Hilma och den luriga ponnyn

Bok av Ulla M. Nissen
Hilma önskar en lugn och trevlig ponny, som i sitt förra ridstall. I stället får hon ta hand om en ponny som ingen annan vill sköta: den luriga Harry. Hur kunde hon ens tacka ja till att bli hans skötare? Nästan lika omöjlig verkar tjejen som heter Vicky vara, hon som mest bara är taskig och elak. Och som om det inte vore nog har Hilma råkat anmäla sig till en rykttävling där hon ska delta med Harry, medan hon antagligen kommer att utstå ännu mer hån från Vicky. Tur att hon trots allt har vännen Maja på sin sida. Hilma kommer aldrig att klara tävlingen om hon först inte lär sig att hantera den bångstyriga Harry. Men så sakta börjar hon inse att ponnyn kanske inte är så omöjlig ändå. Hilma och den luriga ponnyn är den första delen i Ulla M. Nissens bokserie om Hilmas upplevelser både på och bredvid hästryggen. Genom Hilma får läsaren hänga med på upptäckter i hästens fantastiska värld, men också känna igen sig i andra av livets utmaningar. Ulla M. Nissen föddes i Norrköping och växte upp i Norrland, men bor idag i Täby. Hon har arbetat med information och marknadsföring. Ulla skrev sina två första böcker, ungdomsromanerna De kommer ändå inte tro mig och Det måste gå, för att hon hade något viktigt att berätta. Hennes högsta mål var att böckerna skulle användas i skolorna, och det målet är uppfyllt. Idag har många läst berättelsen om Elsa, både i och utanför undervisningen. Nu förflyttar hon sig till hästvärlden när hon skriver om sitt allra största intresse: ridningen.
Hilma har precis flyttat och börjar därför på en ny ridskola. Det är spännande och samtidigt nervöst att träffa de nya hästarna och de nya kompisarna i stallet. Hilma får vid den första ridlektionen rida Harry som är en bångstyrig och lurig häst och ovillig att bli ryktad. Hilma svarar ja på frågan att bli Harrys skötare, ett svar hon efteråt känner sig högst osäker på. Hur ska det gå till? Hilma som är rädd för honom. Inte känns det bättre när Vicky, en av tjejerna i ridgruppen fäller taskiga kommentarer till henne. Utan att tänka igenom ordentligt anmäler sig Hilma till en rykttävling med Harry. Hilma blir tvungen att komma över sin rädsla för Harry och lära sig förstå och handskas med honom. Och hon behöver också försöka förstå varför Vicky beter sig som hon gör.

Det var spännande att följa den kloka och tålmodiga tjejen Hilma som inte ger upp utan försöker förstå hur hon ska hantera Harry och övervinna sin rädsla. Detta är en mysig hästbok och som utgör den första delen i en serie om Hilma och hennes hästäventyr. Här hemma ser vi fram emot att läsa mer 🐎
Hilma och den luriga ponnyn är charmig läsning för alla unga hästälskare. Boken handlar om Hilma som ska börja rida i ett nytt stall. Där känner hon ingen innan och det är pirrigt att komma dit första gången. Inte blir det bättre av att Hilma får rida hästen Harry som är sur och grinig i boxen och som ska vara besvärlig att rida enligt de andra tjejerna. Ett tu tre så har Hilma också tackat ja till att bli skötare åt Harry, hur det nu ska gå när hon egentligen är rädd för honom?
Det är en berättelse om att hitta sin plats på ett nytt ställe och om att övervinna sina rädslor. Författaren beskriver väldigt bra alla dessa känslor och den osäkerhet man kan känna när man kommer ny till ett ställe, där hierarkierna är starka. Alla som varit i ett större stall på en ridskola känner igen dessa olika läger med de lite coolare tjejerna som tror de kan styra och ställa med de yngre tjejerna hur som helst. Det märks ju att författaren har egna erfarenheter inom ämnet, för det är en trovärdig historia som berättas. Det är roligt att få följa Hilmas utveckling genom boken och se hur hon växer som person och vågar ta för sig mer både mot kompisar och bland hästarna. Boken är lättläst och man får ett bra flyt när man läser den. Det är en bok som passar många barn och där många hästintresserade kan känna igen sig i Hilmas historia. Det här var den allra första boken om Hilma och den här trevliga starten ger mersmak och får mig att längta efter fortsättningen! Boken passar barn från 8-9 år och uppåt!