Lockdown

Bok av Peter May
Mordjakt i ett London satt i karantän - av författaren till Lewis-trilogin »En profetisk och oroväckande läskig thriller.« The Guardian »En helt suverän thriller.« Publishers Weekly »Peter May har en oerhört stark förmåga att skriva fängslande.« Johannas deckarhörna London - epicentret för en global pandemi - är en stad i total lockdown. Undantagstillstånd har utfärdats, gatorna sjuder av våld och ingen går säker för det dödliga virus som redan krävt tusentals offer. På en byggarbetsplats där ett akutsjukhus håller på att uppföras hittas en tidig morgon kvarlevorna av ett mördat barn. Den hemlighet som uppenbarligen var tänkt att begravas under den nya byggnaden ligger nu i öppen dager, men under rådande omständigheter har mördaren fortfarande oddsen på sin sida och polisen har en minst sagt svår utredning framför sig. Det otacksamma uppdraget faller på kriminalkommissarie Jack MacNeil, som om bara lite mer än ett dygn ska sluta som polis. Hans karriär ligger i spillror, äktenskapet är över och under sin sista dag tvingas han också konstatera att den till synes ohejdbara pandemin nu även drabbat hans egen familj. När han börjar nysta i fallet inser han snart att någon där ute övervakar honom på mycket nära håll. Någon som är beredd att döda igen för att dölja sanningen. Frågan är vad som kommer att stoppa MacNeil först - viruset eller mördaren? PETER MAY [f.1951] är en flerfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare, bosatt i Frankrike, vars böcker sålt i över 5 miljoner exemplar. Hans Lewis-trilogi om Edinburgh-polisen Fin Macleod har hyllats av kritikerna både internationellt och i Sverige, och har vunnit en rad priser, bland annat Cezam Prix Littéraire Inter CE i Frankrike och The Barry Award för »Årets bästa kriminalroman« i USA. Lockdown är en fristående thriller om ett brutalt mord i ett London under karantän. »Peter May är en av mina nya favoriter.« Magnus Utvik, Gomorron Sverige, SVT
Under mellandagarna 2022 passade jag på att nätshoppa lite, inte helt oväntat böcker. Bokus hade en mellandagsrea på pocketböcker och jag köpte hela sju stycken för bara 200 spänn. Den första av dessa böcker att bli läst var Peter Mays bok Lockdown. Boken kom ut 2020, men han skrev den faktiskt redan 2005. Själva storyn utspelar sig under en pandemi som sen blev verklighet. Läskigt…

London är i karantän och lockdown. Gatuvåld trappas upp samtidigt som det dödliga viruset härjar. Ett barnlik hittas på en byggarbetsplats. Mördaren har uppenbarligen chansat på att kvarlevorna inte skulle hittas under den nya byggnaden. Polisen Jack MacNeil får förstås ett tufft uppdrag – det är ju inte världsenkelt att utreda ett mordfall under rådande omständigheter. Bland dem han samarbetar med finns både favoriter och såna som avskyr honom – och ett HBTQ-tema. Jack har emellertid sagt upp sig. Utöver det har han och frun separerat när pandemin drabbar hans familj. Jack kämpar på med fallet. Lyckas viruset eller mördaren stoppa honom?

Även den här boken läser jag snabbt. Skälet är att den är bra. Jag erkänner att jag tvekade lite med tanke på att händelserna utspelar sig under en pandemi, men författaren får till det hela väldigt trovärdigt. Själva pandemin finns där och påverkar förstås människor och händelser. Samtidigt fascineras jag av skildringen av hur en polis fokuserar så totalt på att utreda ett mord på en liten flicka. Och hur äckligt vidriga vissa mördare är.

Sen är det också mysigt att läsa om London trots att miljöskildringarna mest är obehagliga på grund av lockdown. Men jag känner igen flera av de platser som nämns. London Eye, till exempel, spelar en väsentlig roll i slutet. Annars är det karaktärsskildringarna som är speciella i den här boken. Personerna skildras ganska yxigt och grovt och ändå kan jag som läsare göra mina egna bilder av dem. Och som jag skrev tidigare i inlägget är mördaren äckligt vidrig.

Mitt omdöme blir det högsta.