Den stora bankbluffen

Bok av Elin Hägg
En nervkittlande, genomillustrerad, historisk deckare som utspelar sig i, en för många, dyster tid. Skillnaden mellan att vara fattig och rik är markant. Berättelsen är baserad på en helt sann historia om en bankbluff under 1600-talet med en obehaglig, och vem vet, kanske orättvis upplösning? Det är spännande, läskig och lärorikt. Boken avslutas med en faktadel för att lyfta fram vad som verkligen hände. En mörk, iskall vinternatt hör springpojken Nisse något han inte borde. Någon tänker döda hans vän, Lilla Maja, för att bevara en hemlighet. Det är 1600-tal i Stockholm. Den nya, stora, fina riksbanken har fått problem. Någon har bytt ut pantsatta smycken värda en förmögenhet och banken har förlorat mycket pengar. Mitt i kallaste vintern grips den fattiga springschasen Lilla Maja, misstänkt för att vara inblandad. Bankmannen Lars Nyman gör allt för att skipa rättvisa och försöker ta reda på vem den skyldiga egentligen är. Men den här bluffen visar sig involvera Stockholms rikaste damer och de råkar väldigt sällan lilla ut.
Detta är en i mitt tycke ovanlig barn/ungdomsbok av flera orsaker. Dels utspelar den sig på 1600-talet, dels är det baserad på en verklig historia. Personerna i boken har funnits på riktigt och den stora bankbluffen har inträffat på riktigt.

Jag tyckte om boken men den kan nog vara svår att läsa bara sådär upp och ner,utan så mycket bakgrundskunskap men jag skulle tro att den berikar undervisningen på mellanstadiet när man läser om denna tid. Det finns mycket i den här boken att plocka upp och använda i undervisningen, bland annat är den fint illustrerad med både kläder och byggnader. Skulle vara kul att göra en uppgift där man jämför hur brottet skulle hanteras nu.