespondent för Dagens Nyheter återupptar de kontakten. Sanna Torén Björling bevakar Donald Trumps väg till makten och när de båda familjerna träffas är det uppenbart att de ser på Trump och USA:s framtid på helt olika sätt. Den polarisering som blivit allt skarpare, som delar vänner och familjer, städer från glesbygd, ofta med djupt förakt och avståndstagande, påverkar även dem. Allt vi har gemensamt är en berättelse om vänskap och ett delat USA. När människor inte bara har skilda åsikter, utan inte ens delar uppfattningen om vad som är sant, vad har de då gemensamt? "Aktuellt och intressant." Lokaltidningen Ystad
Som tonåring tillbringade Sanna ett år som utbytesstudent i Australien. Där blev hon vän med amerikanska Sherry, och deras vänskap bestod - långt efter att de båda lämnat den australiensiska skolan. När Sanna får jobb som utrikeskorrespondent i Washington D.C. är landet hon hamnat i väldigt olikt Sverige, inte minst den stora klyfta som skapats mellan landets två politiska läger. Sanna delar demokraternas världsbild, medan hennes vän Sherry står på andra sidan av sprickan. Hon är hustru till en militär och bor ute i Montanas vildmark. I Allt vi har gemensamt illustrerar Sanna Torén Björling det samtida amerikanska samhället med utgångspunkt i vänskapen med en kvinna vars syn på verkligheten är väldigt olik hennes egen.

.

Sällan har jag läst en bok så relevant som den här. Med det annalkande presidentvalet i USA i åtanke var den här boken extra intressant att läsa, sidorna flög förbi! Bilden av det polariserade landet som Sanna målar upp är fascinerande. I USA, där den amerikanska drömmen länge varit en given del av samhället, är denna dröm inte längre inom räckhåll för majoriteten av invånarna.
Utöver bilden av samhället i stort återfinns även en stor kontrast i skildringen av relationen mellan Sherry och Sanna. Deras vänskap prövas av det minfält som den amerikanska politiken utgör. Precis som resten av sin familj stödjer Sherry president Trump. Hennes söner går omkring med MAGA-kepsar och har hanterat skjutvapen sedan de var i dagisåldern. Religionen spelar en stor roll i familjens liv, misstänksamheten till det så kallade etablissemanget likaså.
Allt vi har gemensamt var en ögonöppnande läsupplevelse och jag kan verkligen rekommendera den! Det enda minuset var, enligt mig, vissa formuleringar och korrmissar.
🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸/5.