Stolthet och fördom

Pride and Prejudice
Bok av Jane Austen
Elizabeth Bennet och hennes fyra systrar riskerar att förlora sitt familjegods, eftersom egendomen inte kan ärvas av en kvinna. Mrs Bennet har en enkel lösning, nämligen att få döttrarna bortgifta till rika män. När den charmige Mr Bingley flyttar in i grannskapet fångar han genast de unga damernas intresse. Med sig har han sin förmögne vän, Mr Darcy.
Lite galet att något skriven för 200 år sedan kan hålla så hög kvalité och vara så underhållande även än idag. Bland de få klassiker jag genuint älskar, och som man inte läser bara för att "ha läst".
Historien berättar om hur Elizabeth Bennet och den svåråtkomliga Mr. Darcy på en hel del omvägar sakta men säkert närmar sig varandra.

Känner vi inte alla till Jane Austens mästerverk? Denna fantastiska roman från 1813 som människor överallt fortfarande älskar än idag. Som dagens läsare är man van vid att det ska hända saker i böckerna, det ska gå fort (även om den är karaktärsdriven) då vi är vana vid ett tempo. En roman från 1813 är allt annat än snabb. Den är långsam och innehåller oändliga monologer samt miljöbeskrivningar. Trots detta föll jag pladask för boken. Jag älskar hur kärlekshistorien byggs upp samtidigt som vi får ta en stor del av miljön. Då jag personligen älskar miljöbeskrivningar är detta som ett mindre paradis. Rekommenderar varmt boken till vem som än är nyfiken på den, men du får vara beredd på att det är en långsam berättelse.
Stolthet och fördom är en av mina absoluta favoritböcker som jag återvänder till gång på gång. I den finns både humor och allvar, men kanske framför allt kärlek.
Jane Austens roman gavs ut i England 1813, detta är en så kallad klassiker som jag tänkte att jag måste få ta och läsa någon gång.
När jag väl började läsa blev jag helt fast i den här förtrollande världen.

Stolthet och fördom är en stark kärleksroman, berättelsen som utspelar sig i Englad och man får följa Elizabeth Bennet och hennes systrars liv. Hur en kärlek uppstår mellan den kloka, begåvade, omtänksamma Elisabeth och den svåra, högmodiga och stolta mr Darcy.

I boken får man en tydlig bild på hur Englad var under den här tiden, den beskriver vackra miljöer
Den ger även en samhällskritik, hur man som kvinna borde förra sig i samhället och hur man som man skulle ta sin plats.
Att det inte är kärlek som styr utan det viktigaste är stoltheten och hedern.

Detta är en bok som är som poesi, den är extremt vacker skriven och jag förstår varför den blev en sådan succé.
Rekommenderas verkligen ❤️
Bästa klassikern som är ett måste för alla bokälskare. Austen behärskar språket till fulländning i kombination med en historia som både underhåller och berör.
En så fantastisk bok. Alla karaktärer är jättebra skriva, alla har sina bra sidor och dåliga sidor. Den är spännande och får en att vilja återuppleva den tiden långt ifrån teknologi. I alla fall några dagar. Eller timmar.
Det har gjorts ett par olika filmatiseringar av Jane Austens Stolthet och Fördom. Oavsett man väljer vilken så är de lika underbara. Men serien med Colin Firth är nog den som jag gillar bäst. Han är så underbar som Mr Darcy. Men Matthew MacFayden i filmen från 2005 är klart godkänd också. Jane Austen är en mästare i tillbakahållna känslor. Man kan se de här om och om igen och aldrig tröttna! Film
Världshistoriens bästa bok, fungerar lika bra på 1800-talet som 2020-talet. Flicka möter pojke, de kommer inte överens. Flicka har knäpp familj. Flickan är smart och allt löser sig i slutändan. Kärlekshistorien om lizzy bennet och mr darcy är helt underbar och underhållande. Har läst den minst femtio gånger och blir lika engagerad varje gång och hittar något nytt.
En bok som påminner läsaren om vikten och glädjen i att läsa klassisk litteratur. Austen tar med läsaren på en resa till det tidiga artonhundratalets England, och vi får lära oss om levnadsvillkor och normer på ett effektivare sätt än vilken historielektion som helst. Historien griper tag i läsaren, och det är en sann bladvändare trots sin egentligen ganska stillsamma dramaturgi. Rekommenderar till alla dem som vill närma sig klassisk litteratur, eller bara vill läsa en god bok.
En bok som jag återkommer till med något års mellanrum.Jag var nog 14 första gången som jag läste den och en sann klassiker.Jag älskar hur Austen tar oss med in i karaktärernas tankar.Hon målar alltid upp ett fascinerande persongalleri.

Lizzy är kvinnan som inte tänker gifta sig med första bästa.Hon har en nära relation med sin syster.När hon först möter mr Darcy tycker hon att han är högdragen och arrogant.Förvecklingar sker och hon börjar se honom från en annan sida,insikten om att hon själv har en del fördomar gör att hon omvärderar saker i sitt liv.

En klassiker som håller än idag och om man nu bara skulle vilja läsa en Austen i sitt liv så är detta den man bör välja!