Recensioner av Anette

Kvinnorna på Flanagans av Åsa Hellberg

Betyg 3
Hade nog för höga förväntningar på del två eftersom jag tyckte del 1 var så himla bra. Men precis som förra är det en bok fylld med sex, starka kvinnor och lite mycket politisk korrekthet. Det luktar 80-tal, intriger och hemligheter. Den är absolut inte dålig utan klart läsvärd, men nackdelen med att ha för höga förväntningar är att de inte alltid infrias.

En bok som passar sig en lat sommardag i hängmattan

Surt sa räven om rabarberna av Karin Brunk Holmqvist

Betyg 3
En charmig feelgood som absolut ger dig en hel del leenden under läsandets gång.
Äldre par på ett koloniområde, förväxlingar, missförstånd och jävlaranamma. Och ordspråk som blandas ihop och blir till nya … roliga… fyndigheter

Än klappar hjärtan av Helena von Zweigbergk

Betyg 5
Så fantastiskt bra! En av de mest känslosamma böcker jag läst med tårar rinnandes som följd.

Tre olika systrar och deras mamma. En syster får bröstcancer, kan de mötas och lära känna varandra på nytt, finnas där när livet vacklar som mest?

Det är några år sen jag läste boken men den berörde mig starkt och är en av de få böcker jag kan tänka mig att läsa om.
Sen är ju Helena en mästare på att skildra relationer!

I ljuset dansar skuggor av Charlotte Bergenwitt

Betyg 4
Mardrömmar som är skrämmande detaljrika och dessutom oförklarliga minnesluckor, samtidigt som huvudpersonen lider av personlighetsklyvning. Det bäddar för en spänningsroman där man sitter på helspänn och där slutet inte är givet.

En bok att kyla ner sig med i sommarvärmen.

Väggen av Marlen Haushofer

Betyg 3
En väldigt, väldigt annorlunda bok. De få sidorna kräver sin tid och jag vill gärna kalla det mindfullnessreading.

Boken har inga kapitel och som läsare följer du en namnlös kvinna i hennes vardag efter att ha blivit ”inspärrad” av en osynlig vägg. Som sällskap har hon en katt, hund och en ko.

Många har känt sig klaustrofobiska när de läst boken och kanske är det rädslan över att bli lämnad ensam med sig själv och sina tankar.

Cilkas resa av Heather Morris

Betyg 3
Jag måste säga att boken inte infriade mina förväntningar. Den är absolut fruktansvärd och jag är mållös för alla de avskyvärda handlingar fångarna utsattes för men boken fångade mig inte.

Jag älskade verkligen Tatueraren från Auschwitz av samma författare men boken Cilkas resa nåt inte upp till samma. Tyvärr.

Lycka till med resten av livet av Isabel Boltenstern

Betyg 5
Stark igenkänning, inte bara för egen del men även för personer i min närhet. Isabel Boltenstern, ung sportjournalist som springer rakt in i väggen pga höga krav och obefintlig backup från företaget hon jobbade för. Hon beskriver rakt, ärligt och med fingret i såret hur hon hamnade där och hur hon mådde. Hur hon vägrade förstå alla tecken som utmattningsdepressionen gav henne utan bara körde på

Hon skriver på ett sätt som trots allt får mig att dra på smilbanden för jag förstår precis vad hon menar - ”att äta ostbågsrester ur sin egen navel”

Skoterturen ger mig tårar i ögonen

Detta är en bok som vi alla bör läsa, om inte för vår egen skull så för att öka förståelsen för de som hamnat där
Jag såg serien Unorthodox på Netflix och blev fascinerad över hur dessa ultraortodoxa judar lever. Googlade lite och så dök denna bok upp. En otroligt intressant bok skriven av Nina Solomin som under ett år bodde i Williamsburg, New York, där hon så småningom lärde känna och fick vara delaktig i judarnas leverne och traditioner. Väldigt intressant!

Inte som andra döttrar av Deborah Spungen

Betyg 5
Det var många år sen jag läste den hör boken men minns att jag fängslades både av moderns kamp för att få hjälp och att förstå sin dotter men även av dotterns kamp på sitt håll. Att få diagnosen schizofreni och samtidigt en förklaring till allt.

När jag läst ut boken tänkte jag att jag måste lösa den igen när jag själv fått barn så det är kanske dags nu när ”barnen” är 20 resp 17 år! Boken står kvar i min bokhylla och bara väntar.

Svärmodern av Moa Herngren

Betyg 5
Svärmodern är en Relationsroman med stort R. Moa Herngren skriver så att orden går in under huden på läsaren och lotsar mig skickligt mellan tankar och uppfattningar om hur saker och ting verkligen är. Eller kan vara. Som vi alla vet så har myntet två sidor och vi har vår egen uppfattning om vad som är sanning- och det skildrar hon träffsäkert i denna briljanta och stundtals smärtsamma roman.

Åsa har alltid haft en nära relation med sin enda son Andreas men när Josefin kommer in i bilden ändras allt. Plötsligt står hon utanför och är inte välkommen i hans liv men hon vill ju bara vä, det måste de ju förstå! Så varför måste Josefin vända honom mot henne?! Eller finns det en annan sanning än hennes egen?

En bok som skulle kunna vara tagen ur verkliga livet, en bok som jag tyckte väldigt mycket om.