Legenden om Jack, #4

Troll i järngruvan

Bok av Martin Olczak
Det ser mörkt ut för Jack. Hans lillasyster Ebba är fortfarande fånge hos trollens härskare Bergadrottningen, och Jack och hans familj måste på något sätt ta sig upp till järngruvan i Kiruna, där Bergadrottningen håller till. Till sin hjälp har de som vanligt den vresiga vätten Rurik, trollungen Nåni och olika väsen och varelser de träffar längs vägen. Färden går först norrut och sen rakt neråt, många tusen meter under jord, ner i gruvan. Men hur ska de kunna befria Ebba och besegra Bergadrottningen? Hon är ju det mäktigaste och hemskaste trollet genom alla tider, eller ... Troll i järngruvan är den fjärde och avslutande delen i serien Legenden om Jack. Böckerna om Jack är perfekta att läsa själv: lagom långa, högt tempo och cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare. Anna Sandlers bilder ger liv åt fantastiska varelser och spännande miljöer! Jack-fans över hela landet väntar nu ivrigt på att få läsa slutet i den nya serien och se hur det går för Jack, Ebba och de andra.
Detta är den sextonde boken om Jack - en trolldomskunnig pojke som blir indragen i diverse magiska äventyr.
Under dessa stiftar han bekantskap med olika väsen från den nordiska folktron. Spännande och mystiska böcker som ändå inte blir för läskiga. Perfekta för högläsning från ca 5 år men även toppen för lågstadiebarn som kommit igång med läsningen och vill ha en bra serie att sluka.
Sen tidigare finns tre stycken äventyrsserier i sviter om fyra böcker i varje. ”Troll i järngruvan” är alltså den fjärde och avslutande boken i den fjärde seriesviten ”Legenden om Jack”.
Har ni inte läst Jack-serien innan rekommenderar jag att ni börjar från början med boken ”Trolldom i Gamla Stan”. Jag har högläst alla böckerna tillsammans med A (9,5 år) och vi älskar dem!

I ”Troll i järngruvan” är Jack fast besluten att ta sig fram till Kiruna där lillasyster Ebba hålls fången längst ner i järngruvan.
Men färden dit blir svårare än väntat när trolldrottningen försöker hindra honom med alla medel till buds. På vägen får vi tillsammans med Jack uppleva fjällvärlden, norrsken och Kirunas gruva. Roligt med en barnbok som väver in upplevelser och miljö från Lappland - vilket inte är helt vanligt. Kul!

Anna Sandler har illustrerat ett antal bilder till boken i svartvitt. Där är det fint hur hennes bilder verkligen följer stämningen i boken. Boken är genomgående välskriven och behaglig att högläsa och knyter ihop säcken för hela sviten på ett väldigt bra sätt. Den skapar även nyfikenhet att läsa vidare om Jack men även om hans lillasyster som vi misstänker kommer att ha en mer framträdande roll i kommande böcker. För sådana kommer väl?!

Stor tumme upp för Jack-böckerna!