Brottsplats 416, #1

Brottsplats 416

Bok av Stefan Arbratt och Jonas Kragnert Bartholf
Göteborgspolisen Klas Hagberg utreder två mord på unga tjejer i Göteborg. Det första skedde 1995 på Östra kyrkogården. Den andra skedde två år senare bara några hundra meter bort. Han var övertygad om att det var samma gärningsman, men hans chef och kollegor motarbetade honom och tillslut blev han bortagen från fallet. 2018 är det dags för Klas att pensionera sig, men först vill han lösa de två morden.
Det här är första delen i en triologi som de skriver tillsammans. Polisen Klas Hagberg ska utreda en rad stölder som har skett hos äldre i Göteborg. För att kartlägga tar han hjälp av undersköterskan Sara Douhan som jobbar i Olskrokens hemtjänsten. Men Klas har även en dold agenda då han har ett par gamla kvinnomord som han aldrig kunnat släppa. En mordutredning som nu Sara blir inblandad i och som får oanade konsekvenser för dem. En intressant uppbyggd intrig där utredningarna varvas med nedslag i hemtjänsten och även socialtjänsten vardag. En vardag där hembesöken sker under stor tidspress men som ändå visar på en stark medmänsklighet. Sara är en vardagshjälte som helt oväntat blir indragen i en mordutredning. En väldigt intressant och oväntad person i en spänningsroman. Den är skriven med ett bra driv, rappt språk och korta kapitel, alla ingredienser som en bladvändare ska ha. Slutet är oväntat och gripande och berörde mig väldigt mycket. Har redan börjat på del två ”Timglas” och den sorgliga stämningen finns kvar i inledningen. En serie som jag verkligen kan rekommendera.
Sommaren 1995 mördas en ung kvinna på Östra kyrkogården. Trots ett vittne lyckas polisen inte hitta den skyldige. Sommaren 1997 inträffar ytterligare ett grymt mord på en ung kvinna i en mordbrand och detta bara några hundra meter från Östra kyrkogården. Göteborgspolisen Klas Hagberg är övertygad om att det är samma gärningsman. Men ingen inom polisen tror honom och han blir motarbetad och tvingas bort från utredningen.

Sommaren 2018 närmar sig polisen Klas Hagberg nedräkningen mot sin pension och slutet av sin karriär och arbetar nu med åldringsbrott. När han summerar sin karriär finns fortfarande de två olösta mordfallen från 90-talet som han har svårt att släppa.

Nu öppnas plötsligt dörren för Klas att få återuppta de gamla mordutredningarna och nu är han fast besluten att slutföra det han inte fick göra för tjugo år sedan. Till sin hjälp den här gången har han ingen polis utan en begåvad undersköterska, Sara Douhan, som arbetar på Olskrokens hemtjänst där Klas numera sitter och utreder åldringsbrotten.

En riktigt bra spänningsroman och en riktigt bra gemensam debut. En lättläst bok med korta kapitel. En bok om både polisarbete och samhällsproblem. En planerad trilogi och jag ser mycket fram emot nummer två.

Betyg: 🌟🌟🌟+/5