Maria S

Användarprofil

En kvinnas straff

Bok av Ana Porss
Boken är en start berättelse som är en fri skildring av författaren som skriver om en kvinna i hennes släkthistoria. Den skildrar kvinnohistoria, skillnaden mellan fattig och rik, människors tro på vidskepelse, kyrkans makt och fattiga människors utsatthet. Berättelsen om MajaLisa och hennes utsatthet och tro på en bättre tillvaro som ständigt slogs i spillror berörde mig oerhört starkt. Denna bok lär oss om vår historia och bör läsas av alla!

Detta är den första delen av tre i författarens serie "Herravälde" där hon skriver om tre olika kvinnor i hennes släkthistoria vid olika tidsperioder, 1813 till 1960. Jag ser fram emot att läsa nästa del.
Nora växer upp i en välbärgad familj i Somalia tillsammans med sin mamma, pappa, lillasyster och faniljebs hembiträde. Då Nora börjar gymnasiet träffar hon Ahmed och blir förälskad. Så småningom figter sig Nora och Ahmed, Nora utbildar sig till lärare och får arbete på Mogadishus bästa gymnasium. Efter en tid uppstår politiska oroligheter i landet och snart utbryter krig som gör att Nora och hennes familj blir tvungna att fly.

Flykten blir svår och efter stora förluster anländer Nora tillsammans med sin dotter till Sverige. Minnena efter livet i Somalia finns kvar och Nora som förlorat nästan allt förlorar livslusten, men hon måste leva kvar för sin dotter.

Jag har läst nycket gott om denna bok och förväntningarna var höga. Men boken lyckades inte riktigt uppnå till förväntningarna. Det känns som att boken tog slut för snabbt, det finns många frågor efter att jag läste ut den. Hur gick det sen? Hur gick det för Noras syster? Men trots allt en stark berättelse som ger insikt för de fruktansvärda livsöden som utspelar sig i världen varje dag.

Det nya livet

Bok av Helena Dahlgren
Ellen har växt upp tillsammans med sina föräldrar och tre systrar på en gård på landet. Ellen har särskilt stått sin storasyster Isa mycket nära men några år innan boken utspelar sig gifte sig Isa med en man, Hjalmar, och flyttade in till staden Ljungsala. Kontakten mellan Isa och Ellen blev allt glesare och till slut har Isa slutat besvara familjens brev. Ellen känner att något inte står rätt till och hon reser till Ljungsala för att där leta reda på sin syster. Men systern går inte att finna.

Ellen bestämmer sig för att stanna kvar en tid i staden och finner en vän i Gerda som tar med Ellen på hemliga möten om kvällarna. Möten för kvinnor. Inom Ellen väcks en dröm om att tänja på ramarna för vad kvinnor ansågs kunna göra vid denna tid. Hon vill bli något. Ellen blir även förälskad i Jonas, en ung man som levererar mjölk till pensionatet som Ellen bor och arbetar på. Kan man få både och? Både kärlek och ett liv stående på egna ben som kvinna? Och vad är det som hänt Ellens syster Isa?

Jag har sedan jag första gången läste om att denna serie skulle ges ut längtat till utgivningsdatumet. Och jag blev inte besviken. Jag tycker om att läsa berättelser med starka kvinnliga karaktärer, och sådana finns det gott om i denna bok. Boken skildrar också kärlek, en strävan efter ett annat liv, om livsvillkor förr. Boken utspelar sig år 1915 och det föll mig som tycker mycket om att läsa historiska romaner i smaken. Boken har allt. Miljöbeskrivningarna gör att man som läsare nästan känner att man befinner sig i handlingen. Boken är fantastisk och jag ser jättemycket fram emot att läsa nästa del "Kärleken"

Nästan bra på livet

Bok av Conny Palmkvist
När Lova föds och Conny blir pappa blir står han den första tiden ensam med dottern på grund av att mamman drabbats av allvarliga komplikationer i samband med förlossningen. Mamman återhämtar sig och de kan åka hem och börja sitta nya liv som en familj.

Snart börjar de få känsla av att det är något som är annorlunda med Lova. De har svårt att nå fram till henne och efter utredningar det det klart att Lova har autism. Vid sidan av familjelivet arbetar Conny och kombinerar arbete med författarskap. Vardagen blir övermäktig för Conny och hans och Lovas relation försvagas. I denna bok berättar Conny på ett mycket fint sätt om att hitta tillbaks till varandra och att komma tillbaks till livet efter att ha fallit.

Boken är skriven med ett enkelt och fint språk och på ett vackert sätt om Lova, deras efterlängtade dotter. Denna bok tycker jag att alla ska läsa! I boken berättar Conny om andra människors fördomar, fördomar som bygger på okunskap. För att människor ska få förståelse och att fördomar ska försvinna behövs böcker som denna.

Prästgårdens hemlighet

Bok av Tobias Söderlund
Boken vänder sig till barn mellan 9-12 år, men jag tänker att den funkar längre upp i åldrarna. Boken är läskig och ruskigt spännande och nästan omöjlig att lägga ifrån sig när man kommit in i handlingen. Boken är ett tips till barn och ungdomar som inte är lättskrämda. Här hemma ser vi fram emot att börja läsa nästa del i serien ikväll.
Jag blev så glad när jag fick veta att Ahern skrivit uppföljare till boken "P.S Jag älskar dig"! Jag har saknat karaktärerna och det var trevligt att möta de igen i den här boken.
Denna bok, "Det sista brevet" är en på sina ställen tung och sorglig men också en fin berättelse som handlar om rädsla att möta framtiden utan att svika det som varit. Om att möta något man lämnat bakom sig och att se på detta på nya sätt.
Hilma har precis flyttat och börjar därför på en ny ridskola. Det är spännande och samtidigt nervöst att träffa de nya hästarna och de nya kompisarna i stallet. Hilma får vid den första ridlektionen rida Harry som är en bångstyrig och lurig häst och ovillig att bli ryktad. Hilma svarar ja på frågan att bli Harrys skötare, ett svar hon efteråt känner sig högst osäker på. Hur ska det gå till? Hilma som är rädd för honom. Inte känns det bättre när Vicky, en av tjejerna i ridgruppen fäller taskiga kommentarer till henne. Utan att tänka igenom ordentligt anmäler sig Hilma till en rykttävling med Harry. Hilma blir tvungen att komma över sin rädsla för Harry och lära sig förstå och handskas med honom. Och hon behöver också försöka förstå varför Vicky beter sig som hon gör.

Det var spännande att följa den kloka och tålmodiga tjejen Hilma som inte ger upp utan försöker förstå hur hon ska hantera Harry och övervinna sin rädsla. Detta är en mysig hästbok och som utgör den första delen i en serie om Hilma och hennes hästäventyr. Här hemma ser vi fram emot att läsa mer 🐎

Bita den hand som slår

Bok av Henrik Wolgast
Detta är den första skräckroman jag läst och jag säger bara Wow! Vilken bok! Den är mörk, brutal, otäck på sina ställen och så otroligt spännande och den gick knappt att lägga ifrån sig.

Som läsare kom jag snabbt in i handlingen. Handlingen präglas av teman som kvinnohat, vampyrism och framförallt hämd. Man känner med de kvinnliga karaktärerna och boken belyser den fruktansvärda människohandel som sker varje dag, varje minut.

Älskade jävla jul

Bok av Birgitta Bergin
Den här är en riktig julpärla! Boken skildrar relationer, juletid och den del man inte pratar så mycket om bland all perfekton, nämligen julstressen. Bokens skildrar också drömmen om att få det som tycks vara det perfekta livet, men gör det alltid en verkligen lycklig?

Gammelgrav

Bok av Erik Nilshammar
Denna bok innehåller 13 skymningsrysare som i boken utspelar sig i Hälsingland. Berättelsena var i mitt tycke lagom rysliga, men ibland behövde jag lägga undan boken en stund när det blev för läskigt.

Berättelsen om Fläskkrogen är min favorit 😱

Boken består av korta berättelser och är lätt att läsa. Den är perfekt för alla de som gillar att läsa rysliga berättelser. Om man känner till platserna som nämns i boken eller inte spelar egentligen ingen roll, den kännedomen ger bara läsningen en ytterligare dimension.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.