Den tysta patienten

The Silent Patient
Bok av Alex Michaelides
»Spännande thriller med ett genialt slut!« Bokkoll.se »Jag älskar slutet! Så här ska en thriller se ut.« Boktokig »Smart, sofistikerat berättande genomsyrat av genuin spänning.« Lee Child »Fullkomligt briljant!« Stephen Fry Alicia Berensons liv är till synes perfekt. Hon är en känd konstnär gift med en eftertraktad modefotograf. Tillsammans bor de i ett lyxhus med stora fönster och utsikt över en park i ett av Londons mest fashionabla områden. En kväll kommer Alicias make hem från en modefotografering - och Alicia avlossar fem skott i hans ansikte, för att därefter aldrig mer säga ett ord. Alicias vägran att prata eller komma med någon som helst form av förklaring förvandlar en våldsam familjetragedi till någonting mycket större: Ett mysterium som fångar allmänhetens fantasi och gör Alicia - den tysta patienten - ökänd. Theo Faber, rättsmedicinsk psykoterapeut, har väntat länge när han till sist får chansen att ta sig an fallet. Hans besatthet av Alicia - av att få henne att prata och få fram sanningen om det brutala mordet på hennes make, leder honom allt djupare in i hans eget psyke och hans egna motiv, tills det hotar att förgöra honom... ALEX MICHAELIDES är född på Cypern och numera bosatt i USA. Hans kriminaldebut Den tysta patienten [The Silent Patient] fick explosiv uppmärksamhet och blev en av 2019 års mest omtalade thrillers, med återkommande referenser till Paula Hawkins Kvinnan på tåget och A. J. Finns Kvinnan i fönstret. Boken har hyllats av kollegor och kritiker och är redan en stor försäljningssuccé i USA. Filmrättigheterna har köpts av Brad Pitts produktionsbolag. »Smart, sofistikerat berättande genomsyrat av verklig spänning. En lysande roman.« David Baldacci »Intelligent och originell thriller. Suverän läsning!« The Times väljer Den tysta patienten till Månadens bok
En bok som stått på min inköpslista ganska länge var Alex Michaelides thriller Den tysta patienten. Boken har några år på nacken och var slutsåld. Men… jag fick ju som bekant ett presentkort i julklapp. Redan på juldagen hade jag nätshoppat för det och då hittade jag bland annat den här boken.

Även den här boken, precis som den jag läste innan (Lockdown av Peter May), utspelar sig i London. I centrum står Alicia Berenson, vars liv verkar vara helt perfekt. Hon är en känd konstnär och gift med en lika känd modefotograf. Men en kväll när Alicias man kommer hem skjuter hon honom i ansiktet. Sen tystnar hon. Hon vägrar att prata eller förklara varför. Hon blir den tysta patienten. Men den rättsmedicinske psykoterapeuten Theo Faber har länge velat ta sig an fallet. Han är besatt av att få Alica att tala och att få fram sanningen om varför hon mördade maken. Detta leder emellertid Theo djupare in i sitt eget psyke…

Det är en ganska otäck historia som spelas upp för läsaren. Skickligt förvirrar författaren läsaren och det blir nästan som att terapeuten är sjukare än patienten. Extra obehagligt blir det för att jag känner igen vissa saker och reaktioner.

Här är en hel del Londonmiljöer beskrivna, till exempel Camden där vi var så sent som i juni 2022. Härligt!

Men… jag gillar inte slutet. Den här psykologiska thrillern är spännande, men den innehåller också alltför många krumbukter för att tilltala mig helt.

Mitt omdöme blir ändå högt.
Det dröjde inte länge innan jag förstod att författaren hade irl erfarenhet av psykoterapi. Han skildrar det otroligt korrekt och skickligt. Älskar den genuina berättarrösten, meningsuppbyggnaden, karaktärerna och dramaturgin. Det här är en riktig bladvändare av flera anledningar. Och även om jag rätt tidigt listade ut plot twisten lyckades berättarnarriativet bära storyn trovärdigt hela vägen igenom. Sista stycket lämnade mig med en känsla av closure och lugn, och jag älskar det!
Rekommenderas för den som är intresserad av psykologi
En thriller med ett spännande upplägg där den trassliga röda tråden sakta men säkert nystas upp med ett magnifikt slut.

Konstnären Alicia skjuter sin man en kväll när han kommer hem från jobbet och därefter säger hon inte ett ord. De levde ett liv som utåt sett är perfekt så varför sköt hon? Och varför pratar hon inte? Om du vill ha en thriller där du behöver tänka till lite så är denna ett utmärkt val.
Denna var tyvärr ingen hit för mig.
Jag förstår varför så många gillar den men för mig blev det tyvärr en besvikelse, såg verkligen i fram emot o dyka ner psykologiskt in i Alicias huvud och ta reda på varför hon inte pratade.
en tyvärr Theo han kändes mer som en riddare som skulle rädda sin prinsessa uppe i tornet, än en terapeut. och han bröt så många gränser genom gå och leka detektiv. 😒. Även de andra karaktärerna kändes platta.
Vad som fick mig läsa hela boken är tack till de korta kapitel och att det var så simpelt skrivet
Alicia är konstnär och mördar helt plötsligt sin man, En psykoteraput tar sig an henne och försöker sig på allt för att få henne att tala om den natten mordet hände.
Boken var mycket spännande. Och jag hade svårt att lägga ner den, en riktig bladvändare
Konstnären Alicia mördar oväntat sin make och är därefter helt tyst. Hon döms till rättspsykiatrisk vård. Theo är psykoterapeut och intresserar sig särskilt för Alicias fall. Så mycket att han söker en tjänst på sjukhuset där Alicia är. Theo vill hjälpa Alicia men frågan är hur långt han är villig att gå och hur många gränser han kan tänka sig att passera... En välskriven spänningsroman och en riktig bladvändare. Jag gillar sjukhusmiljön och de psykoanalytiska teorierna som tas upp i boken. Jag har hört ryktas om att boken ska bli film och tänker att den har alla förutsättningar att bli något i stil med ”Gone girl”. Boken får 3 av 5 i betyg av mig. En riktigt bra bok i sin genre men den lämnar inte något särskilt avtryck i mig.
Denna har jag varit sugen på otroligt länge och ÄNTLIGEN har jag läst den! Tyvärr tror jag att jag hade liite för höga förväntningar även om jag verkligen tyckte om boken. Jag tycker om att boken har förhållandevis korta kapitel (jag föredrar alltid korta kapitel) och att historien hela tiden drivs framåt av nya saker. Boken är mystisk och spännande och jag klurade mycket på hur saker faktiskt gått till..
Over all en spännande och intressant bok!