Döden genom vatten

The Water's Lovely
Bok av Ruth Rendell
Systrarna Heather och Ismay är båda i trettioårsåldern och bor ihop. En trappa upp i samma hus bor deras schizofrena mamma som vårdas av sin syster. Systrarna pratar aldrig om det fruktansvärda som hände nio år tidigare då deras styvpappa, Guy, hittades drunknad i badkaret. Inte heller pratar de om att Heather var ensam hemma med Guy då det hände eller att hon var drypande blöt när hon mötte sin mamma och syster i trappan. Tillsammans har de diktat ihop en historia för polisen som ger Heather alibi och fallet avskrivs som en olycka. Men Ismay kan inte släppa taget om vad som hände och när Heather träffar en man känner systern att hon måste berätta för honom. I brist på mod talar hon in sina tankar på ett band. Samtidigt har hon själv kärleksproblem - hennes älskade har lämnat henne för överklassflickan Eva. Heather försöker hjälpa sin syster genom att övertala Eva att lämna mannen. När Eva kort därefter hittas mördad i en park och Ismays band hamnar i orätta händer börjar sanningen till slut komma fram.
År 2016 fick jag två böcker av Kommunalrådet till min födelsedag. Båda böckerna var skriva av Ruth Rendell, men hade inte kommissarie Wexford som huvudperson. I stället för att vara vanliga deckare tillhör de genren psykologiska thrillers. En av de två böckerna var Döden genom vatten.

Boken handlar om systrarna Heather och Ismay. Som vuxna bor de ihop och i samma hus som sin psykiskt sjuka mamma. Ismay tror att systern Heather mördade deras styvfar när flickorna var i tonåren. Styvfadern hittades drunknad i badkaret. Orsaken till mordet skulle vara att styvfadern visat ett osunt intresse för Ismay. Sen går åren och Ismays pojkvän dumpar henne. Läsaren får veta att Heather ringer upp pojkvännens nya kvinna ett antal gånger för att vädja till henne att ”lämna tillbaka” honom till Ismay. Sen hittas den nya kvinnan mördad…

Bitvis tycker jag att berättelsen är lite seg. Det är också ytterligare ett par invecklade historier som hänger ihop med huvudberättelsen som närmast rör till det hela. Jag har periodvis svårt att hålla isär karaktärerna. Vidare är kvinnorna mer realistiskt skildrade än männen, som ofta beskrivs ganska torftigt och blekt. Slutet är delvis överraskande och boken tar sig ju närmare upplösningen den kommer.

Mitt omdöme blir medel.