Nattexpressen

Bok av Karin Erlandsson
Elvaåriga Danja och hennes familj åker till mormor, som de brukar göra i december. Men den här gången är inte allting som det ska. Mormor säger konstiga saker, är glömsk och svamlar om en viktig nyckel utan att berätta var den finns och vad den leder till. När mormor sen försvinner vet inte Danja vad hon ska tro. Samma natt väcks hon av tågljud från det övergivna tågspåret utanför mormors hus. Det mystiska tåget heter Nattexpressen. Och Danja går ombord ... Nattexpressen tar med Danja på ett hisnande äventyr där tid och rum följer sina egna regler. Hon sätts på svåra prov och får reda på saker om sina morföräldrar hon inte kunnat ana. Men vart har mormor försvunnit, och kommer hon någonsin tillbaka? "Nattexpressen" är en alldeles magisk bok i 24 kapitel, perfekt för högläsning eller att läsa själv! Den är skriven av den prisbelönta författaren Karin Erlandsson, som bland annat gjort stor succé med "Pärlfiskaren". De fantasieggande bilderna med steampunk-inslag står den Augustprisvinnande illustratören Peter Bergting för. "Nattexpressen" ges ut tillsammans med Schildts & Söderströms.
Min son älskar den här boken, den är annorlunda då det är svårt att förutse hur händelseförloppet kommer att utvecklas. Han vill därför höra mer och mer för att han blir nyfiken på vad som kommer att hända i boken. Då boken består av 24 kapitel är den perfekt att läsa i december som adventsbok.
Vill man ha effekten av barn som lyssnar på helspänn, så ska man välja denna fantasifulla och spännande berättelse. Författaren lyckas få till en magisk stämning, som man inte kan låta bli att älska.

Berättelsen i sig är inte så julig, men den utspelar sig i juletid. Hursomhelst passar den ändå helt fantastisk i formen av julkalender. Den är förtrollande och kommer få dagarna fram till julafton att gå fortare. Det enda svåra är att hålla sig till att bara läsa ett kapitel per dag. Barnen kommer definitivt tjata på att man ska läsa mer.
"Nattexpressen" av Karin Erlandsson med illustrationer av Peter Bergting är en berättelse i 24 kapitel. En av de bättre adventsböckerna jag har läst! En välskriven, magisk berättelse som utspelar sig i juletid, men som inte nödvändigtvis måste läsas till jul.

I elvaåriga Danjas familj är det tradition att hennes familj flyttar hem till mormor veckorna innan jul. Mormor bor i ett gammalt stationshus där morfar jobbade som stins när han levde och mormor brukade baka solskensbullar och bjuda resenärerna på. Nu går där tyvärr inga tåg längre, morfar är död och mormor har börjat glömma bort saker - till och med receptet på sina berömda bakverk! Mormor har också börjat svamla om konstiga saker, bland annat en silvernyckel, men berättar varken vart den finns eller vad den leder till.
Precis som varje år ställer Danjas föräldrar till med en decemberfest i stationshuset för sina vänner. När festen är igång som bäst och gästerna är fullt upptagna med att kolla på fyrverkerier går Danja upp till mormor för att hålla henne sällskap så hon inte blir rädd... men mormor är försvunnen! Ingen vet vart hon har tagit vägen.
På natten vaknar Danja av tågljud från den övergivna tågrälsen utanför mormors hus. På spåret står ett tåg, och inte vilket tåg som helst. Tåget är Nattexpressen, tåget som tar dig till den du söker. Med hopp om att finna mormor åker Danja med. Det blir början på ett magiskt äventyr där Danja ställs inför svåra prov, hon märker att saker inte alltid är vad de verkar vara och hon får reda på saker om sina morföräldrar som hon aldrig hade kunnat ana...
I boken får vi följa elvaåriga Danja när hon tillsammans med sin familj åker på den årliga julresan till mormor. Mormor som bor i en nedlagd gammal tågstation. Danja är nedstämd då mycket har förändrats från förut. Storasyster Nanda verkar ha tappat allt intresse för att leka med Danja och lekfulla mormor har drabbats av demens och känner knappt igen henne. Hon klarar inte ens längre att baka sina fantastiska solskensbullar.
En kväll yrar mormor om en mystisk nyckel, senare försvinner hon och alla tror att det handlar om en dement kvinna som gått vilse i vinternatten. Samma natt så märker Danja hur ett tåg stannar vid den gamla stationen. Hon blir paff då inga tåg går förbi där längre men väljer ändå att kliva på, då får hon reda på att hon befinner sig på Nattexpressen. På Nattexpressen tas hon med på ett äventyr på dess olika fantastiska stationer och träffar olika personer som är ”spårare”. Spårare är människor som söker efter ”försvunna”, alltså saknade familjemedlemmar som de vill träffa igen, något som Nattexpressen kan hjälpa dem med.
Danja kämpar för att förstå vad som händer och inser snart att Nattexpressen har ett starkt band till hennes morföräldrar. Kommer Nattexpressen kunna hjälpa henne med att få kontakt med mormor? Kanske på fler sätt än ett? Och hur ska hon kunna hjälpa till så Nattexpressen kan kopplas på sin fulla bana till alla 24 stationer?

Jag har högläst ”Nattexpressen” för min A (10,5 år) och jag trodde faktiskt att han skulle lessna på boken halvvägs. Då den är eftertänksam, handlar mycket om mellanmänskliga relationer och saknad. Men förvånande nog uppskattade A boken lika mycket som jag. Han hade svårt att sätta fingret på vad han gillade med boken. Ett exempel som lyftes var att han uppskattade hur tid och rum skiljde sig åt från den vardagliga verkligenheten när Danja befinner sig på Nattexpressen och dess stationer.

Boken är otroligt välskriven och rakt igenom behaglig att högläsa. Bergtings fantastiska illustrationer gör inte helller boken sämre. De förhöjer verkligen stämningen under läsningen.

För att vara en adventsbok så har berättelsen väldigt lite traditionellt juliga inslag i sig om man jämför med andra adventsböcker. För det är inte särskilt mycket prat om jul och julförberedelser utan istället kring Danjas saknad och kärlek till sin mormor samt andra spårares sök och saknad efter sina försvunna. Men kanske är det just det som är det juliga med boken? Julen är en tid då vi vill vara med nära och kära och att sakna någon under denna period kan vara tufft. Jag tror att detta kan vara en väldigt fin adventsbok att läsa i familjer där exempelvis en mor/farförälder blivit drabbad av demens. Då skänker Nattexpressen igenkänning men även tröst.

En riktigt trevlig adventsbok och en härlig läsupplevelse som uppskattades av såväl mig som tioåringen.